Iš aferos 200 eurų užsidirbęs kalinys gerokai prailgino savo buvimo už grotų laiką

Keturiolika kartų už vagystes, sukčiavimą, disponavimą kvaišalais ir kitus nusikaltimus teistas 41 metų Michailas Koreniukas jau skaičiavo iki išėjimo į laisvę likusius mėnesius, tačiau po paskutinio nusikaltimo pataisos namų vartus jis užvers dar negreitai.

 Apgaule įgytą brangų kavos aparatą sukčius pardavė pusvelčiui.<br> M.Patašiaus asociatyvi nuotrauka
 Apgaule įgytą brangų kavos aparatą sukčius pardavė pusvelčiui.<br> M.Patašiaus asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 9, 2023, 9:51 PM

2019 metais už disponavima kvaišalais ketveriems metams laisvės netekęs M.Koreniukas Pravieniškių pataisos namuose laiko veltui neleido ir sumanė aferą.

Gautais pinigais ilgai nesidžiaugė

Vyras apgavo kavos aparatą pardavinėjusią bendrovę. Už apgaule įgytą daiktą M.Koreniukas gavo 200 eurų.

Sukčius buvo demaskuotas.

Bylą išnagrinėjęs Šiaulių apylinkės teismas M.Koreniuką pripžino kaltu dėl sukčiavimo ir skyrė jam vienerių metų ir aštuonių mėnesių laisvės atėmimo bausmę.

Subendrinus šią bausmę su anksčiau už kitą nusikaltimą paskirtos ir dar neatliktos bausmės dalimi, M.Koreniukui už grotų teks praleisti vienerius metus ir dešimt mėnesių.

Pateikė išgalvotus duomenis

Jo buvimą už grotų prailginusią aferą M.Koreniukas sumanė kalėdamas Pravieniškių pataisos namuose.

Pernai liepos antrą dieną naršydamas internete vyras atkreipė dėmesį skelbimą apie parduodamą brangų kavos aparatą.

Nieko nelaukęs M.Koreniukas susisiekė su šį kavos aparatą parduodančios įmonės vadybininku ir pareiškė norįs jį pirkti.

Kad būtų įtikinamiau, kalinys vadybininko paprašė jam išrašyti ir pirkinio sąskaitą-faktūrą.

Vadybininkui M.Koreniukas nurodė išgalvotą pirkėjo vardą, pavardę, asmens kodą, gyvenamosios vietos adresą ir banko sąskaitos numerį.

Kavos aparatą atvežė taksistas

Po kurio laiko M.Koreniukas pardavėjui atsiuntė suklastotą mokėjimo pavedimo išrašo kopiją, o kavos aparatą paprašė perduoti atvažiuosiančiam taksistui.

Nepastebėjęs, kad jam atsiųsta bankinio pavedimo kopija yra suklastota, įmonės vadybininkas 3 tūkstančius 146 eurus kainavusį kavos aparatą atidavė netrukus atvykusiam taksistui.

Užsakymą gavęs taksistas už 100 eurų kavos aparatą iš Jurbarko atvežė į Šiaulius, kur sutartoje vietoje perdavė jo laukusiai M.Koreniuko pažįstamai.

Ši moteris tvirtino apie jokią aferą nežinojusi, neva M.Koreniukas paprašė jos paimti siuntinį ir vėliau perduoti jį tetai, kurios tuo metu nebuvo namuose.

Likusis pinigus perdavė tetai

M.Koreniuko paprašyta moteris nusiuntė jam nufotografuoto kavos aparato nuotraukas.

Netrukus ji gavo M.Koreniuko žinutę, kad kavos aparatas yra ne toks, kurį jis užsakė, todėl šią prekę teks grąžinti pardavėjams į Vilnių.

M.Koreniuko pažįstamai teko vežti kavos aparatą į Vilnių, kur sutartoje vietoje jį už 400 eurų nupirko du čia lūkuriavę vyrai.

Šimtą eurų už kavos aparato atvežimą į Šiaulius sumokėjusi ir dar šimtą eurų už jo nuvežimą pasiėmusi moteris likusius du šimtus eurų perdavė M.Koreniuko tetai.

Vadybininkas kreipėsi į policiją

Ikiteisminis tyrimas dėl sukčiavimo buvo pradėtas gavus apgautos įmonės vadybininko pareiškimą.

Vyras paaiškino, kad kitą dieną po sandorio patikrinęs sąskaitą ir neradęs joje pinigų už kavos aparatą, pabandė susisiekti su pirkėju, tačiau pastarasis telefonu neatsiliepė.

Nors po kurio laiko pirkėjas paskambino pats ir patikino, kad pinigai už kavos aparatą tikrai yra pervesti, vadybininkui kilo įtarimas, kad jis tapo sukčiaus auka. Todėl įmonės darbuotojas nusprendė kreiptis į policiją.

Tyrėjai išsiaiškino, kad šią aferą sumanė ir ją įgyvendino Pravieniškių pataisos namuose bausmę už disponavimą kvaišalais atliekantis M.Koreniukas.

Kaltę vertė kitam

Baudžiamojon atsakomybėn patrauktas M.Koreniukas kaltę dėl jam inkriminuoto nusikaltimo neigė ir per ikiteisminį tyrimą, ir teisme.

Vyras tvirtino, kad šį nusikaltimą įvykdė kitas kalinys, kuriam jis pardavė savo telefoną ir kuris pasinaudojo telefone likusiais M.Koreniuko duomenimis.

Iš tiesų dėl šio nusikaltimo kaltę prisiėmė kitas Pravieniškių pataisos namų kalinys. Tačiau jo parodymai iškart sukėlė abejonių tyrėjams, nes jie neatitiko kitų bylos aplinkybių.

Nieko tokiu gudravimu nepešusiam M.Koreniukui teko stoti prieš teismą.

Du šimtus eurų iš šios aferos užsidirbusiam ir vienerių metų bei aštuonių mėnesių laisvės atėmimo bausmę gavusiam M.Koreniukui teismo sprendimu teks atlyginti ir kavos aparatą pardavusiai įmonei padarytą 3 tūkstančių 146 eurų žalą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.