„Kriminalisto“ iš pataisos namų skambučio kaina – pensininkės santaupos

Pravieniškių pataisos namuose bausmę atliekančiam šiauliečiui 38 metų Mariui Kymantui ankstesni 20 teistumų neprivertė susimąstyti. Už vagystes, sukčiavimą, pareigūnų vardo pasisavinimą jau teistas veikėjas nutarė vėl imtis telefoninio sukčiaus amato.

Pataisos namuose bausmę atliekantis sukčius įtikino pensininkę esąs kriminalistas ir tiriantis padirbtų eurų bylą, o jo bendrininkas paėmė visas kelmiškės santaupas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Pataisos namuose bausmę atliekantis sukčius įtikino pensininkę esąs kriminalistas ir tiriantis padirbtų eurų bylą, o jo bendrininkas paėmė visas kelmiškės santaupas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-06-06 15:16, atnaujinta 2023-06-06 15:25

Pernai vasarį šiaulietis ėmė ieškoti talkininkų. Pataisos namuose leidžiama turėti registruotą mobiliojo ryšio telefoną, bet M.Kymantui pavyko gauti ir nelegalų aparatą. Iš jo kalinys paskambino pažįstamam Mindaugui ir papasakojo, kad reikalingos „kojos“ – iš apgauto žmogaus grobį paimsiantis bendrininkas.

Šiaulietis neužtruko ieškodamas pretendento šiam vaidmeniui. Už atlygį talkininku sutiko tapti už kvaišalus ir vagystę anksčiau teistas šiaulietis 24 metų Andresitas Sakalauskas. Jis buvo perspėtas, kad bus nuvežtas iki Kelmės ir ten privalės paimti pinigus.

Sužinojęs, kad talkininkas jau yra, M.Kymantas ėmė skambinėti atsitiktine tvarka atsirinktiems kelmiškiams. Sukčiaus taikiniu tapo laidinį telefono aparatą dar turintys gyventojai, nes šio tipo susisiekimo priemonę renkasi vyresni žmonės.

Vasario 11-osios rytą 75 metų kelmiškei paskambinęs sukčius prisistatė esąs kriminalistas ir ėmė suokti apie vykdomą operaciją dėl padirbtų pinigų. M.Kymantas netruko išklausti pašnekovės vardą, pavardę, gyvenamosios vietos adresą. Sukčius pamažu kelmiškę pensininkę įtikino, kad šioji mokesčius sumokėjo padirbtais banknotais.

Meistriškai kalbėjęs aferistai taip įtikinamai suokė, kad moteris ne tik nesiginčijo, bet ir prisipažino turinti daugiau klastočių. „Kriminalistas“ ėmė telefonu diktuoti moteriai tekstą – prašymą paimti klastotes ir be teismo įsikišimo pakeisti į tikrus banknotus.

Patikli kelmiškė paaiškinime surašė, iš kur gavo pinigus, kur ir kokiomis kupiūromis juos laikė. Tada M.Kymantas pasakė, kad netrukus pasirodys kolega kriminalistas ir paims ikiteisminio tyrimo įkalčius. 

Pokalbiai su aferistu užtruko net pustrečios valandos. Per tą laiką iš Šiaulių automobiliu buvo atgabentas A.Sakalauskas. Sukčiaus talkininkui į telefoną buvo atsiųsta policininko „Jono“ pažymėjimo kopija, kurią reikėjo parodyti aukai.

Pensininkė buvo atsargi ir į beldimą neatsiliepė. Ji namo duris pravėrė tik tada, kai paskambinęs sukčius paragino įsileisti vidun. 

Moteris dar nusistebėjo, kad juodais drabužiais vilkintis ir juodą medicininę kaukę ant veido užsidėjęs svečias atvyko ne tarnybiniu automobiliu. Atvykėlis pasirodė esąs ne iš kelmo spirtas – moteriai paaiškino, kad kriminalistų mašinos – „ne kelių policijos“.

Šeimininkė ant stalo buvo sudėjusi visas santaupas – 1570 eurų, apie kuriuos niekam net nebuvo prasitarusi. „Kriminalistas“ pareikalavo atnešti asmens dokumentą, kurį jam reikią nusifotografuoti.

Išleidus nepažįstamąjį, pensininkei sukirbėjo nuojauta, kad bus patekusi į sukčių pinkles. Ji paskambino broliui, kuris patvirtino, jog būtina kuo greičiau kreiptis į teisėsaugininkus. Tiesa, į Šiaulius nuskubėjusių sukčių teko paieškoti.

„Kojų“ darbą atlikęs A.Sakalauskas gavo 120 eurų atlygį, o pusę pagrobtų pinigų sukčiai atidavė Šiauliuose gyvenančiai M.Kymanto sutuoktinei. 

Vis dėlto tikriems kriminalistams pavyko užčiuopti siūlo galą ir išaiškinti nusikaltimą. Paaiškėjo, kad kelmiškę apgavę sukčiai figūruoja dar keliose bylose. 

Vienas kito nepažįstantys M.Kymantas ir A.Sakalauskas neneigė kaltės ir viską prisipažino. O tai jiems garantavo trečdaliu sumažintą bausmę. 

M.Kymantas teisinosi, kad „atsitiktinai“ pateko į įkalinimo įstaigą, o pinigų stygių nutarė kompensuoti sukčiaudamas. Už šį epizodą teismas jam skyrė sumažintą 1 metų įkalinimą, o bausmę subendrino su dar neatlikta dalimi, tad šiauliečiui pataisos namuose teks praleisti 1 metus ir 10 mėnesių.

A.Sakalauskui paskirta trečdaliu sumažinta 8 mėnesių įkalinimo bausmė, o jos vykdymas atidėtas 2 metams.

Be to, abu sukčiai įpareigoti atlyginti pensininkei padarytą 1570 eurų turtinę žalą.

 

 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.