„Bolt“ pavėžėjų karjera: kirgizas suimtas trims mėnesiams, du uzbekai – išsiunčiami iš Lietuvos Papildyta „Bolt“ vadovo Lietuvoje Andriaus Pacevičiaus komentaru

Kontroliuodami neteisėtos užsieniečių migracijos procesus, VSAT pareigūnai sulaikė du Lietuvoje neteisėtai gyvenusius uzbekus ir demaskavo mūsų šalyje pavėžėjimo paslaugas teikiantį kirgizą su netikru vairuotojo pažymėjimu.

 Pasieniečiai demaskavo mūsų šalyje pavėžėjimo paslaugas teikusį kirgizą su netikru vairuotojo pažymėjimu.<br> VSAT nuotr.
 Pasieniečiai demaskavo mūsų šalyje pavėžėjimo paslaugas teikusį kirgizą su netikru vairuotojo pažymėjimu.<br> VSAT nuotr.
 Pasieniečiai demaskavo mūsų šalyje pavėžėjimo paslaugas teikusį kirgizą su netikru vairuotojo pažymėjimu.<br> VSAT nuotr.
 Pasieniečiai demaskavo mūsų šalyje pavėžėjimo paslaugas teikusį kirgizą su netikru vairuotojo pažymėjimu.<br> VSAT nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 23, 2024, 2:22 PM, atnaujinta Jan 23, 2024, 4:42 PM

Penktadienio naktį VSAT Vilniaus pasienio rinktinės Migracijos skyriaus pareigūnai, bendradarbiaudami su Vilniaus miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriumi, Vilniaus centre patikrinti sustabdė automobilį „Toyota Prius“. Transporto priemonę su lietuviškais valstybinio numerio ženklais vairavo laikiną leidimą gyventi Lietuvoje turintis 37-erių Kirgizijos pilietis. Pasieniečiams jis pateikė neva toje šalyje išduotą vairuotojo pažymėjimą, kurį apžiūrint kilo rimtų abejonių dėl šio dokumento autentiškumo.

Tikrindami jį specialiu prietaisu, VSAT pareigūnai nustatė, kad visi apsaugos požymiai (kintantis lazerinis vaizdas bei optiškai kintantys dažai) dokumente – imituoti, nėra ryškiai matomo mikroteksto, rekvizitai atlikti rašaliniu spausdintuvu, o ne ofseto būdu. Visuma šių požymių leido daryti prielaidą, kad kirgizo vairuotojo pažymėjimas – visiška klastotė.

Netikru, įtariama, vairuotojo pažymėjimu naudojęsis kirgizas turėjo leidimą laikinai gyventi Lietuvoje. Vilniuje jis dirbo – teikė pavėžėjimo paslaugas, vairuodamas automobilį su tarptautinės įmonės „Bolt“ logotipu. Leidimą laikinai gyventi Lietuvoje gavę ir „Bolt“ vardu dirbantys užsieniečiai su padirbtais vairuotojų pažymėjimais įkliūva nuolat. Tai formuoja nuomonę, kad įmonei visiškai nerūpi, kokio lygio „profesionalams“ patikima pavėžėjamų keleivių sveikata ir gyvybė.

VSAT Vilniaus pasienio rinktinėje dėl dokumento suklastojimo ar disponavimo juo pradėtas ikiteisminis tyrimas, kuriam vadovauja Vilniaus apygardos prokuratūros 2-ojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroras. Už tokią nusikalstamą veiką baudžiama areštu arba laisvės atėmimu iki 4 metų.

Apklausus sulaikytą Kirgizijos pilietį, jam skirta kardomoji priemonė – suėmimas trims mėnesiams.

Tą pačią naktį Vilniaus oro uosto automobilių stovėjimo aikštelėje bei sostinės centre VSAT pareigūnai sulaikė 35-erių ir 27-erių Uzbekistano piliečius. Abu jie Vilniuje dirbo „Bolt“ įmonės pavėžėjais.

Pasieniečiai juos sulaikė ir tarnybinėse patalpose apklausė. Nustatyta, kad vyresnysis uzbekas, panaikinus jo leidimą laikinai gyventi Lietuvoje, nuo pernai lapkričio 8 d. mūsų šalyje gyveno neteisėtai. Jaunesnysis jo tautietis iš Lietuvos privalėjo išvykti pernai gruodžio 14 d., kai pasibaigė jo turėtos Latvijos vizos galiojimo laikas.

VSAT pareigūnai uzbekams surašė sprendimus dėl grąžinimo į kilmės šalį: pirmasis iš Lietuvos privalo išvykti per 15 dienų, antrasis – per 20.

Šį VSAT pranešimą spaudai pakomentavo  „Bolt“ vadovas Lietuvoje Andrius Pacevičius.

 „Bolt“ vadovo Lietuvoje A.Pacevičius komentaras: 

Pavežėjimo veikla Lietuvoje yra aiškiai reglamentuota Kelių transporto kodekse. Kiekvienas pavežėjas, dirbantis pagal individualią veiklą ir pradedantis veiklą mūsų platformoje, privalo turėti Lietuvos transporto saugos administracijos (LTSA) išduotą leidimą – jį turi 100% mūsų vairuotojų. Galiojantis vairuotojo pažymėjimas yra vienas iš dokumentų, kurį vairuotojai pateikia LTSA norėdami gauti leidimą ir dirbti pavežėju.

Atvejai, kai pavežėjai patenka į institucijų akiratį, yra labai reti, tačiau kelia susirūpinimą. Turime tikslą tokių situacijų išvengti, tačiau be valstybės institucijų pagalbos mūsų galimybės ribotos.

Papildomai „Bolt“ užtikrina, kad veiklą vykdo tas pats asmuo, kuris registravosi platformoje ir pateikė reikiamus dokumentus. Visi vairuotojai periodiškai prašomi pasidaryti asmenukes, o dirbtinio intelekto sprendimas sulygina atvaizdą su nuotrauka asmens dokumente. To nepadarius arba negavus patvirtinimo, vairuotojui nėra leidžiama tęsti veiklos mūsų platformoje.

Nuolat bendradarbiaujame su pavežėjimo veiklą kuruojančiomis institucijomis ir esame atviri dialogui su Valstybės sienos apsaugos tarnyba. Kol kas šiais klausimais iš jų nesame gavę jokio kreipimosi. „Bolt“ remia ir pasirengusi įgyvendinti planuojamus Kelių transporto kodekso pokyčius, kuriuose numayta, kad pavežėjimo veiklą galėtų vykdyti tik vairuotojai su ES šalyse išduotais vairuotojų pažymėjimais.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.