Keturis žmones nužudęs Pakruojo gyventojas teismo prašė sušvelninti bausmę

Šiaulių apygardos teismas atmetė už keturių žmonių nužudymą ir kitus nusikaltimus nuteisto 65-erių Zenono Šoblinsko prašymą jam skirtą laisvės atėmimo bausmę iki gyvos galvos pakeisti terminuota bausme.

Kalėjimas.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Kalėjimas.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 20, 2023, 5:46 PM

Z. Šoblinskas laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmę už Pakruojo rajone įvykdytus keturis žmonių nužudymus bei kitas nusikalstamas veikas atlieka nuo 2001 metų gruodžio pradžios.

Šiaulių apygardos teismas primena, kad siekdamas užvaldyti svetimą turtą Z. Šoblinskas iš pradžių užpuolė vienos sodybos šeimininką – auką sodybos daržinėje per galvą mušė kastuvu, kojas bei rankas surišo virve ir, pririšęs prie daržinės durų kablio, pats pasišalino.

Po kurio laiko kitoje sodyboje buvo užpulti moteris ir vyras. Teisėsaugos duomenimis, Z. Šoblinskas iš pradžių mirtinai sumušė moterį, o po to įvykį mačiusį vyrą jis pasivijo kieme ir užmušė pagaliu. Ketvirtąja nuteistojo auka tapo dar vienos sodybos šeimininkė. Gyvenamojoje patalpoje užkluptą moterį jis mirtinai sumušė į laikraštį suvyniotu metaliniu strypu.

Praėjusių metų balandį Šiaulių apygardos teisme buvo gautas Šiaulių tardymo izoliatoriaus teikimas, kuriuo buvo prašoma svarstyti klausimą dėl nuteistajam paskirtos laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmės pakeitimo į terminuoto laisvės atėmimo bausmę. Tačiau teismas Šiaulių tardymo izoliatoriaus teikimo netenkino.

Teismas tuo metu nurodė, kad nėra pagrindo teigti, jog Z. Šoblinskas yra padaręs pozityvias išvadas – nuteistojo elgesys bausmės atlikimo metu nėra nepriekaištingas.

Šių metų liepos pabaigoje Šiaulių apygardos teismas gavo dar vieną Šiaulių kalėjimo teikimą, kuriuo prašoma pakartotinai svarstyti klausimą dėl nuteistajam paskirtos bausmės pakeitimo terminuoto laisvės atėmimo bausme. Nagrinėjant teikimą teismo posėdžio metu prokuroras prašė Šiaulių kalėjimo teikimo netenkinti, o nuteistasis ir jo gynėja – tenkinti. Šiaulių kalėjimo atstovas teikimą palaikė.

Teisėjų kolegija nurodė, kad nuteistasis yra atlikęs privalomą įstatymo nustatytą paskirtos laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmės dalį, kai jam paskirta laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmė gali būti pakeista į terminuoto laisvės atėmimo bausmę. Tačiau vien tik šios aplinkybės, teisėjų kolegijos įsitikinimu, nesudaro pagrindo nuteistajam švelninti paskirtą bausmę.

Kaip pažymėjo teismas, Z. Šoblinskui bausmės vykdymo metu buvo fiksuoti vidaus tvarkos taisyklių bei reikalavimų nevykdymo atvejai. Teisėjų kolegija atsižvelgė ir į tai, kad šis teistumas vyrui nėra pirmasis. Vyras praeityje buvo teistas laisvės atėmimo bausme už tyčinį nužudymą.

Paskelbta nutartimi teismas Šiaulių kalėjimo teikimo netenkino, nurodoma išplatintame pranešime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.