Konfliktas dėl moters Alytuje virto šiurpia žmogžudyste: varžovui grasinęs budelis pats tapo auka

Buvusio savo draugės sugyventinio užpultas įmonės vadybininkas iš Alytaus Ernestas Šukevičius pripažintas kaltu žmogžudystės byloje, nes smogdamas užpuolikui dusyk peiliu jis peržengė būtinosios ginties ribas.

Konfliktas dėl moters baigėsi žmogžudyste: budelis pats tapo auka.<br>A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Konfliktas dėl moters baigėsi žmogžudyste: budelis pats tapo auka.<br>A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Konfliktas dėl moters baigėsi žmogžudyste: budelis pats tapo auka.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Konfliktas dėl moters baigėsi žmogžudyste: budelis pats tapo auka.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 13, 2023, 5:00 PM, atnaujinta Sep 13, 2023, 5:01 PM

29 metų E.Šukevičius teisiamųjų suole atsidūrė mirtinai sužalojęs savo draugės S.Z. buvusį sugyventinį Giedrių Merkevičių.

Pastarasis buvo žinomas teisėsaugai dėl įvairių smurtinių nusikaltimų, anksčiau atliko bausmę įkalinimo įstaigoje.

Prie namų atvyko dviese

Vadybininkas su Alytaus policijos tyrėjo podukra S.Z. užmezgė draugystę 2021 m. kovo mėnesį, o žmogžudystė buvo įvykdyta tų pačių metų rugpjūčio viduryje Alytaus daugiabučių kvartale.

Po skyrybų su drauge pavydo apimtas G.Merkevičius nesyk grasino E.Šukevičiui susidorojimu, o rugpjūčio 16-ąją prieš vidurdienį atėjo aiškintis su juo santykių prie S.Z. namų, pasikvietęs į talką vieną savo draugų.

Palaukęs daugiabučių kieme prie savo automobilio einančio E.Šukevičiaus neseniai iš įkalinimo vietos grįžęs G.Merkevičius jam dusyk bandė suduoti ranka, bet išvengęs smūgių vadybininkas dūrė jam peiliu į pilvą ir petį.

Užpuoliką dar bandė atgaivinti greitosios pagalbos medikai, bet nuo patirtų sužalojimų jis mirė.

Norėjo tiktai apsiginti

Bylos tyrimas ir jos nagrinėjimas teisme truko 2 metus.

Pripažinusi, kad būtinosios ginties ribos buvo peržengtos, Kauno apygardos teismo teisėja Jurga Vasiliauskienė skyrė E.Šukevičiui 6 metų laisvės atėmimą, įpareigodama jį nužudytojo motinai ir seserims atlyginti 31 tūkst. 500 eurų dydžio neturtinę žalą.

Alytiškis teisme aiškino nenorėjęs nužudyti G.Merkevičiaus, tiktai mėginęs nuo jo apsiginti, tačiau jo versija buvo atmesta.

Pasak E.Šukevičiaus, jam atrodė, kad jį užpuolęs vyras turėjo peilį: „Jo rankose kažkas aštraus buvo, sumirgėjo, sutvisko.“

Tačiau apžiūrėjus nusikaltimo vietą jokio peilio, kurį neva turėjo G.Merkevičius, nebuvo rasta.

Netoliese aptikta guminė lazda, bet, teismo vertinimu, ją rankose laikė kartu su G.Merkevičiumi atėjęs jo draugas P.M., realiai tos lazdos nepanaudojęs.

Suvokė apie pasekmes

Teismas pripažino, kad netikėtą išpuolį patyręs E.Šukevičius turėjo teisę gintis.

Tačiau čia pat buvo pabrėžta, kad gynybiniai veiksmai neatitiko kėsinimosi prieš jį pobūdžio ir pavojingumo, kitaip sakant, alytiškis peržengė būtinosios ginties ribas.

Teisėja J.Vasiliauskienė pažymėjo, kad smogdamas peiliu G.Merkevičiui į pilvą E.Šukevičius suvokė apie sunkius ar net tragiškus tokių savo veiksmų padarinius.

„Toks kaltinamojo veikimas buvo labai pavojingas nukentėjusiojo gyvybei ir to kaltinamasis nesuvokti negalėjo“, – pažymima nuosprendyje.

Dūręs peiliu užpuolikui E.Šukevičius pabėgo ir išmetė peilį važiuodamas mašina iš nusikaltimo vietos. Tiesa, netrukus jis pats pasidavė policijai, davė išsamius parodymus ir padėjo surasti pareigūnams nužudymo įrankį.

Atsižvelgdamas į nusikaltimo aplinkybes teismas jam paskyrė švelnesnę bausmę už minimalią – Baudžiamajame kodekse už nužudymą numatytas laisvės atėmimas nuo 7 iki 15 metų.

Liejosi grasinimai

E.Šukevičiaus tvirtinimu, užmezgęs artimus ryšius su moterimi jis sulaukė daugkartinių G.Merkevičiaus grasinimų – jam esą bus nupjauta galva, jis bus paverstas daržove, „negali žinoti, kada tau iš nugaros „štyrą“ suleis“.

Bauginančius tekstus kriminalistai aptiko po nužudymo apžiūrėję E.Šukevičiaus ir G.Merkevičiaus susirašinėjimą per „Messenger“ programėlę: G.Merkevičius pareiškė naujam jo buvusios sugyventinės draugui, kad jį subadys, „užvers“ ne tik jį, bet ir jo šunį.

E.Šukevičiaus tvirtinimu, vieną kartą G.Merkevičius jį jau buvo užpuolęs Alytaus rajone važiuojantį automobiliu, bet jam pavyko pabėgti.

G.Merkevičiui už smurtą prieš buvusią gyvenimo draugę S.Z. buvo iškelta baudžiamoji byla, kurią, jam mirus, pareigūnai nutraukė.

Anot vadybininko, žinodamas apie gresiantį pavojų jis nešiojosi peilį savigynai.

Tas peilis ir buvo panaudotas mirtimi pasibaigusio konflikto metu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.