Šiaulietis 7 metus taškė labdarai surinktus pinigus: tyrėjai suskaičiavo šimtus tūkstančių dingusių eurų

Šiaulių apygardos prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokurorė Aušra Petkevičienė teismui perdavė baudžiamąją bylą, kurioje šiaulietis A.P. kaltinamas viešosios įstaigos turto pasisavinimu, turto iššvaistymu ir apgaulingu finansinės apskaitos tvarkymu bei organizavimu.

Eurai.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Eurai.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lietuvos Respublikos prokuratūra

Feb 1, 2024, 11:55 AM

Ikiteisminį tyrimą atlikę Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos Šiaulių apygardos valdybos pareigūnai nustatė, kad nuo 2015 metų vasario iki 2022 metų rugsėjo viešosios įstaigos direktorius A.P. įvairiais būdais, manoma, savinosi ir iššvaistė savo vadovaujamos labdaros ir paramos organizacijos lėšas. Pinigai į viešosios įstaigos sąskaitą buvo surenkami bankiniais pavedimais ir grynaisiais, gavus aukas iš fizinių ir juridinių asmenų.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, šiaulietis iš viešosios įstaigos banko sąskaitų bankomatuose išgrynino dešimtis tūkstančių eurų siekiančias sumas, kurių didžiosios dalies neįnešė į įstaigos kasą. Vyras nepagrindė šių pinigų panaudojimo apskaitos dokumentais ir, žinodamas, kad lėšos gautos paramos ir aukų paskirtimi, jas naudojo savo pragyvenimui ir asmeniniams poreikiams tenkinti. Dalį pinigų kaltinamasis įnešė į asmeninę banko sąskaitą ir mokėjo mokesčius už paslaugas, pirko dvi poilsines keliones, padengė asmeninius kreditorinius įsipareigojimus ir pan.

Surinkta duomenų, kad kaltinamasis per septynerių metų laikotarpį galėjo pasisavinti daugiau nei 174 tūkst. eurų įstaigos lėšų.

Tyrimo duomenimis, įstaigos vadovas švaistė savo darbovietės lėšas mokėdamas lizingo įmokas už savo vardu ir dar dviejų kitų žmonių sudarytas transporto priemonių valdymo ir naudojimosi sutartis. Manoma, kad A.P. neteisėtai ir neatlygintinai, ne įstaigos veiklos tikslais pervedė viešosios įstaigos pinigines lėšas į trečiųjų asmenų bankų sąskaitas.

Įtariama, jog kaltinamasis apmokėdavo įvairius remonto darbus transporto priemonėms, nepriklausančioms įstaigai, taip pat sumokėdavo už kitų žmonių asmeninių transporto priemonių remontą ir 844 kartus pylėsi kuro bei naudojo jį savo reikmėms ar perdavė kitiems asmenims.

Vyro nusikalstamos veikos švaistant įstaigos lėšas buvo tęsiamos vienai radijo stočiai sumokant mokestį už patalpų nuomą, kuriose veikė radijo stotis. Negana to, viešosios įstaigos direktorius 85 kartus sumokėjo maisto pristatymo į namus ir taksi paslaugas teikiančioms platformoms, dar 93 kartus sumokėjo vienai maitinimo įstaigai Šiaulių rajone. Lėšos taip pat buvo pervedamos kitiems fiziniams, juridiniams asmenims, vienam Šiaulių lopšeliui-darželiui.

Įtariama, kad kaltinamasis naudojo ne tik įstaigos pinigus, bet ir kaip paramą gautus daiktus: techninę įrangą, statybines medžiagas, mokymosi priemones, patalynę, rūbus, higienos, maisto prekes ir t.t. Nustatyta, kad įstaigos direktorius neteisėtai ir neatlygintinai, ne įstaigos veiklos tikslais naudodamas įstaigos lėšas galėjo iššvaistyti daugiau nei 241 tūkst. eurų.

Pasak ikiteisminiam tyrimui vadovavusios prokurorės A.Petkevičienės, vyras galimai gyveno iš paramos lėšų, tai buvo jo pragyvenimo šaltinis: „Nustatytas ne vienas atvejis, kai vyras rinkdavo lėšas onkologinėmis ligomis sergantiems asmenims, neįgaliems vaikams ir surinkęs lėšų, meluodavo tiems žmonėms, kad nesurinko arba surinko kur kas mažiau paramos.“

Be šių nusikaltimų A.P. kaltinamas apgaulingai organizavęs viešosios įstaigos finansinę apskaitą. Dėl to buvo pažeisti finansinę apskaitą reglamentuojantys įstatymai ir negalima iš dalies nustatyti įstaigos veiklos, turto, nuosavo kapitalo, įsipareigojimų dydžio ir struktūros.

Baudžiamasis kodeksas už šiuos nusikaltimus numato įvairias bausmes, tarp kurių griežčiausia – laisvės atėmimas iki 8 metų.

Baudžiamoji byla perduota nagrinėti Šiaulių apygardos teismui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kaip Ukrainai laimėti karą?