Mįslinga vertingų knygų vagystė iš VU bibliotekos: tik prasidėjusiame tyrime – prokuratūros nurodymas Biblioteka įvykio nekomentuoja

Tik prasidėjusį tyrimą dėl vertingų knygų vagystės iš Vilniaus universiteto bibliotekos turi perimti Vilniaus apskrities VPK. Tokį nurodymą pirmadienį iš ryto sostinės policijai davė prokuratūra. Tuo tarpu Vilniaus universiteto biblioteka įvykio kol kas nekomentuoja.

 Vertingų knygų vagystė iš VU bibliotekos pastebėta penktadienį.<br> Lrytas.lt fotokoliažas
 Vertingų knygų vagystė iš VU bibliotekos pastebėta penktadienį.<br> Lrytas.lt fotokoliažas
 VU universiteto P.Smuglevičiaus salė.<br> V.Balkūno nuotr.
 VU universiteto P.Smuglevičiaus salė.<br> V.Balkūno nuotr.
 Senovinės knygos.<br> wikipedia.org/Tom Murphy VII nuotr.
 Senovinės knygos.<br> wikipedia.org/Tom Murphy VII nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 22, 2023, 11:28 AM

Visa penktadienį įvykusios mįslingos vagystės tyrimo medžiaga buvo surinkta ir perduota pagal nusikaltimo vietą - Vilniaus miesto 3 policijos komisariatui. Tačiau jau pirmadienio ryta bylos tyrimą kontroliuojanti prokurorė nurodė viską perduoti Vilniaus miesto VPK.

Kol kas informacijos apie šią įžūlią ir mįslingą vagystę bei jos aplinkybes nėra labai daug, tačiau ir iš to, kas žinoma, beveik neabejojama, kad nusikaltimui buvo gerai ir kruopščiai pasiruošta.

Kaip jau skelbė lrytas.lt, gegužės 19 d. apie 13 val. 15 min. Vilniuje, Universiteto g., bibliotekoje, vyras pavogė istorinės ar kultūrinės vertės turinčias knygas, kurių originalus sukeitė į suklastotas. Materialinis nuostolis nustatinėjamas.

Tiek informacijos policija pateikė savaitgalį. 

Lrytas.lt žiniomis, knygas pavogęs vyriškis į Vilniaus universiteto biblioteką atėjo kaip paprastas lankytojas. Jis net prisistatė, nurodė savo vardą ir pavardę, tačiau gali būti, kad šie duomenys buvo išgalvoti. Tai dar tikrinama.

Užsisakęs kelias knygas, vyras neišeidamas iš skaityklos jas pavartė, paskaitinėjo ir vėliau grąžinęs išėjo. Netrukus įtarta, kad vyriškis originalus galėjo sukeisti klastotėmis. Biblioteka kreipėsi į policiją, buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl vagystės.

Kokios konkrečiai knygos pavogtos, visuomenei kol kas neatskleidžiama. O ir su žiniasklaida Vilniaus universiteto biblioteka dėl šio įvykio kol kas bendrauti nenori.

„Atsiprašome, tačiau kol vyksta tyrimas, situacijos nekomentuosime. Šiuo metu pilnai bendradarbiaujame su teisėsauga ir darome viską nuostoliui nustatyti“, - tokį atsakymą biblioteka perdavė į redakcijos užklausą apie vagystę.

Kad būtų sulaikytas įtariamasis, policija kol kas nepraneša.

Kaip savo tinklapyje internete nurodo pati Vilniaus universiteto biblioteka – tai valstybinės reikšmės akademinė biblioteka, įkurta 1570 m. Vilniuje.

„Seniausioje akademinėje bibliotekoje Baltijos šalyse saugoma per 5 mln. dokumentų, joje užsiregistravę apie 45 tūkst. vartotojų, dirba apie 180 darbuotojų. Biblioteką sudaro centrinė biblioteka, Mokslinės komunikacijos ir informacijos centras (MKIC) ir fakultetų bei centrų bibliotekos. Centrinė biblioteka iki šių dienų dirba autentiškose, XVI a. menančiose erdvėse, darniai įsiliejančiose į architektūrinį Vilniaus senamiesčio ansamblį“, – nurodoma VU bibliotekos tinklapyje.

Baudžiamasis kodeksas nurodo, kad tas, kas pagrobė didelės vertės svetimą turtą arba didelės mokslinės, istorinės ar kultūrinės reikšmės turinčias vertybes arba pagrobė svetimą turtą dalyvaudamas organizuotoje grupėje, baudžiamas laisvės atėmimu iki aštuonerių metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.