Šiurpas Kauno krašte: savo mažamečius vaikus prievartavusiam ir talžiusiam tėvui gresia dešimtmetis už grotų

„Turime paslapčių“, – psichologei ištarė 10 metų mergaitė, kartu su savo jaunėliais broliu ir seserimi atsidūrusi vaikų globos įstaigoje po to, kai visi trys mažamečiai buvo rasti namuose su mėlynėmis ant kūnų. Tyrimo metu ėmė lįsti kraupūs faktai.

Šiurpas Kauno krašte: savo mažamečius vaikus prievartavusiam ir talžiusiam tėvui gresia dešimtmetis už grotų.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Šiurpas Kauno krašte: savo mažamečius vaikus prievartavusiam ir talžiusiam tėvui gresia dešimtmetis už grotų.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 19, 2023, 6:21 PM

Iš Kauno krašto kilusi vyriausioji dukra atskleidė globos namų darbuotojams šiurpią istoriją – tėvas jos jaunesniąją seserį nuo 2018 iki 2021 metų liepos prievartavo, talžydavo diržu visus tris vaikus ir net liepdavo mažyliams mušti vienam kitą.

Kauno apygardos teisme sakydamas baigiamąją kalbą šio miesto prokuroras Virginijus Mizaras už mažametės dukters prievartavimą vyriškį pasiūlė įkalinti 9 metams ir 6 mėnesiams. Šiuo metu jam – 51 metai.

Prokurorui pritarė ir globos įstaigos, kurioje šiuo metu gyvena visi 3 vaikai, atstovai. Nuosprendį teismas skelbs birželį, išklausęs ir kaltinamojo bei jo gynėjų baigiamąsias kalbas, kurios bus sakomos gegužės 27 dieną. Baudžiamoji byla dėl vaikų sumušimo yra atskirta. Šis tyrimas dar nebaigtas.

Supo purvas ir smurtas

Mažamečių tėvai išsiskyrė daugiau nei prieš penkerius metus – alkoholį mėgstanti moteris išėjo iš namų. Sugyventiniams pasukus skirtingais keliais vaikai liko su savo tėvu.

Šeimą lankydavę socialiniai darbuotojai ne kartą buvo pažymėję, kad tėvui stinga socialinių įgūdžių. Vaikai augo purvinuose namuose, stokojo elementaraus dėmesio. Mergaitės nešiodavo berniukams skirtus gerokai per didelius drabužius.

Pagal individualią veiklą dirbančio vyro požiūris buvo itin primityvus – esą pakanka to, kad atžalos yra pavalgiusios, apsirengusios ir turi stogą virš galvos.

Paklaustas, kodėl nesirūpina mažamečiais, tėvas atkirsdavo: „Dirbu, neturiu laiko.“

Nepaisant akivaizdžių nepriežiūros faktų, vaiko teisių apsaugos darbuotojai leido mažamečiams gyventi tokioje aplinkoje. Vietos apylinkėse sklido kalbos, kad vyriškis muša vaikus, – žmonės pasakojo matę ant jų kūno mėlynių, kitų smurto žymių.

Prievartavo trejus metus

Tarnybos susizgribo tik tada, kai socialiniai darbuotojai kartą visus 3 mažamečius rado sumuštus, – jų kūnai buvo nusėti mėlynėmis. Iš pradžių apie prievartą, mušimą prabilo vyriausioji dukra, o paskui ir jaunesnė jos sesuo. Jauniausias šeimoje jųdviejų brolis dėl savo amžiaus nebuvo apklausiamas.

Tyrimo duomenimis, jaunėlė dukra buvo prievartaujama nuo 2018 metų vasaros – tuo metu jai buvo 6 metai. Tėvas vaikus auklėdavo diržu – kuo nors neįtikus, jie būdavo be gailesčio talžomi.

Taip pat tėvas liepdavo atžaloms mušti diržu vienam kitą, o pats tuo metu stebėdavo smurto scenas. Pavyzdžiui, jei vyriškiui atrodydavo, kad kažkuri iš atžalų netinkamai pasielgė, jis duodavo kitiems vaikams diržą ir liepdavo mušti prasikaltėlį.

Iš baimės lindo po kėde

Medicinos ekspertai nustatė, kad nukentėjusiąja prievartavimo byloje pripažinta mergaitė nėra linkusi meluoti, be to, visų vaikų parodymai buvo nuoseklūs.

Per apklausą pas įtariamą prievartautoją auka buvo taip įsibaiminusi, kad bandė slėptis po kėde, nors tuo metu tėvas jos nematė.

Prisiminimai vaikui sukėlė didžiulį stresą.

Paaiškėjus smurto faktams visi trys vaikai buvo skubiai iškeldinti iš smurtaujančio tėvo namų ir įkurdinti globos įstaigoje.

Prokuroras V.Mizaras tvirtino „Lietuvos rytui“, kad prieš tėvą yra surinkta svarių kaltės įrodymų. Tuo metu pats tėvas neigė ir prievartą, ir smūgius.

V.Mizaras visoms nusikaltėlių aukoms patarė netylėti, pranešti apie smurto, prievartos faktus.

Kuo greičiau tai bus padaryta, tuo daugiau galimybių bus pasiekti teisingumą, įrodyti smurtautojų kaltę.

Taip pat prokuroras prašė nelikti abejingų ir aplinkinių žmonių – kaimynų, giminaičių, atsakingų tarnybų darbuotojų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: nusipelniusių Lietuvos medikų apdovanojimai 2024