Kriminalistą automobiliu vilkusiam ir sužalojusiam veikėjui – įkalinimo bausmė

2 metai įkalinimo įstaigoje. Tokią bausmę Šiaulių apylinkės teismo Kelmės rūmai skyrė per specialiąją operaciją kriminalistą sužalojusiam 35 metų Eligijui Kubiui. 

Teisiamasis nei per ikiteisminį tyrimą, nei teisme parodymų nedavė, o jo advokato teiginius teismas atmetė kaip gynybinę versiją.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Teisiamasis nei per ikiteisminį tyrimą, nei teisme parodymų nedavė, o jo advokato teiginius teismas atmetė kaip gynybinę versiją.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-03-07 10:43, atnaujinta 2024-03-07 10:52

Anksčiau teistam ir recidyvistu pripažintam Klaipėdos rajono gyventojui teks atlyginti ir padarytą žalą. Teismas patenkino civilinius ieškinius ir įpareigojo nuteistąjį Lietuvos kriminalinės policijos biurui (LKPB), Privalomojo sveikatos draudimo ir Valstybiniam socialinio draudimo fondams atlyginti daugiau kaip 46 tūkstančių eurų žalą.

Anksčiau už viešosios tvarkos pažeidimą, neteisėtą ginklo ir šaudmenų laikymą, prekybą kvaišalais teistas E.Kubis teismo sprendimu paliktas suimtas.

E.Kubis ir Latvijos pilietis 2022 m. rudenį pateko LKPB pareigūnų akiratį. Šiedu vyriškiai buvo sekami, nes gauta duomenų apie didelio kiekio kvaišalų perdavimą.

Narkotinės medžiagas susitarta perduoti Kelmės rajone, judriame kelyje. Latvijos pilietis atpažinti kvaišalų paketo perėmėją iš sutarto ženklo – priešpriešiais atvažiuojantis automobilis turėjo signalizuoti ilgosiomis šviesomis.

LKPB pareigūnai sekė latvio vairuojamą „Audi A6” ir pastebėjo, kaip šviesomis ženklą duoda priešpriešiais atvažiuojantis 7 klasės limuzinas BMW. Abi mašinos sustojo skirtingose kelio pusėse, o BMW vairuotojas nuėjo pasiimti paketo.

Veidą drabužiais prisidengęs E.Kubis pareigūnų akivaizdoje atvėrė galines „Audi A6” dureles, pasiėmė juodą paketą ir pasikišo po drabužiais. 

Tą pačią akimirką pareigūnai tarnybiniu nežymėtu automobiliu blokavo latvio „Audi A6”. Iššokę kriminalistai bandė sulaikyti ir E.Kubį, kuris spruko į kitą kelio pusę ir įsėdo į savąjį BMW.

Taktiniais drabužiais vilkintis pareigūnas šaukė „Stok, policija!“, bandė atidaryti BMW dureles, bet vairuotojas spūstelėjo greičio paminą ir nurūko.

Durelių rankenos kilpoje įstrigo kairė kriminalisto ranka, todėl mašina ėmė tempti ir pareigūną. Jis bandė tarnybiniu pistoletu išdaužti langą, bet nesėkmingai. Apie dvidešimt metrų vilktam policininkui galiausiai pavyko išsivaduoti, bet paaiškėjo, kad jam lūžo delnakaulis.

Pareigūnams tądien pavyko sulaikyti įtariamąjį Latvijos pilietį, o E.Kubis paspruko. Jo vairuotas automobilis BMW vėliau buvo aptiktas stovintis prie vieno miestelio bažnyčios Šilalės rajone. 

Kai įtariamąjį pavyko surasti, jis atsisakė duoti parodymus. Šia teise jis naudojosi ir per teismo procesą – atsitvėrė tylos siena. 

Paaiškinimus davė tik jo advokatas, tikinęs, kad E.Kubis nesuprato, jog vyksta operacija – neva pareigūnų automobilis buvo nežymėtas, o operaciją surengę kriminalistai vilkėjo ne policininko uniformą.

Šie paaiškinimai subliūško, nes per sulaikymo operaciją buvo įjungti kilnojamieji švyturėliai, o kriminalistai vilkėjo specialius taktinius drabužius su užrašais „Policija“.

Šią versiją kaip gynybinę atmetusi teisėja Laima Borkovskienė pažymėjo, kad teisiamasis neabejotinai suprato, jog vyksta sulaikymo operacija. Jo veiksmai išvengiant sulaikymo ir priešinantis pareigūnams įvertinti kaip tyčiniai.   

Sužalotam kriminalistui teko operuoti ranką ir lūžusį kaulą sutvirtinti metaliniais strypais. Vėliau paaiškėjo, kad pareigūnui per incidentą buvo nutrauktas nuo alkūnės besidriekiantis nervas, todėl jam tirpsta ir fiziškai nefunkcionuoja rankos dalis ties mažuoju pirštu. 

Neoficialiais duomenimis, tą vakarą buvo perduodama kokaino siunta. Dėl kvaišalų platinimo vykstantis ikiteisminis tyrimas dar neužbaigtas – jį tęsia Šiaulių apygardos prokuratūra.

Kelmės teismo paskelbtas nuosprendis dar neįsigaliojo – kaltės nepripažįstantis nuteistasis E.Kubis gali jį skųsti aukštesnės instancijos Šiaulių apygardos teismui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.