Proceso trukmė skamba neįtikėtinai: bausmė už patyčias dėl seksualinės orientacijos pasivijo po devynerių metų

Už viešą niekinimą ir neapykantos skatinimą dėl žmogaus seksualinės orientacijos nuteistam 25 metų klaipėdiečiui teks sumokėti baudą, neturtinę žalą nukentėjusiajam ir jo patirtas teismo išlaidas.

Kaltinamasis Klaipėdos apylinkės teisme nesikratė kaltės ir aiškino, kad viskas įvyko prieš daug metų, tuomet buvo dar nepilnametis ir mąstė kitaip nei dabar.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Kaltinamasis Klaipėdos apylinkės teisme nesikratė kaltės ir aiškino, kad viskas įvyko prieš daug metų, tuomet buvo dar nepilnametis ir mąstė kitaip nei dabar.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-04-21 21:32

Nuo vieno klaipėdiečio surašytų įžeidžiamų komentarų socialiniame tinkle praėjo beveik 9 metai.

Tąkart vienas vaikinas į feisbuką įkėlė nuotrauką, kurioje užfiksuoti du besibučiuojantys vyrai. Jis teigė, jog tiesiog norėjo pasidalinti akimirka ir nesitikėjo, kad tai ką nors suerzins ir pasipils neigiami komentarai.

Buvo skatinama neapykanta

Kaltinamasis Klaipėdos apylinkės teisme nesikratė kaltės ir aiškino, kad viskas įvyko prieš daug metų, tuomet buvo dar nepilnametis ir mąstė kitaip nei dabar.

Po dviejų besibučiuojančių vyrų nuotrauka jis prirašė vulgarių žodžių ir keiksmų, kuriais, pagal Lietuvos teismo ekspertizės specialisto išvadą, nuotrauką įkėlęs asmuo yra niekinamas, tokiu būdu skatinama neapykanta visiems homoseksualams.

Nukentėjusysis prašė priteisti 500 eurų neturtinės žalos ir 500 eurų bylinėjimosi išlaidų. Teismas kaltinamajam skyrė 376,50 euro baudą ir iš dalies patenkino nukentėjusiojo civilinį ieškinį – jam priteista 300 eurų neturtinės žalos ir 500 eurų atstovavimo išlaidų.

Nubaudė ir kitą vyrą

Beje, prieš metus dėl nepadorių komentarų socialiniame tinkle po ta pačia nuotrauka jau buvo nuteistas kitas klaipėdietis.

Prokurorai tąkart buvo atsisakę pradėti ikiteisminį tyrimą, bet šių istorijų jiems teko imtis po Europos žmogaus teisių teismo sprendimo.

Pernai dėl seksualinės orientacijos asmenų viešo niekinimo ir neapykantos skatinimo nuteistam jaunam vyrui skirta 677,70 euro bauda. Nukentėjusiajam jis turėjo sumokėti 500 eurų neturtinės žalos ir dar tokią pat sumą už advokato paslaugas.

Kvietė vaikinus žudyti

Incidentas, apie kurį buvo kalbama abiejose bylose, nutiko 2014-ųjų gruodį. Nukentėjęs vyras tuomet pasakojo, kad į socialinius tinklus įkėlė nuotrauką, kurioje – du besibučiuojantys vaikinai, o vienas jų – jis pats. Jis teigė visiškai nesitikėjęs, kad ta nuotrauka ką nors suerzins ir sulauks 800 nemalonių komentarų.

Tie komentarai jį šokiravo ir įskaudino, kai kurie buvo itin žiaurūs – kviesta vaikinus užmėtyti plytomis, siųsti į krematoriumą ar tiesiog žudyti.

Kitas nuotraukoje buvęs vaikinas teisme teigė, kad dėl to labai neišgyveno, nors atvaizdas buvo įkeltas be jo sutikimo: artimieji žinojo apie jo seksualinę orientaciją. Tačiau pasipylę bjaurūs komentarai sujaudino ir jį.

Teigė, kad pažiūros pasikeitė

Teisiamasis savo kaltę pripažino ir nurodė, kad komentaras, kuriame niekinami du jaunuoliai, buvo parašytas prieš aštuonerius metus. Jis tiesiog buvo dar nesubrendęs ir išsakė savo tuometinę nuomonę.

Bėgant laikui jo pasaulėžiūroje įvyko lūžis – vyras dirba vienoje didžiausių pasaulio kompanijų, darbe tenka dažnai bendrauti su skirtingos seksualinės orientacijos žmonėmis, tačiau su jais gerai sutaria.

Dėl savo elgesio teisme jis nuoširdžiai gailėjosi, tikino suprantąs, kad tuomet spontaniškai išreikšta nuomonė įskaudino nukentėjusiuosius. Po incidento jis esą neturėjo galimybės atsiprašyti užgautųjų – nežinojo jų adresų ar telefono numerių, o paskyra buvo užblokuota.

Nukentėjusiųjų jis atsiprašė tuomet, kai buvo atnaujintas ikiteisminis tyrimas: parašė atsiprašymo laišką, išsiuntė jį tyrėjai ir prokurorei ir paprašė, kad perduotų nukentėjusiesiems.

Klaipėdos apylinkės teisme baudžiamoji byla išnagrinėta atlikus sutrumpintą įrodymų tyrimą, todėl paskirta 1016,55 euro bauda sumažėjo trečdaliu.

Bylą išjudino Strasbūro įsikišimas

2014 m. gruodį besibučiuojančių vyrų nuotrauką į feisbuką įkėlęs vaikinas kreipėsi į prokuratūrą prašydamas pradėti ikiteisminį tyrimą dėl kurstymo prieš bet kokios tautos, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę.

Tą patį mėnesį prokuroro nutarimu atsisakyta pradėti tyrimą. Šis nutarimas apskųstas Klaipėdos apylinkės teismui, bet skundas atmestas.

Taip pat pasielgė ir Klaipėdos apygardos teismas.

Tik 2020 m. liepą prokuratūros nutarimas panaikintas ir pradėtas ikiteisminis tyrimas, bylos perduotos teismui.

Taip pasielgti buvo privalu gavus Europos žmogaus teisių teismo Strasbūre, į kurį kreipėsi nuotraukoje buvę vyrai, palankų sprendimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.