Po 5 metus trukusio tyrimo į teismą perduota didžiulė prekybos žmonėmis Vilniaus naktiniame klube byla

Trečiadienį Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai teismui perdavė nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje dėl prekybos žmonėmis, išnaudojimo priverstiniam darbui ar paslaugoms, neteisėto praturtėjimo, nusikalstamu būdu gauto turto legalizavimo ir kitų nusikalstamų veikų kaltinimai pareikšti 6 Lietuvos Respublikos piliečiams ir 2 Vilniuje veikiančioms įmonėms.

Smurtas.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Smurtas.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lietuvos Respublikos prokuratūra

2023-12-13 14:39

Ikiteisminis tyrimas dėl viename Vilniaus naktiniame klube galimos prekybos žmonėmis, išnaudojimo priverstiniam darbui ar paslaugoms ir kitų nusikaltimų buvo pradėtas 2017 m. vasarą. 

Tyrimo metu surinkti duomenys leidžia pagrįstai teigti, kad viename Vilniaus naktiniame klube, siekiant pasipelnyti, buvo verbuojamos jaunos merginos. Jų paieška buvo vykdoma per interneto svetaines, platinant skelbimus apie siūlomą gerai apmokamą darbą kartu su galimybe nemokamai išmokti užsienio kalbų ir profesionalaus šokio. Tyrimo duomenis, kaltinamieji, naktinio klubo vadovai, pasinaudodami nukentėjusiųjų socialiniu pažeidžiamumu ir prasta finansine padėtimi, merginoms pateikdavo pasirašyti autorines sutartis su vekseliais, nepaaiškindami pasirašomų dokumentų tikrojo turinio ir padarinių neįvykdžius autorinėje sutartyje nurodytų sąlygų.

Nukentėjusioms merginoms kaltinamieji neduodavo nei pasirašytų dokumentų, nei jų kopijų. Merginoms pasirašius nurodytus dokumentus, kaltinamieji galimai jas kontroliavo bei išnaudojo priverstiniam darbui ir paslaugoms, o joms nevykdant nurodymų, sutarties nutraukimo atveju grasino vekselių išieškojimu per antstolius. Nustatyta, jog antstoliams vykdyti buvo perduota daug išieškojimų iš asmenų, kurie galimai buvo įsidarbinę naktinius klubus valdančioje bendrovėje.

Tyrimo duomenimis, kaltinamieji naudojo apgaulę prieš aukas, darbo skelbimuose teigdami, jog siūlomas gerai apmokomas, saugus, įdomus, neintymus darbas, kuris joms padės tapti savarankiškomis, nepriklausomomis, o apmokymus, kuriuos veda profesionali striptizo šokių instruktorė, suteiks nemokamai. Taip pat skelbimuose buvo rašoma, kad darbas naktiniame klube turi ir kitų privalumų: klubas gali pilnai apmokėti studijas, suteikti gyvenamąjį plotą, nemokamai išmokyti anglų kalbos ir pan.

Tyrimo metu surinktais duomenimis, dažnais atvejais pateikdami pasirašyti neva įdarbinimo sutartį (autorinę sutartį), kurią skubiai paprašoma pasirašyti, nukentėjusios, būdamos apgaulės ir pasitikėjimo įtakoje, papildomai pasirašydavo neprotestuotinus ir neterminuotus vekselius įvairiomis sumomis. Tokiu būdu, sutarties ir vekselio pagrindu, kaltinamieji įgydavo kontrolę prieš nukentėjusiuosius, juos nuolat tuo pagrindu baugino bei terorizavo, jog turi vykdyti jų nurodymus, nes kitu atveju paduos vekselį išieškojimui.

Dažnu atveju nukentėjusios merginos, supratusios, jog kitos priimtinos išeities nėra, kadangi turi finansinių sunkumų save išlaikyti pragyvenimui, sutikdavo su kaltinamųjų įvairiomis išnaudojimo formomis.

Šioje byloje nukentėjusiais pripažinti 55 asmenys.

2017 m. vieno kaltinamojo asmens O.P. nuomojamame seife buvo rasta per 435 tūkst. eurų, tačiau ši suma nebuvo pagrįsta teisėtomis pajamomis. Tyrimo duomenimis, kaltinamasis J.Ž., veikdamas tyčia bendrininkų grupe, turėdamas tikslą legalizuoti nusikalstamu būdu gautus pinigus, įteisinti savo ir kitų bendrininkų turtą, kaip gautą iš teisėtos veiklos, melagingai nurodė apsimestinius sandorius, organizavo kaltinamosios bendrovės lėšų pertvarkymą atliekant finansines operacijas.

Ikiteisminio tyrimo metu Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos pareigūnai liudytojais apklausė per 150 asmenų, buvo atlikti sudėtingi ir labai didelės apimties juridinių ir fizinių asmenų finansinės-ūkinės veiklos tyrimai, bendradarbiauta su Valstybine mokesčių inspekcija, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba.

Baudžiamoji byla, kurią sudaro 155 tomai dokumentų, perduota nagrinėti Vilniaus apygardos teismui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.