Apie jam skirtą smurto orderį kaunietis sužinojo tik gavęs baudą dėl įpareigojimų nesilaikymo – teismas ją panaikino

Kauno apylinkės teismo Kauno rūmuose priimtas nutarimas, kuriuo tenkintas asmens skundas panaikinti policijos pareigūnų skirtą administracinę nuobaudą – baudą dėl apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymo pažeidimo. Bauda panaikinta teismui nustačius, jog apie jam skirtą smurto orderį ir jam taikomus apribojimus jis net nebuvo informuotas.

Kauno apylinkės teismas panaikino policijos paskirtą baudą.<br>R.Vilkelio nuotr.
Kauno apylinkės teismas panaikino policijos paskirtą baudą.<br>R.Vilkelio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 23, 2024, 4:32 PM, atnaujinta Jan 23, 2024, 4:33 PM

Bylos duomenimis, 2023 m. rugsėjo 20 d. asmeniui buvo paskirtas smurto orderis, o sekančią dieną (2023 m. rugsėjo 21 d.) policijos pareigūnai, atlikdami patikrinimą kaip laikomasi nustatytų įpareiogojimų ir radę asmenį namuose, surašė administracinio nusižengimo protokolą. Vėliau, spalio 2023 m. spalio 17 d. buvo priimtas nutarimas dėl apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymo pažeidimo asmeniui skirti 200 eurų baudą.

Pareiškėjas, kuriam buvo skirta bauda, teismo prašė sumažinti jam paskirtą baudą arba visai ją panaikinti. Vyras nurodė, jog apie jo atžvilgiu išduotą smurto orderį sužinojo tik tada, kai 2023 m. rugsėjo 21 d. į jo gyvenamąją vietą atvyko pareigūnai, kurie surašė administracinio nusižengimo protokolą dėl to, kad jis nesilaiko jam smurto orderiu paskirtų įpareigojimų – laikinai išsikelti iš savo gyvenamosios vietos ir nebendrauti su pavojų galinčiais patirti asmenimis. Svarbu pabrėžti ir tai, kad policija į vyro namus tą kartą vyko ne pagal iškvietimą, o vykdydami kontrolę ar vyras laikosi jam skirtų įpareigojimų.

Teismo posėdžio metu liudytoju apklaustas pareigūnai nurodė, kad vyras apie smurto orderį buvo informuotas išsiunčiant jam automatizuotą SMS žinutę, todėl prievolė įteikti popierinė formą nekilo. Vis dėl to, jokių įrodymų, kad SMS žinutė buvo siųsta ir jog ji pasiekė gavėją – nebuvo.

„Teismas sprendžia, jog nėra jokių duomenų ir įrodymų, jog asmeniui buvo žinoma apie jam skirtą smurto orderį ir jam taikomus apribojimus. Pačiame pareigūnų išduotame smurto orderyje asmens parašo nėra, asmens telefone SMS žinutė rasta nebuvo, taip pat nėra jokių kitų duomenų apie informacijos įteikimą jokiu kitu būdu. Dėl šių aplinkybių padaryta išvada, jog asmuo nežinojo ir nebuvo tinkamai supažindintas su sprendimu dėl smurto orderio išdavimo, todėl negali kilti pareiga laikytis orderyje įtvirtintų draudimų ir įpareigojimų bei atitinkamai, atsakomybė už tokių suvaržymų nesilaikymą.“ – skelbdamas nutartį teigė teisėjas Arūnas Purvainis.

Teismas, įvertinęs byloje surinktus duomenis, konstatavo, jog nėra pagrindo nesutikti su asmens argumentais. Byloje nėra jokių įrodymų, kad asmuo SMS žinute ar kokiu nors kitu būdu gavo apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje orderio nuorašą PDF formatu ir dėl to nėra pagrindo manyti, kad asmuo sąmoningai nesilaikė apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje orderio įpareigojimų.

2024 m. sausio 23 d. Kauno apylinkės teismo Kauno rūmų nutarimu asmens skundas tenkintas, jam policijos paskirta bauda panaikinama.

Nutarimas per 20 dienų gali būti skundžiamas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.