„Kamuolinių“, A. Surblio ir R. Šiliausko baudžiamosios bylos Apeliaciniame teisme bus nagrinėjamos greičiau

Trys Lietuvos apeliaciniame teisme gautos baudžiamosios bylos, vadovaujantis nuo spalio mėnesio įsigaliojusia Teisėjų tarybos patvirtinta bylų pripažinimo greičiau nagrinėtinomis ir teismo posėdžių koordinavimo jose tvarka, Apeliacinio teismo pirmininko įsakymais pripažintos pirmo lygio greičiau nagrinėtinomis bylomis.

Lietuvos apeliacinis teismas.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Lietuvos apeliacinis teismas.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lietuvos apeliacinis teismas

Dec 4, 2023, 2:14 PM, atnaujinta Dec 4, 2023, 3:41 PM

Toks statusas suteiktas vadinamajai „Kamuolinių“ baudžiamajai bylai bei už korupcinius nusikaltimus nuteistų buvusio Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus Viliaus Šiliausko bei Lietuvos Aukščiausiojo Teismo grąžintai nagrinėti iš naujo buvusio advokato Aivaro Surblio baudžiamosioms byloms.

„Kamuolinių“ baudžiamoji byla yra pripažinta itin sudėtinga ir didelės apimties (94 tomai), joje gauta 14 apeliacinių skundų, kuriuose keliama daug įvairaus ir sudėtingo pobūdžio klausimų (dėl nuteistųjų išteisinimo, išteisintųjų nuteisimo, veikų kvalifikavimo, neteisingų bausmių ir pan.).

V.Šiliausko ir A.Surblio baudžiamosios bylos yra susijusios su korupcinio pobūdžio nusikaltimais, kurie visuomenėje kelia itin didelį susidomėjimą, be to, sprendimai šiose bylose gali būti svarbūs formuojamai teismų praktikai. Todėl šioms byloms suteiktas specialus statusas, kuris teismui leis darbą jose organizuoti sparčiau.

Pirmos organizacinės priemonės šių bylų sklandžiam ir operatyviam nagrinėjimui užtikrinti jau pritaikytos – kaip įmanoma paankstinta bylų nagrinėjimo pradžia. 2023 m. gruodžio 21 d. numatyta organizuoti pirmąjį posėdį „Kamuolinių“ byloje, V.Šiliausko baudžiamąją bylą ketinama pradėti nagrinėti 2024 m. sausio 10 d., o A.Surblio – 2024 m. vasario 20 d. Apygardos teismai pirmuosius teismo posėdžius šiose bylose buvo paskyrę1 tik kitų metų balandžio – gegužės mėnesiais.

Lietuvos apeliaciniame teisme nagrinėjami apeliaciniai skundai dėl Lietuvos teismus pasiekiančių bylų, susijusių su sunkiausiais nusikaltimais. Paprastai šios bylos yra sudėtingos ir didelės savo apimtimi, proceso dalyvių skaičiumi, apeliacinių skundų ir juose keliamų klausimų kiekiu.

Minėtos trys baudžiamosios bylos sudaro vos vieną šimtąją šiais metais Lietuvos apeliaciniame teisme gautų baudžiamųjų bylų. Iki 2023 m. gruodžio 1 d. Apeliaciniame teisme gautos 303 baudžiamosios bylos pagal apeliacinius skundus, taip pat gautos 568 baudžiamosios bylos pagal kitus skundus (dėl suėmimų, kitų kardomųjų priemonių ir pan.).

Visas šias bylas nagrinėja tik 14 Baudžiamųjų bylų skyriuje dirbančių teisėjų, iš kurių galima sudaryti tik 4 nuolatines teisėjų kolegijas. Toks teisėjų skaičius nėra pakankamas, siekiant visada užtikrinti greitą bylų išnagrinėjimą, todėl pagal apeliacinius skundus nagrinėjamose baudžiamosiose bylose pirmasis teismo posėdis paprastai įvyksta tik po šešių mėnesių nuo bylos gavimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.