16 kartų teistas 33-ejų recidyvistas išgirdo nuosprendį: įsiveržęs į namus mažamečių akivaizdoje pradėjo košmarą

14 mėnesių belangėje. Tokią bausmę teismas paskyrė radviliškiečiui recidyvistui 33 metų Egidijui Duršlikui, kuris įsiveržė į svetimus namus ir surengė savo teismą.

Policija.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Policija.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 21, 2023, 10:20 PM

Anksčiau netgi 16 kartų už plėšimą, vagystes, kvaišalus, viešosios tvarkos pažeidimus, pasipriešinimą pareigūnams, jų įžeidinėjimą teistas radviliškietis E.Duršlikas kaltę teisme pripažino visiškai.

Tai leido šią bylą išnagrinėti taikant sutrumpintą įrodymų tyrimą, o teisiamajam garantavo trečdaliu mažesnę bausmę.

Apgaule įsiveržė į butą

Istorija prasidėjo pernai rugsėjo 2-osios vakarą, kai E.Duršlikas su dviem bendrininkais įsiveržė į Radviliškyje gyvenančio 31 metų vyro nuomojamą butą. Jame dar buvo šeimininkė ir trys mažamečiai vaikai.

Šeima tą vakarą laukė ateinančio pažįstamo radviliškiečio, kuriam buvo pažadėta atiduoti akvariumą. Per durų akutę moteris išvydo kitą pažįstamą vyrą, bet paaiškėjo, kad jis tebuvo priedanga. Pravėrus duris į vidų įsiveržė iš matymo pažįstamas E.Duršlikas su dviem kaukėtais palydovais.

Šeimininkė bandė sulaikyti įsibrovėlius, bet jėgos buvo nelygios. Metaliniu prožektoriumi nešinas E.Duršlikas liepė parankiniams prižiūrėti moterį, o pats ėmė talžyti vaikų kambaryje prie akvariumo triūsiantį šeimininką.

Talžė auką ir grasino

Vyras susigūžė kampe ir rankomis bandė prisidengti nuo smūgių. Nelaimėlis stengėsi saugoti operuotą galvą, iš kurios pašalinta dalis kaulo. Po to auka buvo nublokšta ant lovos, talžyta prožektoriumi, apspardyta.

Banditas ne tiktai mušė, bet ir rėkė, kad nutrauks galvą. Visa tai matė arba girdėjo mažamečiai vaikai. Įsisiautėjusį E.Duršliką pristabdė į kambarį atėjęs kaukėtas bendrininkas, kuris paragino viską baigti ir nešdintis.

Netrukus pasirodė iškviesti greitosios medikai ir policijos pareigūnai. Išgąsdintam ir krauju pasruvusiam nukentėjusiajam buvo suteikta pirmoji pagalba. Radviliškiečiai pastebėjo, kad iš buto sprukusi gauja pavogė tabako kaitinimo įrenginį ir cigarečių pakelį.

Įvertino recidyvisto praeitį

Nustatyti smurtautoją pareigūnams nebuvo labai sunku, nes jis veido neslėpė. Kaltės neneigęs recidyvistas aiškino, kad norėjęs tik pasikalbėti ir išsiaiškinti santykius, bet viskas pakrypo kitaip.

Tuo metu nukentėjusysis buvo įsitikinęs, kad E.Duršlikas keršijo, nes per karantiną buvo nubaustas už viešosios tvarkos pažeidimą.

Radviliškio teisėja Vilma Šiukštienė pažymėjo, kad skiriant bausmę buvo įvertinta teisiamojo praeitis – 16 teistumų, tarp jų ir už smurtinius nusikaltimus.

E.Duršlikas turėjo neišnykusį teistumą, galiojančių administracinių nuobaudų. Akcentuota, kad kaltinamasis nusikalstamas veikas padarė ypač įžūliais smurtiniais veiksmais, pamynė visuotinai pripažintas vertybes, tokias kaip asmens ir buto neliečiamumas.

Be to, smurto išpuolis prieš nukentėjusiuosius surengtas mažamečių vaikų akivaizdoje, o tai neabejotinai paliks neišdildomų pasekmių ir išliks vaikų sąmonėje.

Privalės atlyginti žalą

Teisėja V.Šiukštienė įvertino, kad švelnesnės bausmės E.Duršlikui nedaro teigiamos įtakos, todėl nutarta, jog kaltinamajam tikslinga skirti bausmę, artimą griežčiausiai įstatymo numatytai terminuotojo laisvės atėmimo bausmei.

Sutuoktiniams ir išpuolį mačiusiam mažamečiam vaikui priteista kone 4 tūkst. eurų turtinei ir neturtinei žalai atlyginti. Be to, patenkinti Ligonių kasos ir Valstybinio socialinio draudimo fondo pateikti apie 2 tūkst. eurų ieškiniai.

Nuteistasis dar gali skųsti nuosprendį, bet tada rizikuotų apeliacinės instancijos teisme sulaukti dar griežtesnės bausmės. Mat teismui reikėtų atlikti įrodymų tyrimą, o teisiamasis netektų teisės į trečdaliu sumažintą bausmę.

Radviliškyje šiuo metu ramu – E.Duršlikas yra suimtas nuo praėjusių metų lapkričio, tad į laisvę gali ištrūkti kitų metų pradžioje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.