Prieš D. Didžiūnaitytės žūties bylos pabaigą – sunki R. Piniko trauma Dėl būklės negali dalyvauti teisme

Rugsėjo mėnesį bylą dėl tragiškai žuvusios Dovilės Didžiūnaitytės baigti turėjęs Klaipėdos apygardos teismas, jos nagrinėjimą turėjo nukelti lapkričio mėnesiui.

 D. Didžiūnaitytės bylos nagrinėjimą netikėtai sustabdė sunki R. Piniko trauma.<br> Lrytas.lt koliažas
 D. Didžiūnaitytės bylos nagrinėjimą netikėtai sustabdė sunki R. Piniko trauma.<br> Lrytas.lt koliažas
D. Didžiūnaitytės bylos nagrinėjimą netikėtai sustabdė sunki R. Piniko trauma.<br>A.Pilaitienės nuotr.
D. Didžiūnaitytės bylos nagrinėjimą netikėtai sustabdė sunki R. Piniko trauma.<br>A.Pilaitienės nuotr.
A.Miltenis.
A.Miltenis.
D.Didžiūnaitytė.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
D.Didžiūnaitytė.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
R.Pinikas.
R.Pinikas.
A.Miltenis <br>A.Pilaitienės nuotr.
A.Miltenis <br>A.Pilaitienės nuotr.
D. Didžiūnaitytės bylos nagrinėjimą netikėtai sustabdė sunki R. Piniko trauma.
D. Didžiūnaitytės bylos nagrinėjimą netikėtai sustabdė sunki R. Piniko trauma.
D. Didžiūnaitytės bylos nagrinėjimą netikėtai sustabdė sunki R. Piniko trauma.<br>A.Pilaitienės nuotr.
D. Didžiūnaitytės bylos nagrinėjimą netikėtai sustabdė sunki R. Piniko trauma.<br>A.Pilaitienės nuotr.
D. Didžiūnaitytės bylos nagrinėjimą netikėtai sustabdė sunki R. Piniko trauma.<br>A. Pilaitienės nuotr.
D. Didžiūnaitytės bylos nagrinėjimą netikėtai sustabdė sunki R. Piniko trauma.<br>A. Pilaitienės nuotr.
D. Didžiūnaitytės bylos nagrinėjimą netikėtai sustabdė sunki R. Piniko trauma.<br>A.Pilaitienės nuotr.
D. Didžiūnaitytės bylos nagrinėjimą netikėtai sustabdė sunki R. Piniko trauma.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Sep 7, 2023, 6:12 AM

Priverstinę pertrauką teko skelbti dėl vieno iš kaltinamųjų Ričardo Piniko patirtos traumos.

Vyrui buvo stipriai sužaloti du rankos pirštai.

Po traumos gavo medikų pažymą

Teismo posėdis, per kurį būtų sakomos baigiamosios kalbos, Klaipėdos apygardos teisme turėjo vykti antradienį. Tačiau posėdį teko atidėti sužinojus, kad jame negalės dalyvauti R.Pinikas.

R.Piniko advokatas Darius Kurpavičius portalui lrytas.lt sakė, kad sunkią traumą jo ginamasis patyrė rugpjūčio 26 dieną.

„Apie traumos pobūdį aš negaliu kalbėti, tačiau galiu pasakyti, kad medikai mano ginamajam iškart išdavė nedarbingumo pažymėjimą.

Nedarbingumo pažymėjimo nepakanka norint nedalyvauti teismo posėdyje, tačiau R.Pinikui buvo išduota medikų pažyma, kad jis dėl sveikatos būklės negali dalyvauti teismo posėdyje.

Paprastai tokia pažyma išduodama savaitei laiko. Mano ginamajam medikai išdavė dvi savaites galiosiančią pažymą, teismo posėdžiuose jis negalės dalyvauti iki rugsėjo 15 dienos“, – portalui lrytas.lt sakė D.Kurpavičius.

Advokato teigimu, bylos nagrinėjimas jau ėjo į pabaigą. Beliko pasakyti baigiamąsias kalbas, po kurių tariamas paskutinis žodis, o po to teismas eina priimti sprendimo.

„Kadangi byloje yra du kaltinamieji, apsidraudžiant baigiamosioms kalboms buvo numatyta skirti du teismo posėdžius. Antrasis teismo posėdis būtų vykęs rugsėjo 12 dieną, tačiau dėl mano ginamojo traumos jis taip pat neįvyks“, – sakė D.Kurpavičius.

Prisipažino vartojęs kvaišalus

Paklaustas apie teismo procesą advokatas sakė, kad su R.Piniku buvo sutarta apie tai, kas vyksta teismo salėje, kalbėti tik po nuosprendžio, tačiau atskleidė, kad jo ginamojo pozicija pasikeitė.

„Per pirmąjį teismo procesą R.Pinikas buvo nekalbus. Mano ginamąjį tąkart teismas išteisino dėl jam inkriminuotų smūgių sudavimo ir poveikio liudytojui, bet pripažino kaltu dėl narkotikų platinimo.

Per šį teismo procesą R.Pinikas atvirai papasakojo anksčiau vartojęs kvaišalus ir tai kartu su D.Didžiūnaityte iki lemtingo įvykio daręs apie savaitę laiko.

Per patį įvykį mano ginamasis buvo blaivus. Tą patvirtino ir policijos pareigūnai, kurie sakė, kad įvykio vietoje R.Pinikas elgėsi adekvačiai, buvo blaivus ir abejonių dėl jo būsenos tuomet niekam nekilo“, – sakė advokatas.

Prašo perkvalifikuoti kaltinimą

Per vieną teismo posėdį R.Pinikas sakė, kad prieš pat įvykį D.Didžiūnaitytę jis rado kito kaltinamojo Aivaro Miltenio draugijoje, o mergina buvo stipriai apsvaigusi.

Pasak advokato D.Kurpavičiaus, jo ginamasis teisme iš tiesų atskleidė tokią detalę, tačiau patikslino, kad mergina nebuvo taip stipriai apsvaigusi, kad nesiorientuotų ir negalėtų suprasti savo veiksmų esmės.

Advokatas sakė teisme siekiantis, kad jo ginamajam pareikšti kaltinimai dėl narkotikų platinimo būtų perkvalifikuoti į kaltinimus dėl disponavimo kvaišalais, už ką numatoma daug švelnesnė bausmė.

„Įrodymų, kad R.Pinikas vartojo narkotikus, bet jų neplatino, yra pakankamai“, – sakė advokatas.

Pramoga baigėsi sunkia trauma

Lrytas.lt pakalbintas R.Pinikas patvirtino patyręs sunkią traumą.

„Buvo šeštadienis, su draugais leidome laiką prie ežero Molėtų rajone. Pramogavome plaukiodami motorine vandenlente. Šis sportas dabar vis labiau populiarėja.

Vandenlentę atsivežė mano draugai. Sumaniau ir aš išmokti ja plaukti. Beplaukiant vandenlentė staiga pakrypo į kitą pusę, aš atsidūriau vandenyje, o variklio sraigtas kliudė ranką.

Pajutau didžiulį skausmą, o pamačius, kas nutiko, mane ištiko šokas – vienas pirštas vos kabaliojo, o kitas buvo sumaitotas visiškai.

Aš – viduryje miškų. Ką daryti?

Draugai iškvietė greitąją pagalbą, mane nuvežė į Vilnių. Buvau operuotas.

Nenoriu leistis į detales, bet jau dabar aišku, kad vėl prireiks operacijos“, – sakė sunkią traumą namuose besigydantis R.Pinikas.

Visada norėjosi pasakyti tiesą

Paklaustas apie teisme pasikeitusią poziciją ir prisipažinimą vartojus kvaišalus, R.Pinikas sakė, kad jam iš pradžių buvo gėda prieš visą Lietuvą prisipažinti vartojus narkotikus.

„Dovilės žūtis man buvo didelis šokas. Po šio įvykio gal pusmetį buvau kaip nesavas, vartojau daug raminamųjų vaistų, gėriau. Man buvo gėda prisipažinti, kad aš svaiginausi kvaišalais. Kai kurie teisininkai taip pat patarinėjo geriau neatvirauti, nes įrodymų nėra.

Nesinorėjo juodinti ir žuvusiosios. Bet iš tiesų man visada norėjosi pasakyti tiesą. Tą padariau atsikratęs priklausomybės nuo kvaišalų.

O tiesa yra tokia – kartu su Dovile narkotikais svaiginomės ir anksčiau. Savaitę iki įvykio kartu vartojome kvaišalus. Tiesa, per tą savaitę Dovilė nebuvo vien su manimi. Ji turėjo ir kitų draugų, leisdavo laiką jų kompanijoje ar baruose“, – sakė R.Pinikas.

Tapo dėl visko kaltu monstru

R.Piniko teigimu, iš tiesų įvyko didžiulė nelaimė, po kurios nesinorėjo nieko kalbėti ir dėl nieko teisintis.

„Buvau geriausių grupių ir atlikėjų prodiuseris, o per vieną naktį praradau viską: darbą, reputaciją, šeimą. Mane pradėjo tampyti policija, žurnalistai, teko minti teismų, kuriuose anksčiau nė karto neteko lankytis, slenksčius.

Tapau dėl visko kaltu monstru. Apie mane suformuota nuomonė tapo šleifu, kuris ėmė kenkti mano darbams, šeimai.

Nors buvau nusprendęs kalbėti tik pasibaigus teismams, tačiau tas šleifas tapo nebepakeliamas. Aš tik mėgau pasilinksminti ir pavartoti kvaišalų... Todėl ir prabilau teisme“, – atviravo R.Pinikas.

Stengsis save apginti ne tik teisme

Vienu iš kaltinamųjų D.Didžiūnaitytės byloje liekantis R.Pinikas sakė, kad pirmiausia stengsis save apginti teisme, o po to – atsikratyti nepagrįstų kaltinimų ir visuomenės akyse.

„Nors visuomenės akyse aš tebesu dėl visko kaltas monstras, pirmosios instancijos teisme buvau pripažintas kaltu tik dėl narkotikų platinimo. Šį nuosprendį aš apskundžiau, nes nesu padaręs tokio nusikaltimo. Gyvenime nesu pardavinėjęs kvaišalų.

O teisiškai tapti narkotikų platintoju yra labai paprasta. Jei pasakyčiau, kad turiu suktinę, pasiūlyčiau eiti parūkyti ir duočiau patraukti dūmą, aš teisiškai jau tapčiau kvaišalų platintoju.

O jei pasakyčiau: „Eime parūkom, aš nuvažiuosiu nupirksiu suktinę“ – aš jau nebesu platintojas, nes mes kartu nusprendėme pavartoti.

Tai teisme dabar ir vyksta diskusija, ar aš turėjau, ar aš ją vaišinau, ar tai buvo mūsų abiejų sprendimas pasisvaiginti.

Keliasdešimt žmonių teisme paliudijo, kad Dovilės niekas už rankos nelaikė ir niekur jos netampė, vartoti kvaišalus buvo mūsų abiejų sprendimas“, – sakė R.Pinikas.

Nuosprendį apskundė ir prokuratūra

D.Didžiūnaitytė 2017-ųjų lapkričio 20-ąją buvo rasta iškritusi iš 14-ame aukšte esančio viešbučio balkono.

Merginos organizme buvo aptikta narkotikų pėdsakų – kokaino bei oksibutirato, dar vadinamo prievartavimo narkotiku „oksiku“.

Žuvus D.Didžiūnaitytei, kaltinamaisiais tapo su ja tą vakarą laiką leidę R.Pinikas ir A.Miltenis.

Pernai šią bylą išnagrinėjęs Klaipėdos apylinkės teismas R.Piniką pripažino kaltu dėl narkotikų platinimo, o A.Miltenį – dėl merginos išžaginimo. Abiems kaltinamiesiems teismas skyrė po pustrečių metų nelaisvės.

Šį nuosprendį aukštesnės instancijos teismui apskundė ne tik abu nuteistieji, bet ir prokuratūra.

Apeliacinį skundą Klaipėdos apygardos teismui pateikę prokuratūros atstovai paprašė panaikinti Klaipėdos apylinkės teismo nuosprendžio dalį, kuria R.Pinikas buvo išteisintas dėl jam inkriminuotų smūgių sudavimo ir poveikio liudytojui, bei sugriežtinti abiem nuteistiesiems skirtas bausmes.

Kitas teismo posėdis, per kurį bus sakomos baigiamosios kalbos, Klaipėdos apygardos teisme turėtų vykti lapkričio 13 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.