Sostinėje šiais metais buvo pradėti 128 ikiteisminiai tyrimai dėl narkotikų platinimo

Sostinėje šiais metais buvo pradėti 128 ikiteisminiai tyrimai dėl narkotikų platinimo, sako Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko pavaduotojas Marekas Gulbinovičius.

Kvaišalai.<br>A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Kvaišalai.<br>A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Irtautė Gutauskaitė

Sep 27, 2023, 1:59 PM

„Per pastaruosius 8 mėnesius šiemet pradėjome 128 ikiteisminius tyrimus, o pernai per panašų laikotarpį – 130“, – LRT radijui trečiadienį teigė Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko pavaduotojas. Jis tikina, kad Vilniaus pareigūnai daug dėmesio skiria narkotinių medžiagų platinimui užkardymui mieste.

„Narkotikų platinimas Vilniaus apskrityje yra pakankamai žinomas ir tikrai tiek kriminalinė policija, specializuoti padaliniai, kuriems yra priskirtos funkcijos šių medžiagų kontrolei, tiek policijos komisariatai suteikia pakankamai didelį dėmesį tam, kad tuos reiškinius neutralizuotų“, – tikino M.Gulbinovičius.

Šeškinės mikrorajone pradėta 30 ikiteisminių tyrimų

M.Gulbinovičius džiaugiasi, kad šiais metais viešojoje erdvėje daug dėmesio sulaukusi narkotikų vartojimo sostinės Šeškinės mikrorajone pradėta valdyti. Anot M.Gulbinovičiaus, šiais metais šiame ir aplinkiniuose mikrorajonuose buvo pradėta 30 ikiteisminių tyrimų dėl narkotinių medžiagų platinimo.

„Prieš pusę metų mes viešojoje erdvėje labai daug kartų girdėjome apie problemą Šeškinės mikrorajone, kuomet bendruomenė skundėsi, kad yra daug taškų, kuriuose platinamos narkotinės medžiagos“, – kalbėjo jis.

„Didelių pastangų dėka pavyko demaskuoti tuos taškus. Šiai dienai tiek Šeškinės, tiek šalia esančiuose mikrorajonuose policijos komisariato pareigūnai jau yra pradėję 30 ikiteisminių tyrimų dėl narkotinių medžiagų platinimo“, – pranešė M.Gulbinovičius.

D. Gaižauskas: 130 ikiteisminių tyrimų – lašas jūroje

Vis dėlto, su M.Gulbinovičiumi nesutinka Seimo narys Dainius Gaižauskas, teigdamas, kad Lietuvoje narkotikų platinimui vis dar skiriama per mažai dėmesio.

„128–130 ikiteisminių tyrimų Vilniaus mieste per metus yra lašas jūroje. Čia tiek galbūt turėtų būti pradėta ikiteisminių tyrimų per dieną“, – sakė D.Gaižauskas.

„Nes apie tai, kad paplitęs narkotikų vartojimas ne tik tarp suaugusių, bet ir tarp mažamečių, nepilnamečių, kad mokyklose aptinkama visų rūšių narkotikų, mes jau signalizuojame seniai – 2 metai“, – akcentavo parlamentaras.

Seimo narys pabrėžė, kad dėl išaugusio narkotikų vartojimo šalyje atsakomybę turėtų prisiimti ir parlamentarai.

„Šis narkotikų vartojimas, per mažas dėmesys ne tik policijos, bet ir kitų institucijų, yra tikrai per mažas, nes mes, kai atėjo šita nauja valdžia, pradėjome nuo narkotikų dekriminalizavimo procesų Seime“, – kalbėjo D.Gaižauskas.

„Įstatymų projektai vienas po kito buvo teikiami, kad sumažinti bausmes už narkotikų vartojimą. (...) Priėjome prie to, kad mūsų kai kurie Seimo nariai, ypač tie, kurie atsako už priklausomybių prevenciją, nueina į tribūną ir pasigiria, kad vartojo visų rūšių narkotikus“, – pažymėjo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos Seime narys.

Būtent tokia parlamentarų pozicija, anot jo, skatina į šią problemą rimtai nežiūrėti ir teisėsaugos institucijas.

„Jeigu mes tokią politiką iš mūsų pagrindinės institucijos ir tokius skambius pareiškimus, tai be jokios abejonės teisėsauga gauna mažiau nurodymų atkreipti dėmesį į kovą su narkotikais“, – sakė D.Gaižauskas.

ELTA primena, kad pavasarį viešojoje erdvėje pasirodė skundai dėl Šeškinės mikrorajone išaugusio kiekio narkotinių medžiagų vartojančių ir platinančių asmenų.

Balandį Seimo Priklausomybių prevencijos komisija (PPK), reaguodama į žiniasklaidoje išaugusį pranešimų apie neteisėto narkotinių ir psichotropinių medžiagų vartojimo atvejų skaičių Vilniaus Šeškinės mikrorajone, aiškinosi, dėl kokių priežasčių situacija yra pasikeitusi būtent šiame mikrorajone ir kokie yra galimi problemos sprendimo būdai, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Į PPK posėdį pakviesti specialistai akcentavo žemo slenksčio paslaugų (adatų ir švirkštų keitimas, dezinfekcijos priemonių, prezervatyvų dalijimas, konsultavimas ir informavimas, tarpininkavimas, asmens higienos paslaugos, tvarsliavos dalijimas, žaizdų perrišimas, atrankinių greitųjų ŽIV tyrimų atlikimas, kt.) teikimo svarbą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.