Į teismą siunčiamos antivakseriams gyvenimą lengvinusios dviejų Vilniaus poliklinikų darbuotojos

Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai teismams perdavė nagrinėti dvi baudžiamąsias bylas dėl pandemijos Covid-19 laikotarpiu dvejose Vilniaus miesto poliklinikose įvykdytų korupcinių nusikaltimų.

COVID-19 vakcina.<br>T.Bauro asociuatyvi nuotr.
COVID-19 vakcina.<br>T.Bauro asociuatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lietuvos Respublikos prokuratūra

2023-07-10 09:33

Praėjusių metų pavasarį Vilniaus apygardos prokuratūroje buvo gauta duomenų, jog pandemijos laikotarpiu nuo 2021 m. vasaros iki 2022 m. pradžios Vilniaus Centro poliklinikoje galimai buvo klastojami įrašai apie neva vakcinuotus asmenis. Buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, kurio metu buvo siekiama išsiaiškinti galimai padarytus korupcinio pobūdžio nusikaltimus. 

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, dvi Centro poliklinikos medicinos darbuotojos, iš kurių viena buvo registratorė skiepams, o kita – slaugytoja, vykdydamos joms pavestas funkcijas, registruodamos asmenis vakcinacijai ir įvesdamos duomenis apie jų paskiepijimą, klastojo duomenis Ekstremalių situacijų valdymo informacinėje sistemoje (toliau – ESVIS). Už vieno asmens įrašo įvedimą į šią sistemą apie neva atliktą jo vakcinavimą nuo koronoviruso buvo susitarta priimti apie 200 eurų kyšį. Šioms medicinos darbuotojoms kaltinimai pareikšti dėl kyšininkavimo.

Nustatyta, kad viena kaltinamųjų tiesiogiai priėmė kyšius iš ne mažiau kaip trijų asmenų, kurie organizavo ir garantavo kitiems asmenims, kad bus suteikti specialūs QR kodai, Europos Sąjungos skaitmeniniai Covid sertifikatai bei išduoti galimybių pasai.

Tyrimo metu paaiškėjo, kad už fiktyvius įrašus buvo imti kyšiai arba atsiskaitoma paslaugomis. Tyrimo metu pavyko nustatyti, kad fiktyvius galimybių pasus siekė gauti ne mažiau kaip 100 asmenų.

Ikiteisminio tyrimo metu surinkti duomenys taip pat leidžia pagrįstai teigti, kad viena kaltinamųjų – registratorė skiepams – naudojosi ne tik savo asmens duomenimis, kuriais buvo jungiamasi prie ESVIS, tačiau ir kitų asmenų prisijungimo slaptažodžiais.

Kaltinimai dėl papirkimo pareikšti ir vienam asmeniui, kuris intensyviai papirkinėjo kaltinamąsias medicinos darbuotojas.

Ši baudžiamoji byla perduota nagrinėti Vilniaus apylinkės teismui.

Kitoje Vilniaus apygardos teismui perduotoje baudžiamojoje byloje kaltinimai kyšininkavimu, prekyba poveikiu ir kitomis nusikalstamomis veikomis pareikšti dar 4 asmenims.

Atlikto ikiteisminio tyrimo duomenimis, viena Naujosios Vilnios poliklinikos darbuotoja, pažinojusi direktoriaus įsakymu paskirtą atsakingą už vakcinacijos organizavimą ir koordinavimą kolegę, susitarė su kitu savo pažįstamu, kad jis pateiks jai asmens duomenis tų žmonių, kurie nori už neteisėtą atlygį gauti fiktyvų įrašą apie jų skiepijimą „e-sveikatoje“, o ji pasirūpins, kad kolegė tokius įrašus padarytų ir pati perduos jai sutarto neteisėto piniginio atlygio dalį.

Tokiu būdu 2021 m. rudenį „e-sveikatoje“ buvo padaryti fiktyvūs įrašai apie dviejų asmenų skiepijimą nuo COVID-19. Turimi duomenys taip pat leidžia pagrįstai manyti, kad už šį neteisėtą tarpininkavimą moteris pasiliko sau 100 eurų, melagingus duomenis suvedusi poliklinikos darbuotoja galimai gavo 300 eurų kyšį ir tokio pat dydžio, 300 eurų, neteisėtas piniginis atlygis atiteko tarpininkui, į kurį tiesiogiai kreipėsi fiktyviais įrašais apie savo ir kito asmens skiepijimą suinteresuotas asmuo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.