Už 300 kg kokaino gebenimą jachta į Europą – ilgi metai kalėjimo

Daugiau kaip 300 kilogramų kokaino jachta į Europą gabenimą organizavęs ir beveik 760 kilogramų kanapių dervos pervežimą iš Ispanijos į Rusiją koordinavęs Egidijus Mitkus kalės 13 metų.

 Lrytas.lt koliažas
 Lrytas.lt koliažas
Policija<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Policija<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Narkotikai<br>123rf nuotr.
Narkotikai<br>123rf nuotr.
Jachta<br>AP/Scanpix nuotr.
Jachta<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 21, 2024, 3:55 PM

Lietuvos apeliacinis teismas praeitą savaitę atmetė nuteistojo gynėjo apeliacinį skundą, pranešė prokuratūra.

Teismas paliko galioti pirmos instancijos pernai sausio 23 dieną priimtą nuosprendį. Juo ilgai nuo teisėsaugos besislapstęs E. Mitkus pripažintas kaltu, kad, veikdamas organizuotoje grupėje, neteisėtai disponavo labai dideliu kiekiu narkotinių medžiagų turint tikslą jas platinti, naudojosi suklastotu dokumentu bei neteisėtai laikė psichotropines medžiagas be tikslo jas platinti.

Apeliaciniu skundu buvo prašoma išteisinti E. Mitkų dėl minėtų veikų.

Ikiteisminiam tyrimui vadovavo ir valstybinį kaltinimą teisme palaikė Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai, tyrimą atliko Lietuvos kriminalinės policijos biuro Sunkaus ir organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos pareigūnai.

Baudžiamosios bylos duomenimis, 2010 metais E. Mitkus kartu su dar dviem organizuotos grupės nariais sutarė turimu burlaiviu neteisėtai iš Pietų Amerikos į Ispaniją atgabenti labai didelį kiekį kokaino. Narkotiką ketinta parduoti ar kitaip platinti.

Tų pačių metų birželį du organizuotos grupės nariai jachta iš Karibų jūroje esančios Sent Lusijos salos atplaukė į sutartą vietą atviruose vandenyse, kur motorine valtimi priplaukęs E. Mitkus į burlaivį atgabeno ir perkrovė 385 kilogramus kokaino.

Narkotikai buvo paslėpti jachtos gėlo vandens cisternoje. Šiuo laivu plaukusius ir neteisėtai kokainą gabenusius E. Mitkaus bendrininkus tarptautiniuose vandenyse sulaikė Prancūzijos muitinės pakrančių apsaugos pareigūnai.

Sulaikyti organizuotos grupės narius už šį nusikaltimą 2012 metais nuteisė Prancūzijos teismas.

2014 metais Ispanijos civilinės gvardijos pareigūnai vienoje šios šalies provincijoje patikrino pramoniniame sandėlyje stovėjusį mikroautobusą. Tarp dėžių su vaisiais bei daržovėmis pareigūnai aptiko labai didelį kiekį narkotinės medžiagos – beveik 760 kilogramų kanapių dervos.

Paaiškėjo, kad šios narkotinės medžiagos įgijimą bei gabenimą iš Ispanijos į Rusiją organizavo E. Mitkus kartu su kitais organizuotos grupės nariais, jie buvo pasidalinę vaidmenimis, naudojosi konspiracinėmis ryšio priemonėmis.

Bylos duomenimis, E. Mitkus organizavo ir koordinavo organizuotos grupės narių veiksmus, skyrė pinigų kanapių dervai neteisėtai įgyti ir gabenti, rūpinosi grupės narių gyvenimu Ispanijoje. Šeši organizuotos grupės nariai 2015 metais už šį nusikaltimą buvo nuteisti Ispanijoje.

E. Mitkus buvo sulaikytas 2021 metų sausio mėnesį vienoje Lietuvos sanatorijoje.

Atlikdami kratą jo kambaryje, pareigūnai rado du švirkštus su psichotropine medžiaga, kurią vyras neteisėtai laikė be tikslo parduoti ar kitaip platinti. Tęsiant tyrimą, krata buvo atlikta ir jo tuometinėje gyvenamojoje vietoje Panevėžyje, kur pareigūnai rado žinomai suklastotą Venesuelos Bolivaro Respublikos piliečio asmens tapatybės kortelę bei kitus dokumentus, kurie buvo išduoti remiantis šios tapatybės kortelės duomenimis.

Apeliacinio teismo nutartis įsigalioja nuo jos paskelbimo dienos. Nutartis gali būti skundžiama kasacine tvarka Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.