Klaipėdoje į teisiamųjų suolą sės kvaišalus iš Nyderlandų ir Ispanijos į Lietuvą gabenę asmenys

Klaipėdos apygardos prokuratūroje baigtas ikiteisminis tyrimas ir teismui su kaltinamuoju aktu perduota baudžiamoji byla, kurioje du Klaipėdos rajono gyventojai – 30 m. E. D. ir 33 m. T. Č. – kaltinami kontrabanda į Lietuvą gabenę labai didelį narkotinių bei psichotropinių medžiagų kiekį.

Pas sulaikytuosius buvo rastas didelis kiekis kvaišalų. <br>Muitinės kriminalinės tarnybos nuotr.
Pas sulaikytuosius buvo rastas didelis kiekis kvaišalų. <br>Muitinės kriminalinės tarnybos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-02-02 09:17, atnaujinta 2024-02-02 09:18

Ikiteisminiam tyrimui vadovavo Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras. Tyrimą atliko Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos pareigūnai.

Šis ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas 2023 m. pavasarį, gavus informacijos apie niekur nedirbančio, 30 m. Klaipėdos rajono gyventojo galimai vykdomą nusikalstamą veiklą, susijusią su neteisėtu disponavimu narkotinėmis, psichotropinėmis medžiagomis. Teisėsaugos pareigūnams tikrinant informaciją, šis vyriškis pernai gegužę buvo sustabdytas patikrinimui kelyje Kaunas-Marijampolė-Suvalkai, parvykstantis į Lietuvą iš Lenkijos Respublikos. Patikrinę jo daiktus pareigūnai rado labai didelį kiekį kvaišalų – 4 kg gelsvos medžiagos, kurios sudėtyje buvo didelis kiekis amfetamino, daugiau nei 1 kg baltos spalvos miltelių, kurių sudėtyje buvo narkotinės medžiagos kokaino bei daugiau nei 1 000 vnt. tablečių su psichotropine medžiaga MDMA.

Minėtos medžiagos buvo paslėptos tarp asmeninių E. D. daiktų, kur taip pat rastas ir GPS įrenginys. Tyrimo metu surinkti duomenys leidžia manyti, kad pastarasis įrenginys buvo reikalingas sekti tikslią vyro buvimo vietą, jog jo bendrininkas galėtų jį pasitikti ir perimti narkotikų siuntinį. Bylos duomenimis, vadovaudamasis GPS įrenginio koordinatėmis antrasis kaltinamasis – 33 m. T. Č., kuris kaltinamas užsakęs kvaišalų pargabenimą, nuvyko į prietaiso nurodytą vietą, kur jo jau laukė policijos pareigūnai.

Atliekant tyrimą buvo gauta duomenų, leidžiančių pagrįstai įtarti, kad T. Č. įvairių narkotinių ir psichotropinių medžiagų kontrabanda iš Ispanijos ir Nyderlandų Karalystės bei jų platinimu Lietuvoje galėjo užsiimti nuo 2018 metų. Įtariama, kad užsienio valstybėse jis įgydavo labai didelius kiekius kokaino, kanapių, amfetamino, MDMA ir, susitaręs su kitais asmenimis, šias medžiagas platinimui parsigabendavo į Lietuvą. Tyrimo duomenimis, kvaišalai buvo slepiami lagaminuose, daiktuose, tokiuose kaip namų kino sistemos kolonėlė, taip pat bendrininkams gabenant tokias medžiagas kapsulėse, kurios buvo paslepiamos jų organizmuose. Manoma, kad su teisėsaugos pareigūnams įkliuvusiu E. D. kaltinamasis T. Č. veikė nuo 2022 m. vasaros iki 2023 m. pavasario.

Remiantis tyrimo duomenimis, T. Č., siekdamas nuslėpti ir įteisinti galimai nusikalstamu būdu gautus pinigus, atliko su jais įvairias finansines operacijas, sudarė sandorius: vyras iš narkotikų verslo gautus pinigus dovanojo artimiesiems, pirko nekilnojamą turtą, automobilius, pramoginį laivą, motociklą, kriptovaliutą ir pan. Specialistams atlikus T. Č. turto tyrimą, nustatyta, kad per beveik penkerius metus vyras galėjo įteisinti iš galimai jo vykdytos nusikalstamos veiklos daugiau nei 318 tūkst. eurų.

Siekiant užtikrinti galimą turto konfiskavimą ar išplėstinį turto konfiskavimą T. Č. laikinai apribota nuosavybės teisė į kratų metu paimtus daugiau nei 27 tūkst. eurų, banko sąskaitose esančias pinigines lėšas – beveik 50 tūkst. eurų, transporto priemones (3 automobilius, motociklą, laivą) ir nekilnojamąjį turtą. Laikinas nuosavybės teisės apribojimas skirtas ir minėto kaltinamojo bendrininkui E. D., įtariant, kad pas jį rasti pinigai taip pat galėjo būti skirti narkotikų pirkimui.

Abiem vyrams pareikšti kaltinimai pagal Baudžiamojo kodekso 260 straipsnio („Neteisėtas disponavimas narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis turint tikslą jas platinti arba neteisėtas disponavimas labai dideliu narkotinių ar psichotropinių medžiagų kiekiu“) 3 dalį ir 199 straipsnio („Kontrabanda“) 4 dalį, o T. Č. kaltinamas dar ir nusikalstamu būdu įgytų pinigų legalizavimu bei neteisėtu disponavimu šaudmenimis, t. y. nusikaltimų, numatytų Baudžiamojo kodekso 216 straipsnio 1 dalyje ir 253 straipsnio 1 dalyje, padarymu.

Už šiuose straipsniuose numatytas nusikalstamas veikas asmenys griežčiausiai gali būti baudžiami laisvės atėmimu iki penkiolikos metų.

Baudžiamoji byla perduota nagrinėti Klaipėdos apygardos teismui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.