Buvusį Maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto direktorių G. Pridotką STT siunčia į teismą Neteisėtai legalizuoto turto suma gali siekti 296 871 eurų

Europos deleguotieji prokurorai Vilniaus apygardos teismui perdavė nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje buvęs Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto direktorius Gediminas Pridotkas kaltinamas kyšininkavimu, pinigų plovimu, neteisėtu praturtėjimu, dokumentų klastojimu, apgaulingu finansinės apskaitos tvarkymu ir organizavimu.

 STT, Gediminas Pridotkas.<br> Lrytas.lt fotokoliažas
 STT, Gediminas Pridotkas.<br> Lrytas.lt fotokoliažas
 STT nupiešta praturtėjimo schema.<br> STT nuotr.
 STT nupiešta praturtėjimo schema.<br> STT nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Specialiųjų tyrimų tarnyba

Feb 6, 2024, 11:37 AM, atnaujinta Feb 6, 2024, 11:39 AM

Specialiųjų tyrimų tarnybos Centrinės tyrimų valdybos pareigūnų atlikto itin sudėtingo ikiteisminio tyrimo metu surinkti duomenys leidžia pagrįstai įtarti, kad nusikalstamu būdu galėjo būti įgyta konfiskuotino turto iš viso už 296 871 eurų.

Buvęs direktorius kaltinamas tuo, kad panaudodamas jo paties ir sutuoktinės įsteigtą juridinį asmenį, taip pat kitas 15 susijusių įmonių, iš fizinių asmenų priėmė kyšius už palankumą ateityje instituto vykdomuose viešuosiuose pirkimuose, legalizavo nusikalstamu būdu įgytas lėšas bei neteisėtai praturtėjo. Bendra kaltinime nurodyta galimai gautų kyšių, neteisėto praturtėjimo ir nusikalstamu būdu legalizuoto turto suma siekia 296 871 eurų.

Ikiteisminis tyrimas, kurį atliko Specialiųjų tyrimų tarnybos Centrinės tyrimų valdybos pareigūnai, buvo pradėtas 2021 m. pabaigoje Specialiųjų tyrimų tarnybai gavus informacijos apie Europos Sąjungos ir Lietuvos biudžetų lėšomis vykdomuose viešuosiuose pirkimuose dalyvaujančių įmonių įtariamas neteisėtas finansines ir asmenines sąsajas su projektus vykdančiais, administruojančiais asmenimis.

Europos deleguotųjų prokurorų biuro Lietuvoje prokurorai kartu su STT tyrėjais ir antikorupcinės žvalgybos analitikais, šioje byloje atlikę daugiau nei kelių šimtų ūkinių – finansinių operacijų, susirašinėjimų, kontaktų, judėjimo ir kitų duomenų analizę, surinko pakankamai pagrįstų faktinių duomenų, kurie leido atskleisti sudėtingą nusikalstamų veiksmų schemą: projektų vykdytojai ir kiti suinteresuoti asmenys, veikdami per tarpinių įmonių grandinę bei jų vadovus, imituodavo įvairių paslaugų pirkimų – pardavimų sandorius, atlikdavo fiktyvias finansines transakcijas, tikslu jose paslėpti išankstinius nusikalstamus susitarimus, t. y. kyšių perdavimą, pinigų plovimą ir neteisėtą praturtėjimą.

„Dirbdami komandoje su Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnais identifikavome ir išaiškinome teisinės simuliacijos būdu užmaskuotas latentines korupcinio bei finansinio pobūdžio nusikalstamas veikas. Išskirtinį rezultatą lėmė labai profesionalus, daug kruopštumo, atidumo ir įžvalgumo pareikalavęs ir itin sutelktai vykęs prokurorų, patyrusių STT tyrėjų ir analitikų darbas“, – tyrimo eigą komentuoja Europos deleguotasis prokuroras Vytautas Kukaitis.

„Sisteminės korupcijos atskleidimas bei neteisėtai įgyto turto paieška ir konfiskavimas yra vienos iš STT prioritetinių sričių. Kad būtų sėkmingai atskleisti tokie korupciniai atvejai, reikalingas ne tik įvairių sričių specialistų profesionalus bendras darbas, bet ir betarpiškas organizacinis bei procesinis bendradarbiavimas su Europos prokuratūra“, – teigė STT Centrinės tyrimų valdybos vadovas Darius Balčiūnas.

Šiame itin visapusiškai atliktame ikiteisminiame tyrime baudžiamojon atsakomybėn iš viso patraukti 23 asmenys. 3 asmenų, padariusių korupcinio ir finansinio pobūdžio veikas, atžvilgiu procesai jau užbaigti supaprastinta proceso forma, t.y. teismo baudžiamaisiais įsakymais. Bendra jiems skirtų baudų suma – daugiau nei 77 tūkst. eurų, dar 60 tūkst. eurų buvo konfiskuoti. 12 asmenų buvo pripažinti padarę tarpines nusikalstamas veikas ir teismo buvo atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą.

Nustačius naujų nusikalstamų veikų požymius, įskaitant įtariamą ne mažiau kaip 100 000 eurų Europos Sąjungos lėšų užvaldymą sukčiavimo būdu, 7 kitų asmenų atžvilgiu tyrimas buvo atskirtas ir šiuo metu tęsiamas toliau.

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas yra Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai pavaldi ir atskaitinga įstaiga, atliekanti jam pavestas rizikos vertinimo funkcijas bei laboratorinius tyrimus maisto ir pašarų saugos, kokybės bei veterinarijos srityse.

Europos prokuratūra yra nepriklausoma Europos Sąjungos institucija. Ji atsakinga už ES finansiniams interesams kenkiančių nusikaltimų tyrimą, baudžiamąjį persekiojimą ir bylų perdavimą teismui. Lietuvoje Europos deleguotųjų prokurorų biure dirba 4 Europos deleguotieji prokurorai, kurie turi nacionalinio prokuroro statusą ir veikia Europos prokuratūros vardu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.