Antradienį vėl grasinama sprogimais mokykloms – gaunami elektroniniai laiškai anglų kalba

Antradienį Vilniuje vėl grasinima teroro aktais mokyklose. Jos gauna elektroninius laiškus anglų kalba. Į visas mokyklas vyksta policijos pareigūnai, kurie bendrauja su įstaigų vadovais ir tikrina gautus pranešimus.

 Mokykla, stop juosta.<br> Lrytas.lt fotokoliažas
 Mokykla, stop juosta.<br> Lrytas.lt fotokoliažas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 21, 2023, 9:05 AM, atnaujinta Nov 21, 2023, 10:52 AM

Kaip lrytas.lt sužinojo Vilniaus apskrities VPK, iki 10 val. 45 min. ryto pagrasinta mažiausiai 7 sostinės mokykloms. Jos gavo laiškus anglų kalba su perspėjimais apie padėtas bombas.

Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis praneša, kad visoje Lietuvoje gaunamuose elektroniniuose laiškuose grasinama mokyklas sprogdinti ar prileisti nuodingų dujų į patalpas.

„Iš viso iki 9 val. buvo gauti 28 laiškai, daugiausiai jų gavo mokyklos ir gimnazijos“, – pranešė R.Matonis.

Pranešimai iš Vilniaus mokyklų policiją pradėjo pasiekti nuo 8 val. 16 min. Antras pranešimas gautas jau po trijų minučių, dar du 8 val. 38 min., vėliau pranešta apie dar vieną grasinimą.

Vilniaus apskrities VPK atstovė Julija Samarakovskaja lrytas.lt informavo, kad į visas mokyklas išvyko policijos pareigūnai, jie bendrauja su mokyklų atstovais, tikrina gautus pranešimus.

Prieš kelias savaites šalies mokykloms buvo grasinama masiškai. Ataka prieš mokyklas truko kelias dienas, kai kurios įstaigos net buvo nusprendusios kurį laiką padirbėti nuotoliniu būdu iki grasinimai liausis.

Tąkart šalies mokykloms gavus tūkstančius grasinančių laiškų policija išplatino rekomendacijas, kaip elgtis tokiais atvejais. Pasak policijos, gavus pranešimą elektroniniu paštu nereikia skubėti evakuoti žmonių ir nutraukinėti veiklos – pirmiausia reikia pasitarti policijos informacijos telefonu 8 700 60 000.

Atsiliepę konsultantai patars, kaip elgtis ir kokius veiksmus būtina atlikti.

„Radus įtartiną objektą skambinkite skubios pagalbos numeriu. Atkreipiame dėmesį, kad jei po tokio grasinančio el. laiško, apžiūrėję patalpas, ar teritoriją, radote bet kokį įtartiną objektą, tuomet nedelsiant skambinkite skubios pagalbos numeriu 112. Skambinant skubiu pagalbos telefonu 112 ir esant dideliam skambučių srautui, jūs automatiškai galite būti nukreipti policijos informacijos telefonu, kur gausite tolimesnes rekomendacijas“, – rašoma policijos rekomendacijose.

Penktadienį ir pirmadienį grasinimų teroro aktais sulaukė ir šalies oro uostai. Vien pirmadienį dėl šių grasinimų iš Vilniaus ir Kauno oro uostų buvo evakuota po 100 žmonių.

Pirmadienį grasinta ir Kauno hidroelektrinei. Kol kas nė vienas grasinimas nepasitvirtino.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.