Juodąją buhalteriją vedęs Panevėžio skerdyklos savininkas ir buvęs vadybininkas stos prieš teismą

Panevėžio apygardos prokuratūra baigė ikiteisminį tyrimą ir teismui perdavė bylą, kurioje dėl finansinio pobūdžio nusikalstamų veikų bus teisiami Panevėžio rajone veikiančios skerdyklos savininkas V.B. ir buvęs vadybininkas Š.K.

Teisiamųjų suole – panevėžietis skerdyklos savininkas ir vadybininkas.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Teisiamųjų suole – panevėžietis skerdyklos savininkas ir vadybininkas.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lietuvos Respublikos prokuratūra

2023-09-21 10:40

Kaip rašoma Lietuvos Respublikos prokuratūros pranešime, dar iki perduodant bylą į teismą, kaltinamasis V.B. valstybei sumokėjo daugiau nei 92 tūkst. eurų mokesčių, kuriuos, kaip įtariama, kelerius metus bandė nuslėpti.

Tyrimo duomenimis, V.B., būdamas įmonės, vykdančios mėsos ir mėsos produktų gamybą, paruošimą, perdirbimą ir konservavimą bei mažmeninę prekybą kioskuose, prekyvietėse ir nespecializuotose parduotuvėse, savininku, ir įmonės tuometis vadybininkas Š.K. nuo 2018 m. sausio iki 2020 m. birželio galimai tyčia vykdė apgaulingą įmonės finansinės apskaitos tvarkymą.

Skaičiuojama, kad per teisėtvarkos pareigūnų tirtą laikotarpį kaltinamieji be apskaitos dokumentų iš kelių tiekėjų galimai įgijo daugiau kaip 2 800 gyvų kiaulių, o vėliau dalį skerdienos (ne mažiau kaip 200 tonų), pardavė neįtraukdami sandorių į buhalterinę apskaitą. Manoma, kad šia skerdiena, kurios vertė – daugiau nei 311 tūkst. eurų, juridiniai ir fiziniai asmenys prekiavo įvairiuose Lietuvos miestuose esančiose turgavietėse.

Įtariama, kad, siekiant išvengti mokesčių mokėjimo, į 2018–2020 m. šios įmonės pelno mokesčio deklaracijas nebuvo įtrauktos pajamos už skerdienos pardavimą.

Ikiteisminio tyrimo metu specialistai pateikė išvadas, kad tokiu būdu V.B. įmonė valstybei nesumokėjo daugiau nei 92 tūkst. eurų mokesčių. Šią sumą dar iki perduodant baudžiamąją bylą teismui, įmonė į valstybės biudžetą sumokėjo.

Abiem žmonėms pareikšti kaltinimai dėl apgaulingo apskaitos tvarkymo, o skerdyklos savininkui – ir dėl neteisingų duomenų apie pajamas, pelną ar turtą pateikimo.

Pasak ikiteisminiam tyrimui vadovavusio prokuroro Saulius Daunoravičiaus, atliekant šį ikiteisminį tyrimą buvo išaiškintos ir kitų fizinių bei juridinių asmenų vykdytos finansinio pobūdžio nusikalstamos veikos. Šios bylos buvo atskirtos ir kai kurios jau išnagrinėtos, kaltinamiesiems skirtos piniginės baudos, priteista sumokėti nuslėptus mokesčius.

Baudžiamasis kodeksas dėl neteisingų duomenų apie pajamas, pelną ar turtą pateikimo, kai mokesčių suma viršija 900 MGL (šiuo metu 45 tūkst. eurų), numato baudą arba laisvės atėmimą iki aštuonerių metų. Už apgaulingą finansinės apskaitos tvarkymą ir (arba) organizavimą baudžiama bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki ketverių metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.