Išskirtinės kolekcijos netekusiam kupiškėnui – pareigūnų smūgis: analogų pasaulyje neturinčių vertingų dirbinių neieškos

Nuo vaikystės blizges žuvims žvejoti gaminęs 67 metų kupiškėnas Vidas Čižas patyrė didelį smūgį – vyras prarado išskirtinių blizgių kolekciją, o policijai vagišiaus taip ir nepavyko nustatyti.

Blizges kupiškėnas buvo pažymėjęs savo inicialais.<br> Lrytas.lt koliažas.
Blizges kupiškėnas buvo pažymėjęs savo inicialais.<br> Lrytas.lt koliažas.
Blizges kupiškėnas buvo pažymėjęs savo inicialais.
Blizges kupiškėnas buvo pažymėjęs savo inicialais.
V.Čižas tikėjosi ramiai leisti senatvę pardavinėdamas blizges.<br>D.Krasausko nuotr.
V.Čižas tikėjosi ramiai leisti senatvę pardavinėdamas blizges.<br>D.Krasausko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 21, 2024, 3:14 PM

„Net rankas pakirto, kai pamačiau, kad trūksta dalies krepšių su analogų pasaulyje neturinčiomis paties pagamintomis blizgėmis. Iš netikėtumo atsisėdau ant grindų, nebegalėjau atsikelti“, – nuoskaudą liejo V.Čižas.

Vyras policijai nurodė galimą vagišių, bet sulaukė rašto, kad pareigūnams nepavyko nustatyti įtariamojo, todėl tyrimas nutrauktas.

V.Čižas atkakliai tikino, kad nagus prie vagystės prikišęs už žmogžudystę teistas 45 metų kupiškėnas. „Buvau priėmęs jį trumpam pas save pagyventi, daugiau svetimų nebuvo. Kitas nė degtuko nepaims, o jis gyveno mėnesį ir dar apvogė“, – piktinosi vyras.

V.Čižas nuo pat vaikystės pasinėrė į vieną pomėgį – žuvims gaudyti skirtų blizgių gamybą. Jis meistraudavo kiauras dienas, jo dirbiniai buvo nepaprasti – kiekvienas vienetinis, rankų darbo.

Per daugelį metų vyras savo rankomis iškalė apie 70 tūkst. blizgių. Vienos pagamintos iš vario, kitos – iš žalvario, trečios – plieninės. Vyras tikėjosi sulaukęs senatvės ramiai gyventi pardavinėdamas blizges.

Savo blizgių kolekciją V.Čižas iš pradžių laikė margarino dėžutėse. Kiekvienoje tilpo 200–300 blizgių. Dėžutes jis buvo suslapstęs įvairiose buto vietose.

Vėliau blizges su valais ir ritėmis jis sudėjo į krepšius, sunešė į tuščią kambarį, apdėjo drabužiais ir užrakino duris. Įvairaus dydžio krepšių buvę apie 20.

Savos šeimos V.Čižas nėra sukūręs, todėl leido savo bute laikinai pagyventi vaikystės laikų draugui, atlikusiam bausmę už žmogžudystę.

Kupiškėnas tvirtino, kad buvo pavogti 5 krepšiai su blizgėmis. Kiekvienas svėręs apie 40 kilogramų.

Ant kiekvienos blizgės iškalti V.Čižo inicialai, pagaminimo data. Jis sakė nežinantis, kokia pavogtos kolekcijos vertė, tačiau tikino, kad tai buvusios analogų neturinčios vienetinės blizgės.

Prieš daug metų jis parodė savo blizges vienam vilniečiui profesoriui ichtiologui – jis buvo sužavėtas.

„Jo akys tiesiog išlipo iš akiduobių, kai demonstruodamas užmečiau spiningą į Nerį. Jis niekaip nesuprato, kad blizgė gali dirbti tiek pasroviui, tiek prieš srovę. Dar paklausė, ar suprantu, kokį lobį turiu“, – pokalbį prisiminė V.Čižas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.