Kaltinimai pareigūnams dėl policininkės išprievartavimo: prokuratūra pradėjo tyrimą, kriminalinė policija pateikė atsakymą

Policijos departamento Imuniteto valdybai atlikus patikrinimą dėl galimai prieš policijos pareigūnę šią vasarą įvykdytos seksualinio pobūdžio nusikalstamos veikos ir jo metu gavus duomenų apie kitomis aplinkybėmis galimai padarytą nusikalstamą veiką, Generalinėje prokuratūroje ketvirtadienį priimtas sprendimas pradėti ikiteisminį tyrimą.

 Po R. Žemaitaičio mestų kaltinimų pareigūnams policininkės išprievartavimu prokuratūra pradėjo tyrimą.<br> Lrytas.lt fotokoliažas
 Po R. Žemaitaičio mestų kaltinimų pareigūnams policininkės išprievartavimu prokuratūra pradėjo tyrimą.<br> Lrytas.lt fotokoliažas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 31, 2023, 7:00 PM, atnaujinta Aug 31, 2023, 8:59 PM

Kaip rašoma prokuratūros pranešime, jo metu, per ilgesnį nei įstatyme aplinkybių patikslinimui numatytą 10 dienų terminą, bus siekiama surinkti visus reikšmingus duomenis apie faktines įvykių aplinkybes, nustatyti, ar nusikalstama veika buvo padaryta ir išsamiai bei objektyviai ištirti visus kylančius įtarimus.

Ikiteisminį tyrimą atlikti pavesta Policijos departamento Imuniteto valdybai, tyrimą organizuoja ir jam vadovauja Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamentas.

„Siekiant nepakenkti ikiteisminiam tyrimui bei užtikrinti asmens privataus gyvenimo apsaugą išsamesnė informacija apie atliekamą ikiteisminį tyrimą šiuo metu negali būti teikiama“, – rašoma pranešime.

Kaltinimus metė parlamentaras

Lrytas.lt primena, kad parlamentaras Remigijus Žemaitaitis šią savaitę viešai pareiškė, kad Kaune vykusiuose mokymuose, skirtuose kriminalinės policijos pareigūnams, tiriantiems sunkiausius nusikaltimus, du pareigūnai galėjo išprievartauti savo kolegę.

Rugpjūčio pradžioje Lietuvos kriminalinės policijos biuras Kaune organizavo simuliacinius mokymus – pratybas kriminalinės policijos pareigūnams, tiriantiems sunkiausius nusikaltimus. Po šių mokymų, vakare, pareigūnai surengė neformalų pasisėdėjimą. Jo metu, kaip buvo informuotas R.Žemaitaitis, du girti policijos pareigūnai, naudodami fizinę jėgą ir antrankius, galimai išprievartavo savo kolegę. Politikas nurodė, kad apie įvykį jam papasakojo patys šiame pasisėdėjime dalyvavę policijos atstovai.

Iškart po mokymų ne vienam rezonansiniam tyrimui vadovavusi pareigūnė pasiėmė atostogas, o vėliau įteikė prašymą būti atleidžiama iš darbo. Pareigūnė, anot politiko, tuo metu, kai jis skelbė šią informaciją, gulėjo ligoninėje.

R.Žemaitaičio teigimu, kad ši istorija neiškiltų į viešumą, Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininkas Arūnas Maskoliūnas ir viršininko pavaduotojas Saulius Briginas vyko į pareigūnės tėvų namus pasikalbėti.

„Kaip žinote, policijos istorijoje dar nėra buvę tokių dalykų, kad pats viršininkas, pats vadas, aukščiausios kategorijos žmogus, važiuotų pas kažkieno tėvus pasikalbėti, kaip jie gyvena. Įdomu, ko reikia važiuoti 150 kilometrų į kitą miestą pasišnekėti su jos tėvais?“ – stebėjosi R.Žemaitaitis.

Jei norite paskaityti daugiau apie parlamentaro mestus kaltinimus ir kaip į tai reaguoja policijos vadovybė bei bendruomenė, spauskite čia.

Policijos vadovybė dalį Seimo nario pateiktų detalių patvirtino, tačiau patį galimo išprievartavimo atvejį neigė ir žadėjo atlikti šios informacijos patikslinimą. 

Policijos vadovybė R.Žemaitaičio informaciją ginčija

Policijos vadovybė R.Žemaitaičio paskelbtą informaciją vadina neatitinkančia tikrovės. Viešai paskelbtame įraše nurodoma, kad Lietuvos kriminalinės policijos biuras Kaune iš tiesų organizavo simuliacinius mokymus kriminalinės policijos pareigūnams, tačiau jokių incidentų nei mokymų, nei poilsio metu esą nebuvo fiksuota.

Be kita ko, policija nepaneigė informacijos, kad Lietuvos kriminalinės policijos biuro vadovai po mokymų bendravo su minėta pareigūne ir jos artimaisiais, tačiau vykusio pokalbio turinys esą visiškai neatitinka viešai paskelbtame politiko pranešime nurodyto turinio.

Tiesa, apie ką Lietuvos kriminalinės policijos biuro vadovai kalbėjosi su pareigūne ir jos artimaisiais, policija neatskleidžia, pabrėžia, kad taip siekia apsaugoti pareigūnės tapatybę bei reputaciją.

LKPB visus kaltinimus neigia

Jau po to, kai prokuratūra pranešė apie pradėtą ikiteisminį tyrimą, Policijos departamas išplatino Lietuvos kriminalinės policijos biuro pranešimą, kuriame vėl kartojama, kad R.Žemaitaičio kaltinimai neatitinka tikrovės. 

„Viešai paskelbta informacija apie tai, kad LKPB organizuotų mokymų metu, mokymuose dalyvavę LKPB pareigūnai kolegės atžvilgiu įvykdė nusikaltimą, visiškai neatitinka tikrovės“, – rašoma šiame pranešime.

Ten taip pat neigiama, kad ši situacija ar įvykis, tuo labiau seksualinės prievartos nusikaltimas tariamai įvykdytas LKPB pareigūnės atžvilgiu galėjo būti žinomas aukščiausiai centrinės kriminalinės policijos (LKPB) vadovybei ir galėjo būti slepiamas ar dangstomas.

„Viešai paskleista informacija, kad LKPB vadovybė susitikinėjo su LKPB pareigūnės artimaisiais, „prašė nerašyti pareiškimo“ dėl tariamai įvykdyto nusikaltimo pareigūnės atžvilgiu, „siūlė paremti finansiškai ar net pakelti pareigose“, visiškai neatitinka atikrovės. Viešai paskleista informacija, kad LKPB viršininko pavaduotojas Saulius Briginas susitikinėjo su LKPB pareigūnės artimaisiais visiškai neatitinka atikrovės. LKPB viršininko pavaduotojas Saulius Briginas niekada nėra susitikinėjęs ar kontaktavęs su LKPB pareigūnės artimaisiais“, – skelbia Policijos departamentas.

Ir paaiškina, kad LKPB viršininko pavaduotojo Sauliaus Brigino, kuruojančio Sunkaus ir organizuoto nusikalstamumo tyrimo padalinius, kuriuose ir dirbo LKPB pareigūnė, susitikimas ir pokalbis su minima pareigūne, pasak pranešimo, yra susijęs tik su LKPB pareigūnės pateiktu prašymu dėl atleidimo iš vidaus reikalų sistemos.

„Pažymėtina, kad tokio pobūdžio susitikimai ir pokalbiai yra ne tik suformuota ir nusistovėjusi praktika LKPB, bet taip pat ir reglamentuota policijos generalinio komisaro nurodymu dėl individualių pokalbių su tarnybą paliekančiais policijos pareigūnais vykdymo. LKPB viršininko Arūno Maskoliūno susitikimas su LKPB pareigūne (pateikusia prašymą atleisti iš vidaus tarnybos) ir jos artimaisiais yra įvykęs LKPB pareigūnės ir jos artimųjų iniciatyva ir prašymu. Šis susitikimas Panevėžio mieste įvykęs vien dėl tos priežasties, kad LKPB viršininko gyvenamoji vieta yra Panevėžyje ir LKPB pareigūnė tuo metu taip pat buvo Panevėžyje“, – toliau rašoma Policijos departamento pranešime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.