Paaiškėjo, kodėl buvo užpultas Lietuvos kariuomenės arsenalą saugojęs karys

Naktį į sausio 20-ąją Radviliškio rajone įvykdytas Lietuvos kariuomenės ginklų arsenalo sargybinio užpuolimas karo Ukrainoje fone iškart tapo rezonansiniu įvykiu.

 Įsibrovėlis užpuolė sargybinį ir pabandė atimti ginklą. <br> V.Balkūno asociatyvi nuotrauka
 Įsibrovėlis užpuolė sargybinį ir pabandė atimti ginklą. <br> V.Balkūno asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 7, 2023, 12:38 PM

Pasigirdo samprotavimų, ar tokiu būdu nėra tikrinamas svarbius objektus saugančių mūsų karių budrumas, ar nesirengiama diversijoms.

Paaiškėjo, kad tokie samprotavimai neturi pagrindo – ginklų arsenalą saugojusį karį užpuolė nuo psichotropinių vaistų ir marihuanos apsvaigęs vyras, kuris nė nesuprato, ką daro.

Ligoninėje atsipeikėjęs sargybinio užpuolikas tvirtino tenorėjęs pabėgti nuo jį persekioti ėmusių ir į pragarą nusitempti mėginusių šešėlių.

Įsibrovėlis elgėsi keistai

Metaline, pjaunančia koncertinos viela apraizgyta maždaug 3,5 metrų aukščio tvora aptvertą karinį dalinį saugantis karys keistą, į šauksmus panašų triukšmą išgirdo po vidurnakčio.

Pasisukęs į tą pusę sargybinis pamatė jo link bėgantį civilį asmenį. Besiartinančio vyro rankos ir veidas buvo kruvini.

Karys įsibrovėliui suriko: „Stok, kas tu toks“, Tai išgirdęs vyras ėmė garsiai keiktis ir surikęs: „Eik tu n...ui“ – puolė sargybinį kumščiais.

Nuo užpuoliko išsisukęs karys iššovė vieną įspėjamąjį šūvį į orą, kitą – į žemę. Po šūvių užpuolikas leidosi bėgti, o karys jį nusivijo. Pavytas bėglys vėl puolė karį ir pabandė atimti ginklą. Šįkart karys ginklo jau nebenaudojo ir patiesė užpuoliką rankų smūgiais.

Į pagalbą užpultam sargybiniui atskubėję kolegos sulaikytajam uždėjo antrankius ir perdavė jį policijos pareigūnams.

Kariškiams į dalinį įsibrovusio ir sargybinį užpuolusio vyro elgesys pasirodė keistas. Iš pradžių buvo pamanyta, kad įsibrovėlis yra girtas, tačiau alkoholiu nuo jo netrenkė.

Policijos pareigūnams patikrinus neadekvačiai besielgusį sulaikytąjį paaiškėjo, kad jis yra visiškai blaivus.

Pervežė į kitą ligoninę

Nuo ko galėjo būti apsvaigęs kario užpuolikas, paaiškėjo nuvežus jį į ligoninę. Sulaikytojo organizme buvo rasta marihuanos pėdsakų.

Paaiškėjo, kad sulaikytasis yra pastovios gyvenamosios vietos neturintis trisdešimtmetis radviliškietis Mindaugas Kulpys,

Lipant per tvorą stipriai kūną koncertinos viela susipjaustęs vyras buvo nuvežtas į Radviliškio ligoninę, o iš čia suteikus pirmąją pagalbą buvo pervežtas į Respublikinę Šiaulių ligoninę.

Atlikus išsamesnius medicininius tyrimus paaiškėjo, kad į karinį dalinį brovęsis vyras ne tik koncertinos viela susipjaustė rankas ir krūtinę – jam buvo diagnozuotas ir nosies bei juosmens slankstelio lūžis.

Šiurpino kaimo gyventojus

Šias traumas vyras galėjo patirti dar prie savo „žygį“ į karinį dalinį.

Kiek anksčiau buvo gautas pranešimas, kad neadekvačiai besielgiantis vyras šiurpina netoli karinio dalinio esančio Linkaičių kaimo gyventojus.

Čia triukšmą kėlęs vyras daužė daugiabučio namo palanges, bandė lipti į balkoną, tačiau nukrito žemėn.

Svečias pradėjo elgtis keistai

Ikiteisminį tyrimą dėl pasipriešinimo valstybės tarnautojui ar viešojo administravimo funkcijas atliekančiam asmeniui išsiaiškino, kad už vagystę iš parduotuvės nuteistas ir tris mėnesius už grotų praleidęs M.Kulpys į laisvę buvo išleistas tik šio įvykio išvakarėse.

Tyrėjai apklausė M.Kulpio draugą, pas kurį šis vyras atvyko į svečius vos išleistas iš pataisos namų.

Gerai M.Kulpį pažįstantis Radviliškio rajono gyventojas sakė neprieštaravęs, kad į laisvę išleistas draugas apsistos pas jį namuose. Vyras sakė, kad svečias elgėsi normaliai, tačiau vakare ėmė skųstis pilvo skausmais ir paprašė iškviesti greitąją pagalbą.

Dar nespėjus atvykti medikams M.Kulpys ėmė elgtis keistai. Jis pradėjo į buto savininką mėtyti įvairius daiktus, sudaužė kompiuterio vaizduoklį.

Išsigandęs šeimininkas išbėgo kviestis pagalbos, o sugrįžęs rado išdaužtą langą – svečio namuose jau nebebuvo. Kas M.Kulpiui nutiko vėliau, vyras sakė sužinojęs tik iš žiniasklaidos.

Ėmė persekioti šešėliai

Kas nutiko tą naktį, nelabai prisiminė ir ligoninės palatoje atsipeikėję M.Kulpys. Vyras nustebo sužinojęs, ką jis prikrėtė,

Tyrėjams M.Kulpys paaiškino, kad išėjęs į laisvę apsistojo pas draugą ir vakare išgėrė tabletę „nuo miego“, kurią jam buvo davęs kalėjimo psichiatras. Paaiškėjo, kad vyras vartojo psichotropinius vaistus.

Prieš miegą M.Kulpys išėjo į lauką parūkyti ir stoviniavusi kompanija jį pavaišino „žole“.

Kelis dūmus patraukęs radviliškietis grįžo į namus ir atsigulė. Netrukus vyrui ėmė vaidentis, kad jį persekioja šešėliai.

Norėjo nusitempti į pragarą

Bandydamas pasprukti nuo šešėlių vyras iššoko pro langą ir nukritęs ant žemės išsimušė tris dantis.

Pasak M.Kulpio, jam labai skaudėjo, tačiau į pragarą nusitempti ketinantys šešėliai nesiliovė persekioti, todėl vyras bėgo į šviesą, nes manė, kad ten yra rojus.

M.Kulpys neprisiminė, kaip perlipo karinio dalinio tvorą, sakė negirdėjęs jokių šūvių ir nežinąs, ar priešinosi jį sulaikiusiam kariui.

Vyras sakė, kad sargybinis jį galėjo sumaišyti su tais persekiotojais, kurie norėjo jį nusitempti į pragarą.

Kaltu dėl jam inkriminuoto nusikaltimo prisipažinęs M.Kulpys tvirtino, kad taip galėjo nutikti jam apsvaigus nuo išgertų vaistų ir „žolės“.

Teks mokėti baudą

Kadangi M.Kulpys kaltu prisipažino visiškai ir sutiko su prokurorės jam pasiūlyta bausme, šį procesą buvo nuspręsta baigti baudžiamuoju įsakymu.

Prokurorės teikimą dėl proceso užbaigimo baudžiamuoju įsakymu išnagrinėjusi Šiaulių apylinkės teismo Radviliškio rūmų teisėja Deimantė Andrulytė M.Kulpį pripažino kaltu dėl pasipriešinimo valstybės tarnautojui ir skyrė 1 tūkstančio 700 eurų baudą.

Šią baudą M.Kulpys privalo sumokėti per vienerius metus nuo baudžiamojo įsakymo įsiteisėjimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.