Teismui patenkinus prokurorų ieškinį, valstybės naudai iš kaunietės konfiskuota daugiau nei 700 tūkst. eurų vertės turto

Kauno apygardos teismas, išnagrinėjęs Generalinės prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorės ieškinį, paskelbė sprendimą civilinio turto konfiskavimo byloje. Teismas pilnai tenkino prokurorės civilinį ieškinį, valstybės naudai konfiskuotas 701 998 eurų vertės turtas (piniginės lėšos, trys vienbučiai gyvenamieji namai ir butas).

Eurai.<br>V.Skaraičio asociatyvi nuotr.
Eurai.<br>V.Skaraičio asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lietuvos Respublikos prokuratūra

Feb 13, 2024, 3:23 PM

Generalinėje prokuratūroje buvo pradėtas tyrimas gavus informacijos, kad vienos Kauno gyventojos valdomas turtas galimai nėra įgytas teisėtu būdu.

Tyrimo metu buvo nustatyta, kad didelės vertės turto įsigijimo asmuo negali pagrįsti savo teisėtomis pajamomis. Atliekant tyrimą taip pat surinkta duomenų, kad nuosavybes teise priklausantį turtą (tris vienbučius namus ir butą), kurio įsigijimo Kauno gyventoja pagrįsti negali teisėtomis pajamomis, ji perleido kitiems asmenims – keturiems nesąžiningiems įgijėjams, todėl įstatymo nustatyta tvarka buvo priimtas sprendimas kreiptis į teismą.

Generalinės prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorė pateikė ieškinį Kauno apygardos teismui, prašydama valstybės naudai konfiskuoti 701 998 eurų vertės turtą.

Lietuvos Respublikos civilinio turto konfiskavimo įstatymą, kuriuo siekiama sukurti prielaidas veiksmingiau kovoti su tokiais reiškiniais kaip organizuotas nusikalstamumas, korupcija ir savanaudiški nusikaltimai, Lietuvos Respublikos Seimas priėmė 2020 m. Į teismą dėl civilinio turto konfiskavimo prokuratūra kreipėsi jau keletą kartų.

Civilinio turto konfiskavimo įstatyme įtvirtinta, jog sprendimą pradėti turto tyrimą priima prokuroras, nustatęs, kad yra pagrindas įtarti, kad asmenys turi neteisėtu būdu gauto, jiems nuosavybes teise priklausančio, turto.

Konfiskuoti turtą leidžiama tik tuomet, jeigu jo vertė neatitinka asmens teisėtų pajamų ir šis skirtumas viršija 100 tūkst. eurų, o asmuo negali pagrįsti turimo turto teisėtumo.

Sprendimas per 30 dienų nuo jo priėmimo dienos gali būti skundžiamas apeliaciniu skundu Lietuvos apeliaciniam teismui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.