Mokytoją užpuolęs 14-metis iš Šiaulių vėl prisidirbo – šįkart įkliuvo už vagystę, nuo šiol mokysis nuotoliu

Šiaulių Simono Daukanto inžinerijos gimnazijos pedagogams nebereikės tramdyti banditiško išpuolio prieš technologijų mokytoją išgarsinto paauglio.

 Neprognozuojamu elgesiu garsėjantis paauglys į S.Daukanto inžinerijos gimnaziją negrįš – mokysis nuotoliu.<br> lrytas.lt montažas.
 Neprognozuojamu elgesiu garsėjantis paauglys į S.Daukanto inžinerijos gimnaziją negrįš – mokysis nuotoliu.<br> lrytas.lt montažas.
 Neprognozuojamu elgesiu garsėjantis paauglys į S.Daukanto inžinerijos gimnaziją negrįš – mokysis nuotoliu.<br> J.Šiuparienės nuotr. 
 Neprognozuojamu elgesiu garsėjantis paauglys į S.Daukanto inžinerijos gimnaziją negrįš – mokysis nuotoliu.<br> J.Šiuparienės nuotr. 
 Šiaulietė socialiniame tinkle priekaištavo merui A.Visockui dėl pradinėje mokykloje vykusių išpuolių.<br> Nuotr. iš socialinio tinklo
 Šiaulietė socialiniame tinkle priekaištavo merui A.Visockui dėl pradinėje mokykloje vykusių išpuolių.<br> Nuotr. iš socialinio tinklo
Šiaulių valdžia, gimnazijos vadovybė sulaukė 36 pedagogų pasirašyto ultimatumo. <br> lrytas.lt nuotr.
Šiaulių valdžia, gimnazijos vadovybė sulaukė 36 pedagogų pasirašyto ultimatumo. <br> lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Oct 3, 2023, 3:45 PM, atnaujinta Oct 4, 2023, 8:36 AM

Vaiko gerovės komisijoje nuspręsta šį keturiolikametį mokyti nuotoliniu būdu. Tiesa, tai reikės daryti tiems patiems mokytojams.

Šiauliečio paauglio šis skandalas nestabdo: praeityje ne vieną akistatą su teisėsaugininkais turėjęs keturiolikametis prieš kelias dienas vėl įkiuvo. Šįsyk jis buvo sulaikytas dėl rūkalų vagystės.

Nutraukė abu tyrimus

Šiaulių policija nusprendė nepradėti ikiteisminio tyrimo dėl smurto, nors pareiškimą buvo parašęs ir nukentėjęs pedagogogas, ir paauglio tėvai.

Tyrimas dėl keturiolikamečio išpuolio nutrauktas, nes tokio amžiaus paaugliai atsako tik už itin sunkius nusikaltimus.

Per pamoką užpulto pedagogo veiksmuose aplinkybes išsiaiškinę pareigūnai nieko nusikalstamo neįžvelgė. Tai padaryti nebuvo sunku, nes pribloškiančią smurto sceną kabinete telefonu nufilmavo gimnazistai.

Pavogė rūkalų pakelį

Tai nebuvo paskutinis šiauliečio paauglio „žygdarbis“.

Sekmadienį, spalio 1-ąją, apie 10 val. jis Kelmės rajono Kiaunorių kaimo parduotuvėje atvirai nuo prekystalio pagriebė cigarečių pakelį ir paspruko.

4,85 eurų vertės rūkalų pavogusį paauglį sučiupo ir policijos pareigūnams perdavė parduotuvės savininkas.

Už šį nusikaltimą jaunuolis vėl išvengs baudžiamosios atsakomybės dėl amžiaus, nors ikiteisminis tyrimas ir pradėtas. Tad nemalonumai gresia tik jo tėvams.

Įstatymas paauglį dar saugos šiek tiek daugiau kaip metus – 16 metų jam sukaks kitų metų spalį.

Gimnazijoje – pedagogų sukilimas

S.Daukanto inžinerijos gimnazijos kolektyvas ir vaikų tėvai buvo iškėlę ultimatumą.

36 pedagogai atsisakė dirbti su neprognozuojamo elgesio paaugliu, o tėvai pareiškė, kad jų atžaloms būtų nesaugu lankytis toje pačioje ugdymo įstaigoje.

Bendruomenė sukilo po rugsėjo 21-ąją įvykusio išpuolio. Per technologijų pamoką 56 metų pedagogas paragino mokinius nesinaudoti mobiliojo ryšio telefonais, o iš nepaklususio keturiolikamečio jį paėmė.

Įniršęs paauglys griebė pedagogą už gerklės, spardė jį, sulaužė akinius. Nuo ūgiu pranokstančio smurtautojo mokytoją ginti suskubo tik vienas gimnazistas, o muštynes nutraukė triukšmą išgirdusi mokytoja.

Sužalotas pedagogas buvo išgabentas į Respublikinę Šiaulių ligoninę, o tą patį vakarą išleistas gydytis į namus.

Meras siūlė žvelgti filosofiškai

Išpuolis prieš mokytoją buvo tik vienas iš daugelio incidentų, kuriuos sukėlė šis šiaulietis.

Šiauliuose jokia paslaptis, kad dėl neprognozuojamo elgesio ir išpuolių jau buvo pakeistos kelios mokyklos, o iš ugdymo įstaigų yra išėjęs ne vienas pedagogas.

Socialiniame tinkle viena mama priekaištavo merui Artūrui Visockui, kuris buvo sulaukęs pagalbos prašymo šiam vaikui dar lankant pradinę mokyklą.

2018 m. rudenį pradinukas pieštuku badė vaikus, durimis traiškė jų pirštus, bet tėvų skundo dėl keturių išpuolių sulaukęs meras pasiūlė į tai žvelgti filosofiškai arba savo vaikus leisti į kitą ugdymo mokyklą.

Tąsyk Vaiko gerovės komisijos sprendimas pribloškė pagalbos ieškojusius miestiečius: buvo nubausti keli mokytojai, o pradinukui pareikštas papeikimas. Mero pasirašytame rašte tėvams pasiūlyta „bendradarbiauti ugdant vaikus, kurti naujus, pasitikėjimu ir pagarba grįstus tarpusavio santykius.“

Nepadėjo ir tėvų laiškas parlamentarams – problemos tai neišsprendė. Pradinių klasių kabinete buvo įrengtos net vaizdo kameras, bet jos negelbėjo – tik fiksavo nesutramdomo vaiko išpuolius.

Problemas sprendė smurtu

Panašu, kad toks globėjiškas elgesys užaugino sparnus ne tik nesuvaldomam vaikui, bet ir jo tėvams. Pastarieji gina savo atžalą ir problemas mato aplinkoje.

Ūgiu ir fizine jėga daugumą bendraamžių pranokstantis paauglys buvo sukėlęs ne vienas muštynes.

Kartą jis mokykloje taip talžė ir spardė ant grindų parkritusio metais jaunesnio mokinio galvą, kad jis dėl sumušimų ir galvos smegenų traumos kelias dienas buvo gydomas ligoninėje. Sutramdytas smurtautojas rėkė, kad veš vaiką į mišką ir nužudys.

Karatė pradmenų mokęsis vaikinas tąsyk bandė kelti ranką ir prieš kūno kultūros mokytoją, bet šis sutramdė įsiaudrinusį mokinį.

Po šio išpuolio motina teisino sūnų, kad jis buvo išprovokuotas: neva jam buvo suduota durimis, o po to – dar ir pasityčiota.

Vėliau šiaulietė ir jos sutuoktinis tris kartus iš eilės nepasirodė Vaiko gerovės komisijos posėdyje – pora pateikė dokumentus, kad jie abu turi nedarbingumo pažymėjimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: prezidento rinkimai – ko nemato Vilniaus burbulas?