Iš ukrainiečių prostitučių uždarbiavęs kultūrizmo treneris teisme bandė pasinaudoti mamos laidavimu

Sporto pasaulyje žinomas treneris Žilvinas Kymantas, nuteistas už tai, kad pelnėsi iš prostitucijos, manė, jog prokurorai ir teisėjai persistengė. Prašė atleidimo nuo baudžiamosios atsakomybės pagal motinos laidavimą, bet nieko nepešė – palikta ankstesnė bausmė.

Klaipėdietis treneris Ž.Kymantas tikėjosi išvengti baudžiamosios atsakomybės.<br> lrytas.lt koliažas.
Klaipėdietis treneris Ž.Kymantas tikėjosi išvengti baudžiamosios atsakomybės.<br> lrytas.lt koliažas.
Klaipėdietis treneris Ž.Kymantas tikėjosi išvengti baudžiamosios atsakomybės.<br> Policijos nuotr.
Klaipėdietis treneris Ž.Kymantas tikėjosi išvengti baudžiamosios atsakomybės.<br> Policijos nuotr.
Klaipėdietis treneris Ž.Kymantas tikėjosi išvengti baudžiamosios atsakomybės.<br> Policijos nuotr.
Klaipėdietis treneris Ž.Kymantas tikėjosi išvengti baudžiamosios atsakomybės.<br> Policijos nuotr.
Ž.Kymantuas.
Ž.Kymantuas.
Klaipėdietis treneris Ž.Kymantas tikėjosi išvengti baudžiamosios atsakomybės.
Klaipėdietis treneris Ž.Kymantas tikėjosi išvengti baudžiamosios atsakomybės.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

May 3, 2023, 6:41 AM, atnaujinta May 3, 2023, 9:39 AM

Klaipėdos policijos pareigūnai užpernai rudenį trijuose butuose sulaikė klientus aptarnavusias prostitutes nuo 25 iki 40 metų. Per kratas atrasta lytinės higienos, kitokių sekso priemonių.

Surasti prostitutes nesudėtinga – standartiniai skelbimai dėl atlygintinų sekso paslaugų, dangstomų erotiniais masažais, kitomis pramogomis, publikuojami interneto skelbimų portaluose.

Sekso paslaugas teikdavo iš Ukrainos atvykusios moterys.

Sumokėjusios baudas jos iškeliavo namo, o suteneriams pareikšti kaltinimai dėl sąvadavimo ir pelnymosi iš prostitucijos.

Organizavo prostituciją

Paaiškėjo, kad į nusikalstamą veiklą įsivėlė žinomas sportininkas, kultūrizmo treneris, mitybos konsultantas, maisto papildais prekiavęs anksčiau neteistas 32 metų klaipėdietis Ž.Kymantas. Šio vyro gyvenimas buvo ne toks, koks kitiems atrodė iš šalies. Dirbdamas treneriu tuo pat metu jis žėrėsi pinigus iš šešėlinio verslo – organizavo prostituciją ir jai vadovavo.

Įkliuvo ir dvi anksčiau neteistos Ž.Kymanto bičiulės bendrininkės – atvykėlių prostitučių veiklą, jų santykius su klientais koordinavusios 32 ir 37 metų klaipėdietės.

Susigundė uždarbiais

Ukrainietės neslėpė atvykusios į Lietuvą uždarbiauti. Kontaktus gavo iš vienos pažįstamos sąvadautojos ir jos draugių, kurios nurodė nelegalaus darbo sąlygas, įkainius: lytinio akto už pusvalandį kaina – 50 eurų, už valandą – 100 eurų. Pusė prostitučių uždarbio atitenka suteneriams.

Draugės joms nurodė ir darbo grafiką – klientai nuo 11 iki 24 val. esą plūsta srautu vienas po kito.

Paprašiusios laisvadienio prostitutės sąvadautojams turi mokėti 100 eurų baudą. Jei norėtų atsikvėpti pusdienį – 50 eurų. Po lytinio akto neinformavus operatorių žinute irgi mokamos baudos.

Ukrainietės buvo gundomos palankiomis darbo sąlygomis, stabiliu uždarbiu: ne jos, o suteneriai patys ieško klientų, su jais bendrauja, suteikia trumpalaikį būstą, reklamą, apsaugą, aprūpina darbo priemonėmis – prezervatyvais, lubrikantais, rankšluosčiais.

Įkliuvo dvi ryšininkės

Pareigūnai kurį laiką stebėjo sekso darbininkes. Klaipėdoje sulaikytos ukrainietės Ž.Kymantą įvardijo kaip sutenerį – prostitucijos organizatorių ir vadovą. Per kratas pas jį atrasta ir dopingo.

Sąvadavimu prostitucijai apkaltintos ir Ž.Kymanto užverbuotos bendrininkės – vadinamųjų ryšininkių pareigas atlikusios klaipėdietės J.L. ir T.L. Viena jų dirbo individualioje įmonėje.

Liūto dalis – dirigentui

Organizatorių mobiliuosiuose telefonuose išliko tekstinių pranešimų apie prostitučių atvykimą, jų apgyvendinimą, perlaidas į užsienio šalis galimoms lytinių paslaugų teikėjoms, įvairūs duomenys rusų kalba, šablonai, susiję su sekso paslaugomis, klientų skaičiumi, pajamomis ir t.t.

Vieną mobiliojo ryšio prietaisą Ž.Kymantas gyvenamojoje vietoje naudojo netgi 589 kartus, o tokių jis turėjo keturis. Fotografijų galerijoje rasta apie 4000 pikantiškų apsinuoginusių moterų atvaizdų.

Sąvadautojų artelė apkaltinta pasipelniusi mažiausiai iš keturių moterų prostitucijos. Ukrainos pilietės sekso paslaugas teikdavo trijuose joms laikinai išnuomotuose butuose, jie buvo keičiami.

Kriminalinės žvalgybos žiniomis, per socialinius tinklus atviliotų svetimšalių prostitučių galėjo būti ir daugiau, jos veikė ne tik Klaipėdoje. Didžioji pajamų dalis atitekdavo Ž.Kymantui.

Viešnios iš Ukrainos už savo nusižengimus atsipirko administracinėmis baudomis nuo 90 iki 140 eurų.

Merginų sargas ir tiekėjas

„Moterų, kurios dirbtų butuose, neieškodavau. Jos pačios bendraudavo telefonu su ukrainiete A. Pasirodžiusi Lietuvoje ji palikdavo man savo telefono numerį. Jeigu kokia nors jos draugė paskambindavo, pasiimdavau, būdavo išnuomotas butas.

Atveždavau į butus prezervatyvų, lubrikantų, dėdavau skelbimus apie paslaugas. Buvau reikalingas, kad užtikrinčiau merginų saugumą, bet nieko bloga neatsitiko – nereikėjo jų ginti.

Sutartas pinigų sumas siųsdavau į merginų sąskaitas“, – teisme pasakojo Ž.Kymantas.

Operatorėmis dirbusios klaipėdiečio pagalbininkės irgi pripažino savo kaltę – nurodė, kad paprašytos žinutėmis bendraudavo ir su prostitutėmis, ir su klientais.

„Jis paklausė, ar noriu užsidirbti rašinėdama žinutes apie lytines paslaugas.

Pasiūlė operatorės darbą, davė telefoną, šablone nurodė tekstą. Dirbau namuose, klientams nurodydavau merginų adresus. Po dviejų savaičių turėjau gauti 200 eurų“, – teisme savo veiklą atskleidė T.L.

Kita į Ž.Kymanto nusikalstamą veiklą įklampinta klaipėdietė J.L. aiškino kaip tik tuo metu netekusi tėvo, patyrusi stresą – buvo sunku, kurį laiką negalėjusi dirbti, o pinigų reikėjo ir jai, ir motinai.

Suteneriui – švelni bausmė

„Ukrainietė A. paprašė apmokėti skelbimus, paskui pasiūlė darbą – bendrauti su sekso paslaugas bute teikiančia moterimi. Gavau tris naudotus telefonus. Tada man ir šimtas eurų buvo didelė paspirtis“, – kalbėjo vos savaitę sąvadautojų ryšininke spėjusi padirbėti moteris.

Išsiskyrusi su vyru, dešimties metų vaiką viena auginanti klaipėdietė apgailestavo dėl neapgalvoto savo elgesio, prašė teismo atleisti ją nuo bausmės už sąvadavimą pagal brolio laidavimą.

Lietuvoje už įrodytą pajamų iš kito asmens prostitucijos turėjimą arba sąvadavimą numatyta baudžiamoji atsakomybė: bauda, laisvės apribojimas, areštas arba įkalinimas iki 4 metų.

Ž.Kymantui už prostitucijos organizavimą ir vadovavimą, neteisėtas pajamas iš šešėlinio verslo grėsė nelaisvė nuo 4 iki 6 metų, nes ryšiai buvo mezgami su sekso darbininkėmis iš užsienio.

Klaipėdos apylinkės teismas pasigailėjo sąvadautojo – už atskleistą nusikalstamą veiklą treneriui buvo paskirta 2 metų laisvės atėmimo bausmė, kurios vykdymas atidėtas tokiam pat laikotarpiui.

Nuteistasis įpareigotas dirbti arba užsiregistruoti Užimtumo tarnyboje, neišvykti iš gyvenamosios vietos be priežiūros institucijos leidimo.

Teisme pasigedo draugės

Net toks nuosprendis Ž.Kymanto nenudžiugino – vyriškis prašė jį pakeisti arba naikinti tą dalį, kurioje buvo pripažintas kaltu ir nuteistas lygtine bausme.

Nuteistasis tikėjosi atleidimo nuo atsakomybės pagal motinos laidavimą, manė, kad gali atgauti konfiskuotus 1590 eurų, – esą neįrodyta, jog tai iš kitų asmenų prostitucijos gautos pajamos.

Tačiau tiktai T.L., sutikusi dirbti prostitučių ryšininke, atleista nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą vieniems metams su 500 eurų užstatu. Byla jos atžvilgiu nutraukta.

Kita kaltinamoji J.L. pripažinta kalta dėl dviejų nusikalstamų veikų, jai buvo skirta 5750 eurų bauda.

Ž.Kymantas įrodinėjo, jog pirmosios instancijos teisme neatsižvelgta į tai, kad jis anksčiau nebuvo teistas, prisipažino pažeidęs įstatymus, nuoširdžiai gailėjosi.

Nagrinėdami šią bylą teisėjai, anot jo, vertino aplinkybes ir duomenis, pagal kuriuos jis net nebuvo kaltinamas.

Teisiamųjų suole pasigedęs draugės ukrainietės Ž.Kymantas negalėjo nurodyti jos gyvenamosios vietos. Jis netgi nėra tikras, ar moteris prisistatydavo tikruoju vardu.

„Tai buvo jos sumanymas, ji rašė tekstus, disponavo pinigais.

Nebuvo mano vadovavimo, nebuvo gaujos, bendrai viską tvarkėme“, – draugei, su kuria dalijosi šešėliniu uždarbiu, kaltę vertė treneris.

Treneris visur suspėja

Savo santykius su sąvadautoja A. jis apibūdino kaip draugiškus: „Mes bendraudavome be jokių sutarčių, jai, kaip organizatorei, pinigus pervesdavau, kartais pati atvažiuodavo ir pasiimdavo.“

Nors maisto papildais ir vitaminais prekiavusi Ž.Kymanto įmonė bankrutavo, jis neigia sunkmečiu prisidurdavęs iš prostitučių: „Neskaičiuodavau, kiek jos uždirba, sau pasilikdavau 20 proc., operatorėms – 5 proc. Nukentėjusiųjų nėra.“

Darbdaviai teismui pateiktoje charakteristikoje Ž.Kymantą apibūdina kaip „kruopštų ir atsakingą vadybininką, besirūpinantį darbuotojų sveikata, profesiniu mokymu, aktyvų visuomenininką“.

Prisiminti ir trenerio nuopelnai – rengia atletus Lietuvos, Europos, pasaulio kultūrizmo čempionatams, bendradarbiauja su futbolo klubu, ugdo gabų jaunimą, remia jį pagal išgales.

Nuteistoji J.L. irgi prašė atleisti ją nuo atsakomybės pagal laidavimą ir nuo 5 tūkst. eurų baudos. Pas ją dar rasta ir draudžiamų medžiagų – dvi psichotropinės tabletės su klonazepamu.

Bausmių nesušvelnino

Klaipėdos apygardos teismo kolegija, išnagrinėjusi Ž.Kymanto advokato apeliaciniame skunde išdėstytus argumentus, jį atmetė kaip nepagrįstą.

Žemesniosios instancijos teismo išvados, kad kultūrizmo treneris ne atsitiktinai, o tyčia organizavo prostituciją ir iš jos savanaudiškai pelnėsi, pripažintos įtikinamomis ir įrodytomis.

Duomenų visuma rodo iš anksto apgalvotą, suplanuotą nusikalstamos veiklos pobūdį.

Pripažinęs kaltę ir tuo pat metu menkindamas savo vaidmenį Ž.Kymantas siekė sušvelninti savo atsakomybę.

„Apelianto, kuris jau 15 kartų baustas administracine tvarka, kalbos, kad jis nebedarys naujų nusikaltimų, verčia tuo abejoti.

Atleidimo nuo baudžiamosios atsakomybės pagal kito asmens laidavimą sąlyga – visiškas kaltės pripažinimas ir atgaila“, – pažymėjo apygardos teismas.

Teisėjų kolegija atmetė ir bendrininkės J.L. skundą dėl jai skirtos bausmės panaikinimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.