Kyšiai palaidojo žinomos Radviliškio medikės politinę karjerą: sutiko mokėti baudą

Iš pacientų kyšius ėmusiai Radviliškio medikei 69 metų Vida Janulaitienei teks mokėti 10,5 tūkstančio eurų baudą. Taip nusprendė Šiaulių apylinkės teismas, kuris patenkino Šiaulių apygardos prokuratūros prašymą šį procesą užbaigti baudžiamuoju įsakymu.

Radviliškio gydytojai už kyšininkavimą skirta 10 500 eurų bauda.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Radviliškio gydytojai už kyšininkavimą skirta 10 500 eurų bauda.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 6, 2023, 9:38 AM, atnaujinta Oct 6, 2023, 11:00 AM

Ši istorija ne tik kirto per šeimos gydytojos piniginę ir reputaciją, bet ir palaidojo jos politinę karjerą. Ilgametė Radviliškio rajono tarybos narė praėjusių metų pabaigoje paliko socialdemokratų gretas ir šiuose savivaldos rinkimuose nebedalyvavo. 

Nusifilmavo 7 kyšio scenose

Radviliškietė gydytoja praėjusių metų pavasarį įkliuvo per stambaus masto STT operaciją, per kurią buvo susemtas dar būrelis Šiaulių medikų. Gydytojai pradėti sekti, gavus operatyvinės informacijos apie kyšininkavimą.

Radviliškio rajono pirminės sveikatos priežiūros centre šeimos gydytoja dirbanti V.Janulaitienė buvo nufilmuota 7 kartus imanti kyšius iš savo pacientų. Pinigus į priėmimą atėję pacientai davė už medicinę apžiūrą, konsultaciją ar siuntimo gydymui išrašymą.

Pati medikė pinigų neprašė – visi ligoniai banknotus jai tiesė patys. Dažniausia suma buvo 50 eurų, o iš viso iš neteisėtos veiklos V.Janulaitienė gavo 250 eurų.    

Kadangi baudžiamojoje byloje buvo surinkta pakankamai duomenų, pagrindžiančių kaltinimus medikei, taip pat jai prisipažinus dėl inkriminuojamų nusikalstamų veikų, baudžiamoji byla baigta priėmus teismo baudžiamąjį įsakymą.

Medikė nubausta 10,5 tūkstančio eurų bauda ir konfiskuoti kaip kyšiai gauti pinigai.

Įkalčiai buvo nepaneigiami

Tame pačiame ikiteisminiame tyrime figūravo dar keturi Šiaulių miesto ir rajono gydytojai bei viena slaugytoja. Jų bylos taip pat užbaigtos baudžiamuoju įsakymu, nes visi prisipažino nusikaltę.  

Respublikinės Šiaulių ligoninės Moters ir vaiko klinikoje įkliuvo du akušeriai ginekologai. Laikinai šiai klinikai vadovavusi 38 metų Emilija Bogušienė pričiupta dėl 7 kyšininkavimo epizodų, o ambulatorinių akušerijos paslaugų koordinatorius 69 metų Alvydas Domarkas nusifilmavo dukart.

Šiaulių rajono pirminės sveikatos priežiūros centro darbuotojai šeimos gydytojas 62 metų Gintaras Dokšas ir bendrosios praktikos slaugytoja 59 metų Vilma Strockienė iš pacientų ėmė neteisėtą atlygį už laikino nedarbingumo pažymėjimo išdavimą, dokumentų užpildymą, konsultacijas bei kitas paslaugas.

V.Strockienė užfiksuota imanti neteisėtą atlygį 6 kartus. Šeimos gydytojas G.Dokšas bandė spyriotis, bet advokato patartas peržiūrėjo įrašus ir kaltės nebesikratė. Tiesa, jis dar bandė teisintis, kad tai buvęs ne kyšis, o tik pacientų palikta grąža.

Šeduvoje (Radviliškio r.) ir Kairių (Šiaulių r.) šeimos centre dirbantis 35 metų Arvydas Budrikas įklimpo dukart. 

Teismas E.Bogužienei paskyrė 16 tūkstančių, V.Strockienei – 7350, A.Budrikui – 6650, A.Domarkui – 5 tūkstančių, o G.Dokšui – 3 tūkstančių eurų baudą.

Pacientai panoro bylinėtis

STT per šią operaciją pričiupo ir tris dešimtis kyšius brukusių pacientų.

Dauguma jų atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės per ikiteisminį tyrimą, bet keturi užsispyrė ir nutarė tiesą įrodinėti. Mat jiems atrodo, kad nepadarė nieko nusikalstamo – ji esą davė ne kyšį, o dovaną, atsidėkojo už gerą gydymą, malonų bendravimą.

Dar vienas kyšininkavęs pacientas dabar atlieka įkalinimo bausmę užsienyje, tad jo byla išskirta į atskirą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.