Mirtinų vaišių elektrikui skonį įvertino Kauno teismas

Kauno apygardos teismas paskelbė nuosprendį 66 metų kauniečiui Valentinui Vilkauskui, kuris buvo kaltinamas ir neatsargiu gyvybės atėmimu. Atsilygindamas meistrui už atliktus darbus jo garaže V.Vilkauskas surengė tokias vaišes, kad meistras net numirė. 

Kaune nuteistas vyras, kuris meistrą vaišino nuodingu gėrimu. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kaune nuteistas vyras, kuris meistrą vaišino nuodingu gėrimu. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kauno apygardos teismas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kauno apygardos teismas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kauno apygardos teismas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kauno apygardos teismas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 14, 2023, 8:06 AM

Teismas jam skyrė galutinę subendrintą 4 metų 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmę, mat atliekant kratą kauniečio namuose dar aptiktai neteisėtai laikomą ginklą, šaudmenų ir sprogstamųjų medžiagų. 

Teismas po nuosprendžio įsiteisėjimo nustatė nedelsiant atliktinos laisvės atėmimo bausmės dalį – vienerius metus, taip pat dvejų metų likusios neatliktos bausmės vykdymo atidėjimo terminą, jo laikotarpiu įpareigojant nuteistąjį neišvykti už gyvenamosios vietos miesto ribų be nuteistojo priežiūrą vykdančios institucijos leidimo, taip pat įpareigojant nuteistąjį neturėti, nenaudoti ir neįsigyti šaudmenų, šaunamųjų ginklų, sprogmenų ir sprogstamųjų medžiagų. 

Dalį bausmės V.Vilkauskas jau atliko – 2020-ųjų vasarą jis du mėnesius buvo suimtas. 

Tyrimo metu nustatyta, kad 2019 metų rudenį V.Vilkauskas jam garaže talkinusį meistrą vaišino metilo alkoholiu, dar vadinamu medžio spiritu, kuris yra itin pavojingas. Mirtina dozė – maždaug 30 mililitrų arba vienas gurkšnis. 

Atsilygindamas kaunietis davė meistrui nenustatytą kiekį metilo alkoholio. Tyrimo metu buvo nustatyta – V.Vilkauskas žinojo, jog šis skystis yra netinkamas vartojimui, buitinės paskirties, tačiau vis tiek perdavė jį pažįstamam elektrikui. 

Pareigūnams nepavyko išsiaiškinti, kokiu keliu V.Vilkauską galėjo pasiekti mirtinai pavojingas surogatas. 

Pats kaunietis aiškino Lenkijos prekybos centre nuolat pirkdavęs spirito, kurį grįžęs namo skiesdavo ir supilstydavo į mineralinio vandens butelius. Bičiulis esą apie tai žinojo ir pats prašė išlenkti kelias taureles, nes jį kamavo pagirios. Šeimininkas neprieštaravo, užkandai parūpino taip pat iš Lenkijos atsivežtų agurkėlių.  

Gali būti, kad draugas tiesiog paėmė butelį ne su skiestu spiritu, o su nuodingu skysčiu. 

Įtariamojo garaže pareigūnai aptiko nelegaliai laikomą graižtvinį šautuvą, apie 100 įvairaus kalibro šovinių ir nedidelės galios sprogstamąsias medžiagos – pramoniniu būdu pagaminto parako.

V.Vilkauskas pripažino savo kaltę dėl nelegalaus ginklų ir šaudmenų laikymo, tačiau kratėsi atsakomybės už neatsargų gyvybės atėmimą – esą manė, kad duoda elektrikui įprastą spiritą, kuris nėra pavojingas gyvybei.

Šiam kauniečiui elektros darbus atlikęs meistras mirė 2019 metų lapkritį, o po nepilnų dviejų metų plačiai pagarsėjo masinių mirčių atvejai Kauno Aleksoto rajone, kuomet medžio spiritas pražudė net 19 žmonių. 

Aleksoto gyventojai svaigalus pirko iš vietos pilstuko pardavėjų. 

Mirtys žmones ištiko 2021 metų liepos-rugpjūčio mėnesiais, įtarimai šioje byloje pareikšti 3 surogatų prekeiviams. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.