Paaiškėjo daugiau detalių apie prie vairo pričiuptą visiškai girtą žvalgybininką iš Utenos

Girtutėlio vairavusio Utenos policijos Kriminalinės žvalgybos skyriaus viršininko Egidijaus Vapsvos laukia bausmė, nors jau dabar aišku, kad daugiau nei du dešimtmečiai jo tarnybos policijoje nuėjo šuniui ant uodegos.

Policijos patrulius pribloškė pamatyti rodmenys, kai į alkoholio matuoklį papūtė automobilį vairavęs E.Vapsva.
Policijos patrulius pribloškė pamatyti rodmenys, kai į alkoholio matuoklį papūtė automobilį vairavęs E.Vapsva.
Utenos apskrities policijos vadovas V.Vaiškūnas susikompromitavusį pavaldinį nušalino nuo pareigų.
Utenos apskrities policijos vadovas V.Vaiškūnas susikompromitavusį pavaldinį nušalino nuo pareigų.
Utenos apylinkės teismo pirmininkė I.Vapsvienė apie savo sutuoktinio elgesį kalbėti nepanoro.
Utenos apylinkės teismo pirmininkė I.Vapsvienė apie savo sutuoktinio elgesį kalbėti nepanoro.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2023-04-23 14:12

Ironiška, tačiau 50 metų E.Vapsvos gyvenimas aukštyn kojomis apvirto balandžio 6-ąją, Lietuvai minint Saugaus eismo dieną.

„Lietuvos ryto“ šaltinių teigimu, keistai vinguriuojantį „Mercedes-Benz ML400“ netoli Palūšės (Ignalinos r.) kiek po vidurdienio pastebėjo įkandin važiuojančio automobilio vairuotojas.

Įtaręs, kad automobilio „Mercedes“ vairuotojas gali būti neblaivus, vyras paskambino bendruoju pagalbos telefonu 112 ir pasidalijo savo įtarimais.

Operatorė apie pranešimą iškart informavo Ignalinos policijos patrulius, o su skambinusiuoju buvo sutarta, kad jis nenutrauks pokalbio, važiuos paskui įtartiną automobilį ir pranešinės, kuriais keliais jis juda.

Kol į iškvietimo vietą vyko policijos ekipažas, žmogus taip ir darė, o su operatore pokalbį baigė tik tada, kai pasirodė pareigūnai.

Aptiko jau tuščią butelį

Sustabdyti E.Vapsvos vairuojamą automobilį pareigūnams pavyko ne iš karto. Kurį laiką vyras nereagavo į policininkų reikalavimus sustoti ir net bandė padidinęs greitį pabėgti.

Gaudynės baigėsi Palūšėje, kai E.Vapsva nesuvaldė automobilio, trenkėsi į šalikelėje stovintį kelio ženklą ir tik tada sustojo.

Prie „Mercedes-Benz“ vairuotojo priėjusiems pareigūnams tapo akivaizdu, kad jis visiškai girtas.

Sulaikytasis sunkiai orientavosi aplinkoje, nerišliai kalbėjo, nuo jo sklido aitrus alkoholio kvapas, o automobilyje voliojosi atidarytas ir jau tuščias degtinės „Absolut“ butelis.

Patikrinus vairuotoją alkoholio matuokliu pareigūnų laukė pribloškianti staigmena.

Pirmą kartą jis pripūtė 4,22 promilės, o po 15 minučių – net 4,39 promilės. Daugeliui paprastų žmonių, ko gero, tai būtų mirtina dozė, bet užsigrūdinusiam uteniškiui žvalgybininkui – nė motais.

Atvyko ir policijos vadovas

Nustatę, kad Kriminalinės žvalgybos skyriaus viršininkas yra sunkiai apgirtęs, pareigūnai informavo Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininką Vytautą Vaiškūną, o vos ant kojų pastovintį E.Vapsvą nusprendė nugabenti į komisariatą.

Taigi, užuot ramiai grįžęs į sodybą Palūšėje, kriminalistas atsidūrė Ignalinos rajono policijos komisariate, o netrukus akis į akį susitiko ir su savo viršininku V.Vaiškūnu. Jis, sužinojęs, kas įvyko, skubiai atvyko į Ignaliną.

„Šitą svoločių sodint į areštinę“, – esą taip pasakęs V.Vaiškūnas, kai pamatė E.Vapsvą.

Tačiau pats Utenos policijos vadovas tokius žodžius paneigė.

„Aš niekada taip nekalbu su pavaldiniais“, – „Lietuvos rytui“ sakė V.Vaiškūnas, tačiau apie tos dienos įvykius nieko nepasakojo, tik paaiškino, kad nenori pakenkti ikiteisminiam tyrimui.

Pradėjo ikiteisminį tyrimą

E.Vapsva likusią dienos dalį ir naktį praleido Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato areštinėje, po to jau aiškinosi Policijos departamento Imuniteto valdybos Panevėžio skyriaus pareigūnams.

Būtent panevėžiečiams pavesta atlikti šį ikiteisminį tyrimą ir atiduoti bylą teismui. Už tai, kad girtas sėdo prie automobilio vairo, E.Vapsvai gresia bauda, areštas ar laisvės atėmimas iki vienų metų.

Utenos apskrities vyriausiajame policijos komisariate buvo pradėtas tarnybinis patikrinimas, o E.Vapsva nušalintas nuo pareigų.

Tiesa, dabar tarnybinis patikrinimas jau sustabdytas. „Sustabdėme, kol tęsiasi ikiteisminis tyrimas, kai jis bus baigtas, patikrinimą atnaujinsime“, – „Lietuvos rytui“ sakė V.Vaiškūnas.

Šeima viešumo nenori

E.Vapsvos versijos, kodėl jis girtas sėdo prie automobilio, sužinoti nepavyko. Jo žmona Irena Vapsvienė, kuri yra Utenos apylinkės teismo pirmininkė ir Teisėjų tarybos narė, kategoriškai atsisakė tiek duoti vyro kontaktus, tiek kalbėtis šia tema.

„Mielai jums atsakyčiau į klausimus, susijusius su teismo darbu, tačiau šia tema komentarų nebus“, – sakė I.Vapsvienė.

Beje, ši teisėja 2021 metų rugsėjo 30 dieną iš savo sutuoktinio vadovo V.Vaiškūno rankų atsiėmė padėkos raštą. Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas I.Vapsvienę apdovanojo už vertingą indėlį kuriant saugią ir stiprią bendruomenę.

Įkliuvęs viršininkas dar bandė bylinėtis

Alkoholis sugadino ir buvusio Kriminalinės policijos biuro (KPB) viršininko Algirdo Matonio karjerą.

Visų pavyzdiniu laikytas pareigūnas girtas įkliuvo 2014 metų kovo 22-osios vakarą Vilniuje, Vilkpėdės ir Tūkstantmečio gatvių sankryžoje.

Tarnybinį A.Matonio vairuojamą automobilį sustabdę patruliai įtarė, kad KPB viršininkas prie vairo sėdi neblaivus, tačiau jis iškart atsisakė tikrintis girtumą ir į alkoholio matuoklį sutiko pūsti tik nuvežtas į Priklausomybės ligų centrą.

Medicinos įstaigoje jam buvo nustatytas 1,71 promilės girtumas, o alkoholio koncentracija kraujyje buvo dar didesnė – 2,19 promilės.

Po kelių dienų policijos generalinis komisaras atleido A.Matonį iš pareigų, o tų pačių metų liepą Vilniaus miesto apylinkės teismas pripažino A.Matonį kaltu dėl vairavimo išgėrus, skyrė jam 2000 eurų baudą ir dvejiems metams atėmė teisę vairuoti.

Tačiau istorija tuo nesibaigė. A.Matonis, kuris netrukus po sulaikymo pats parašė pareiškimą atleisti jį iš darbo, pradėjo bylinėtis su buvusia darboviete. Jis kreipėsi į teismą prašydamas panaikinti įsakymą dėl jo atleidimo kaip neteisėtą ir pripažinti, kad jis pats pasitraukė iš einamų pareigų.

Vilniaus apygardos administracinis teismas A.Matonio skundą atmetė.

Neblaivūs vairavę pareigūnai pražudė žmones

Pastaraisiais metais užfiksuota ir tragiškų avarijų, kurias sukėlė girti vairavę pareigūnai. 2014 metų rugsėjį Panevėžyje girtas Panevėžio miesto policijos komisariato Kriminalinės policijos skyriaus vyresnysis tyrėjas Valerijus Salmanas pražudė du senjorus, o vieną sunkiai sužeidė.

2012 metų gegužę Šakių rajone, kelyje Kaunas–Zapyškis–Šakiai, girtas Šakių rajono policijos komisariato Viešosios tvarkos skyriaus Patrulių būrio vadas Vytautas Demenius sukėlė eismo įvykį, per kurį sužalojo kelkraščiu važiuojantį 15-metį dviratininką. Paauglys ligoninėje mirė, o V.Demeniui buvo skirta beveik 7 metų laisvės atėmimo bausmė.

2011 metų vasarį Trakų rajone dėl girto Trakų rajono komisariato Viešosios tvarkos skyriaus patrulio Sigito Šostako kaltės įvyko avarija. Per ją žuvo Kauno medikai Rimgaudas Kazimieras ir Vida Žukai bei V.Žukienės sesuo, taip pat medikė Audronė Golubovienė. S.Šostakui po avarijos buvo nustatytas 1,16 promilės girtumas. Jis buvo atleistas iš tarnybos ir nuteistas 8 metams nelaisvės. 2015 metų lapkritį S.Šostakas mirė.

2019 metų lapkritį Utenos policijos komisariato kelių patrulis Robertas Strolia Kupiškio rajone, Nociūnų kaimo teritorijoje, vairuodamas automobilį „VW Sharan“ partrenkė dviračiu važiuojančius to paties kaimo gyventojus 50 metų Petrą Vanagą ir 58 metų Marę Alvyrą Leikaitę. Vyras mirė iškart, moteris – greitosios pagalbos automobilyje, o pareigūnas iš įvykio vietos paspruko. Už šią avariją R.Stroliai buvo skirta 3 metų laisvės atėmimo bausmė.

2007 metų lapkritį Skuodo rajone, Aleksandrijos gyvenvietėje, girtas policijos pareigūnas Sauliaus Paulikas automobiliu rėžėsi į iš mokyklos einančius tris ketvirtokus. Du berniukai žuvo avarijos vietoje, vienas – vėliau ligoninėje. S.Paulikas iš avarijos vietos pabėgo. Už šią siaubingą avariją S.Paulikas buvo nuteistas 10 metų kalėti, tačiau į laisvę buvo paleistas anksčiau, 2015-ųjų sausį.

2005 metų gegužę neblaivus (2,37 promilės) Šiaulių miesto policijos patrulinės rinktinės vyr. patrulis Romualdas Kundrotas automobiliu „Audi 100“ partrenkė du dešimtokus ir paspruko iš įvykio vietos. Sužalota septyniolikametė netrukus mirė.

2004 metų gruodį girtas Vilniaus kriminalinės policijos pareigūnas Edvardas Lebionka Nemenčinėje užmušė dviratininkę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.