Trečias kartas nemelavo: klastotes brukusiam sukčiui – kelias į belangę

Griežta kardomoji priemonė skirta, nes už tris apysunkius nusikaltimus nuteistas vyras niekur nedirba, neturi stiprių socialinių ekonominių ryšių su Lietuva. Be to, jis per ikiteisminį tyrimą bandė slapstytis, o ši aplinkybė suteikė pagrindo manyti, jog G.Žukauskas gali bandyti bėgti, slapstytis nuo paskirtosios bausmės.

Vyriškis keturis kartus atsiskaitė 50 eurų klastotėmis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vyriškis keturis kartus atsiskaitė 50 eurų klastotėmis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 3, 2024, 8:11 AM, atnaujinta Feb 5, 2024, 9:01 PM

Griežta kardomoji priemonė skirta, nes už tris apysunkius nusikaltimus nuteistas vyras niekur nedirba, neturi stiprių socialinių ekonominių ryšių su Lietuva. Be to, jis per ikiteisminį tyrimą bandė slapstytis, o ši aplinkybė suteikė pagrindo manyti, jog G.Žukauskas gali bandyti bėgti, slapstytis nuo paskirtosios bausmės.

Šiaulių rajono gyventojas per pastaruosius kelerius metus dukart jau buvo nuteistas. 2021 m. gegužę jam už vagystę Klaipėdos apylinkės teismas skyrė trečdaliu sumažintą 1700 eurų baudą. 2022 m. spalį Šiaulių apylinkės teisme G.Žukauskas buvo nubaustas už kvaišalus – jam skirta 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmė ir pridėta nesumokėta 1700 eurų bauda.

Spruko palikęs picas

2022 m. gegužę vyriškis prekeiviams Šiauliuose, Kuršėnuose, Palangoje pabandė įbrukti 50 eurų nominalo banknotų klastočių. 

Pinigai buvo padirbti pakankamai kokybiškai, nes visi prekeiviai paėmė po banknotą. 

Pirmasis nusvilo picos prekeivis Šiauliuose. Vagonėlyje picas kepusiai šiaulietei sukčius už dvi picas ir padažą padavė 50 eurų klastotę, o ji atidavė 38 eurus grąžos. 

Kepėja nespėjo net atiduoti picų, kai iš gretimo kiosko sulaukė perspėjimo apie netikrais pinigais atsiskaitantį vyriškį. Sukčiaus sučiupti nebespėjo, nes jis net nebelaukė picų, staiga sėdo į „Audi“ ir nuvažiavo. 

Netoliese esančioje parduotuvėje patikrinus gautą banknotą, paaiškėjo, kad pirkėjas įbruko klastotę.

Apgavo gėlių pardavėją

Po poros dienų sukčius atvažiavo į Kuršėnus ir klastote atsiskaitė gėlių parduotuvėje. Čia G.Žukauskas pirko 3 rožes po 2 eurus. Pardavėjas jam padavė gėles, o iš kasos aparato – 44 eurus grąžos.

Kai nepažįstamasis išėjo, verslininkui įtarimą sukėlė gautasis banknotas – popierius buvo pernelyg standus. Todėl jis išėjo į lauką ir išvydo, kaip klientas sėda į „Audi“ ir išvažiuoja. Greta sėdėjo juodaplaukė jauna moteris.

Kuršėniškis įsidėmėjo mašinos valstybinį numerį, o pats nuėjo į netoliese esančią parduotuvę, kuriuose patikrino kupiūrą. 

Dviem pinigų tikrinimo aparatams parodžius, kad tai – klastotė, gėlių prekeivis paskambino į policiją.

Sučiupo tik bendrakeleivę

Tą pačią dieną į pareigūnus kreipėsi dvi Palangoje žuvimi prekiaujančios moterys. Iš jų abiejų nepažįstamas pusamžis vyriškis su lydinčia žemaūge mergina įsigijo po vilkžuvę, o atsiskaitė 50 eurų banknotu ir patraukė jūros link.

Viena pardavėja net neatkreipė dėmesio į gautą banknotą. Atidžiau kupiūrą moteris apžiūrėjo tik sulaukusi toje pačioje kurorto alėjoje žuvimi prekiaujančios kolegės skambučio. Pastaroji išsyk paklausė, ar neapsilankė pusamžis vyriškis su itin žemo ūgio jauna juodaplauke. Tada pardavėja prisiminė smulkmeną – pirkėjas neieškojo piniginės, o paruoštą kupiūrą išsyk laikė rankoje.

Tą pačią porą viena pardavėja išvydo sugrįžtant iš pajūrio ir iškvietė policiją. Kol atvažiavo pareigūnai, įtariamasis spėjo pasprukti, bet moteris buvo sulaikyta.

Prisipažino prispirtas įrodymų 

Sučiupus G.Žukauską, jis bandė dėtis nieko nežinantis. Klastočių platintojas galiausiai prisipažino ir sukurpė pasakojimą, iš kurio neaišku, kaip įgijo padirbtų eurų banknotų.

Per ikiteisminį tyrimą įtariamasis tikino vertęsis padieniais darbais, taip užsidirbdavęs papildomai. Esą vieną dieną iš jo parduotuvėje nepriėmė 50 eurų kupiūros, nes ji buvo padirbta. Tada jis peržiūrėjo visas santaupas ir suprato, kad kažkas įbruko penkis padirbtus 50 eurų banknotus.

Teisme G.Žukauskas pasakojo, kad ištisus penkerius metus lenkė nugarą statybose. Pasak vyriškio, jam buvo pavykę sutaupyti 5 tūkstančius eurų, bet vieną dieną jį atleido, todėl teko gyventi iš santaupų. O tada ir pamatė, kad jam kažkas sumokėjo padirbtomis kupiūromis.

G.Žukauskas sakė labai susinervinęs dėl apgavystės, todėl nutarė klastotes įbrukti.

Atgaila ir prisipažinimas teisimajam padėjo - jam skirta trečdaliu sumažinta bausmė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.