Recidyvisto iš Klaipėdos taikiniu tapo ukrainietės prostitutės

Už prievartavimą, išžaginimą, vagystes, kitus nusikaltimus teistas 31 metų Valentas Sirusas net atlikęs bausmes nesiliovė skriausti moterų. Šį kartą jo aukomis tapo ukrainietės prostitutės, kurias jis nutarė reketuoti.

Neprognozuojamo būdo V.Sirusas vėl atsidūrė teisiamųjų suole. Šįkart jam skirta pusketvirtų metų nelaisvės bausmė.<br>D.Umbraso nuotr.
Neprognozuojamo būdo V.Sirusas vėl atsidūrė teisiamųjų suole. Šįkart jam skirta pusketvirtų metų nelaisvės bausmė.<br>D.Umbraso nuotr.
Neprognozuojamo būdo V.Sirusas vėl atsidūrė teisiamųjų suole. Šįkart jam skirta pusketvirtų metų nelaisvės bausmė.<br>G.Pilaičio nuotr.
Neprognozuojamo būdo V.Sirusas vėl atsidūrė teisiamųjų suole. Šįkart jam skirta pusketvirtų metų nelaisvės bausmė.<br>G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 20, 2023, 5:31 PM

Recidyvistu pripažintas klaipėdietis V.Sirusas vėl pateko į teisėsaugos akiratį, kai svetimšalės sekso darbininkės neiškentė ir pasiskundė policijai, kad kažkoks nepažįstamas vyriškis, įsibrovęs į patalpas, kuriose klientams teikiamos intymios paslaugos, joms grasina peiliu, grobia uždarbį.

Kriminalistai ėmė sekti V.Sirusą. Nustatyta, kad jis su draugais privažiuodavo prie namų, prisistatęs klientu patekdavo į prostitučių nuomojamus būstus. Nuskriaustos merginos iš nuotraukų atpažino įsibrovėlį, kuris jas apiplėšė baugindamas peiliu ir kitokiais žalojimo įrankiais.

Teks keliauti už grotų

Klaipėdos apylinkės teismas V.Sirusui už dviejų prostitučių apiplėšimą panaudojant nešaunamuosius ginklus skyrė subendrintą pusketvirtų metų laisvės atėmimo bausmę.

Viena mergina iš nuteistojo pareikalavo 500, kita – 730 eurų turtinės žalos atlygio.

Pastaroji dar prisiminė ir moralinę skriaudą, kurią įvertino 500 eurų. Tiesa, šis ieškinys tenkintinas tik iš dalies.

Objektyvių duomenų, kad sekso darbininkės melavo, troško nepagrįstai pasipelnyti, nenustatyta. Dėl V.Siruso nusikalstamų veiksmų jos iš tiesų patyrė nuostolių. Merginų civiliniai ieškiniai dėl žalos atlygio visiškai patenkinti.

Susižerdavo dienos uždarbį

Policijos pagalbos paprašiusi ukrainietė teisme pasakojo, kas įvyko prieš dvejus metus.

Pasirodęs bute, kuriame ji aptarnaudavo savo klientus, V.Sirusas pareikalavo dirbti jam, atiduoti pinigus.

Moteris paprieštaravo, tada svečias išsitraukė dujų balionėlį, parodė sulenkiamąjį peilį su iššokančia geležte. Išeidamas iš buto pasakė, kad pamiršo „pasiimti kasą“ – visą dienos uždarbį.

Išsigandusi mergina nuėjo į kitą kambarį ieškoti pinigų – tikėjosi atsipirkti 100 eurų.

Nusekęs iš paskos V.Sirusas ją pastūmė ant lovos, išplėšė iš rankų piniginę, pagrobė 500 eurų ir pasišalino.

„Vyras buvo aukštesnis už mane, stambaus sudėjimo. Supratau, kad jis nori mane įbauginti, palaužti valią, kad nesipriešinčiau“, – sakė nukentėjusioji, recidyvistą atpažinusi iš nuotraukų.

Kita prostitutė įsiminė, kad V.Sirusas kalbėdavo tiktai daugiskaita: „Mokėsi mums“, „dirbsi mums“, „ilgai dirbi, o mums nemoki“.

Sakė išnaudojęs daug laiko ir pinigų, kad vėl ją susirastų. Konkrečios sumos, kurią reikės mokėti nežinia už ką, jis neminėjo, kvietė į kavinę pasikalbėti.

Panašiai liudijo ir kita ukrainietė. Ji nurodė, kad į butą atsliūkinęs V.Sirusas iš karto pareiškė, jog nuo šiol ji nebegalėsianti dirbti tik sau – visus pinigus privalės atiduoti jam. Šiai nesutikus, išsitraukė dujų balionėlį.

Paskui nuėjęs į virtuvę orkaitėje aptiko 50 eurų, juos pasiėmė ir dingo.

Netrukus V.Sirusas vėl pradėjo trainiotis tos pačios plaštakės namo laiptinėje.

Šiai pravėrus buto duris, užkišo koją, pateko į vidų ir vėl grasino – liepė dirbti tik jam, mokėti pinigus.

Koridoriuje ant kabyklos išvydęs rankinę, įsibrovėlis išpurtė ir ją – rado dar 130 eurų.

Reikalavo pinigų ir sekso

Tokio grobio klaipėdiečiui neužteko.

Naršydamas virtuvę V.Sirusas stalo įrankių stalčiuje atrado dar 250 eurų – susišlavė juos ir vėl pasipustė padus.

V.Sirusas, regis, buvo nusitaikęs ne tiktai į prostitučių pinigus.

Viena nukentėjusioji pasakojo, kad plėšikautojas iš jos pareikalavo visų tą dieną uždirbtų pinigų ir dar sekso paslaugų vakare.

„Lietuvoje niekas sau nedirba, rasime tave bet kur, tau bus tik blogiau, kai gulėsi ligoninės reanimacijos skyriuje“, – nekviesto svečio žodžius įsidėmėjo ukrainietė.

Teisme V.Sirusas pasakojo apie kažkokį sutenerį, kuris Lietuvoje valdo prostitučių tinklą. Šis jam SMS žinute perdavęs Panevėžyje dirbančios merginos adresą, nurodęs, ką reikės nuveikti.

„Ji skundėsi, jog kažkas porą valandų daužė buto, kuriame gyvena ir dirba, duris.

Apėjau aplink namą, nieko neradau ir išvažiavau – niekas jos nepuolė. Jokių pinigų nepaėmiau, negąsdinau, negrasinau, peilio neturėjau.

Dujų balionėlį laikau savigynai, jo net neišsitraukiau“, – teisme aiškinosi vyras.

Netrukus vėl aplankęs tą pačią plaštakę V.Sirusas mįslingo prostitučių tinklo valdytojų vardu perdavė siūlymą: gal norėtų dirbti jiems? Ši žadėjo pagalvoti, atsakyti, kai dar kartą susitiks.

Pasak kaltinamojo, ne jis, o kažkokia prostitučių tinklo veiklą Lietuvoje iš Rusijos koordinuojanti dispečerė ukrainietėms liepdavo atidaryti duris. Taip ir jis patekdavęs į plaštakių butus.

Plėšikas dėjosi gynėju

V.Sirusas mėgino įrodyti esąs ne plėšikas, o kažkokių jam tiesiogiai nepažįstamų, kitose šalyse veikiančių sutenerių, su kuriais bendraudavo per programėlę „Whats App“, tarpininkas, vykdęs jų nurodymus.

„Tos merginos užsiiminėja seksu su vyrais.

Visus jų duomenis perduodavo prostitučių tinklo koordinatorius. Jis man padėdavo atsisiųsti iš Rusijos prekių, vaistų. Jokio atlygio už paslaugas aš negaudavau. Kai manęs paprašydavo, pagelbėdavau.

Man pranešė, kad klientas puola merginą. Argi sunku nuvažiuoti ir patikrinti?

Išsiverčiu be peilio – turiu rankas, esu įgijęs savigynos, kikbokso įgūdžių, į svetimus butus ateidavau be kaukės, jėga į juos nesibroviau“, – savąją santykių su suteneriais ir plaštakėmis versiją dėstė V.Sirusas.

Net ir priremtas įkalčių V.Sirusas toliau pūtė miglą teisme: „Aš buvau nuvykęs padėti dar kelioms mergaitėms – pas vieną klientas užmigo, nenorėjo išeiti, prikėlęs išvedžiau.“

Teisme sutikęs Šiauliuose ir Klaipėdoje dirbusią prostitutę, kuri jį atpažino, V.Sirusas neneigė bandęs patekti į jos butą: „Atvykome keturiese, durų niekas neatvėrė, išvažiavome atgal. Mane tuo metu kontroliavo probacijos tarnyba – dėvėjau elektroninę apykoję.“

Baugino dujomis ir žinutėmis

Teisme išklausęs prokurorų kalbų V.Sirusas iš dalies prisipažino tiktai dėl vieno inkriminuoto nusikaltimo – iš prostitutės pavogtų 100 eurų. Esą pamanęs, jog ji yra Baltarusijos pilietė: „Dėl to atsiprašau, nežinau, kodėl man pareikštuose kaltinimuose sumos nesutampa.“

Nuteistasis skundėsi policijos veiksmais: „Tyrėjai grasino ir mano sužadėtinę uždaryti į areštinę. Todėl prisipažinau dėl to, ko nepadariau.

Merginas lankiau norėdamas joms padėti, o ne apiplėšti.“

Bylą nagrinėjusiai Klaipėdos apylinkės teisėjai Violetai Olcvikienei nekilo jokių abejonių, kad V.Sirusas iš anksto sumanė apiplėšti ukrainietes, tam rengėsi – pats joms skambindavo, grasino rašinėdamas baimę keliančias žinutės. Paskui, gelbėdamas savo kailį, kaitaliojo parodymus.

Vienos prostitutės paklaustas, kam reikia dujų balionėlio, kai jo niekas nepuola, V.Sirusas paaiškino: „Jį pamačiusios merginos tampa sukalbamesnės.“

Pirminės teismo instancijos nuosprendį V.Sirusas apskundė.

Byla jau atversta – tiriant nuteistojo apeliacinį skundą bus apklausta jį tardžiusi ikiteisminio tyrimo pareigūnė.

Iš Ukrainos atplazdėjusios plaštakės liudydamos teisme patikino gerbiančios Lietuvos įstatymus: nutvertos policijos su įkalčiais sąžiningai sumokėdavo joms skirtas administracines baudas.

Tykojo aukos kaip žvėriūkštis

Svetimšalėms prostitutėms viskas dar gerai baigėsi, nes V.Sirusas apibūdinamas kaip ūmaus būdo, ne itin stabilios psichikos, linkęs į nusikaltimus, sunkiai tramdomas naujosios kartos recidyvistas.

Šio sunkiai prognozuojamo klaipėdiečio išpuoliai varydavo iš proto netgi jo artimuosius: pristigęs pinigų alkoholiui keldavo skandalus, grasindavo nusižudysiąs, namiškių akivaizdoje pjovėsi venas.

Prieš keliolika metų V.Sirusas girtas šlaistėsi po Klaipėdos senamiestį, nors jau buvo lygtinai nuteistas ir įpareigotas tokiu laiku nekišti nosies iš namų.

Prie vienos kavinės V.Sirusas, gatvėje pamatęs nepažįstamą merginą, nusitempė ją į gretimo namo kiemą, pargriovė ant grindinio, mėgino išžaginti.

Užpultoji bandė šauktis pagalbos, tačiau prievartautojas delnu užčiaupė jai burną ir sušvokštė: „Jeigu rėksi, išjungsiu.“

Norėdama išsivaduoti iš užpuoliko gniaužtų mergina ėmė gudrauti, netgi maldavo rasti tokiems veiksmams tinkamesnę vietą. Tada V.Sirusas auką nusitempė į Daržų gatvės skverą prie mokyklos, parbloškė ant žemės ir išžagino įvairiais būdais.

„Jo žvilgsnis buvo bukas, kaip įsiutusio žvėries, nieko negirdėjo“, – viešoje vietoje patirtą seksualinį smurtą ir savo kančias prisiminė prieš teismą stojusi nukentėjusioji.

Po žeminančio lytinio akto klaipėdietė dar mėgino pasprukti, tačiau V.Sirusas ją vėl pasivijo prie Tomo gatvės – pagriovė ant nugaros ir vėl užgulė visu kūnu.

Liepęs nežiūrėti į akis, prievartautojas iškraustė merginos rankinę – pagrobė piniginę, kurioje buvo 70 litų, bei 400 litų vertės mobilųjį telefoną.

Nukentėjusioji buvo gydoma ligoninėje. Patyrusi dvasinį sukrėtimą kurį laiką negalėjo lankyti paskaitų, nenorėjo bendrauti. Medikų pagalbos prireikė ir nuskriaustos merginos motinai.

Pridėjus už ankstesnį nusikaltimą neatliktos bausmės dalį, V.Sirusui tąkart atseikėta 8 metai nelaisvės. Nukentėjusiai klaipėdietei priteista 10 tūkst. eurų neturtinės žalos atlygio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.