Teismas išnagrinėjo buvusio VST vadovo R. Pociaus ir VRM ginčą dėl skirto papeikimo, sprendimas – kovo pabaigoje

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) išnagrinėjo ginčą tarp buvusio Viešojo saugumo tarnybos (VST) vadovo Ričardo Pociaus ir Vidaus reikalų ministerijos (VRM) dėl anksčiau tarnybos vadovui skirto papeikimo. Sprendimą teismas byloje planuoja paskelbti kovo pabaigoje.

 Buvęs Viešojo saugumo tarnybos vadas R.Pocius dėl jam skirtos nuobaudos kreipėsi į teismą.<br> Gedimino Savickio (ELTA) nuotr. 
 Buvęs Viešojo saugumo tarnybos vadas R.Pocius dėl jam skirtos nuobaudos kreipėsi į teismą.<br> Gedimino Savickio (ELTA) nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 10, 2024, 3:23 PM

LVAT atstovė spaudai Neringa Lukoševičienė Eltai patvirtino, kad teismas bylą dėl R. Pociui skirto papeikimo išnagrinėjo trečiadienį.

Sprendimas byloje bus skelbiamas kovo 27 dieną“, – informavo teismo atstovė.

Vilniaus apygardos administracinis teismas praėjusių metų liepą panaikino 2022 m. birželį tuometiniam VST vadovui R. Pociui skirtą papeikimą. Teismas priėjo išvados, kad tiek VRM, atlikdama tarnybinį patikrinimą, tiek Vyriausybė, skirdama tarnybinę nuobaudą R. Pociui, padarė procedūrinių pažeidimų.

Šį VAAT sprendimą VRM apeliacine tvarka apskundė LVAT.

Ministerijos vertinimu, procedūriniai pažeidimai, padaryti skiriant papeikimą R. Pociui, nebuvo esminiai ir galėję lemti neteisingą asmens veiksmų vertinimą. VRM manymu, Vyriausybės nutarimas dėl tarnybinės nuobaudos skyrimo R. Pociui yra pagrįstas, nes nustatyti akivaizdūs Vidaus tarnybos statuto pažeidimai.

„VRM vertinimu, buvęs generolas savo pareigas atliko nekompetentingai, pažeisdamas Vidaus tarnybos statute nustatytus bendruosius pareigūno pareigų nuolatinio vykdymo ir tarnybinio pavaldumo principus.

VRM laikosi pozicijos, kad buvusio generolo nusižengimai – nedalyvavimas darbiniuose posėdžiuose, tinkamos vidaus kontrolės neužtikrinimas, viršijimas vadovaujamai įstaigai nustatytos kompetencijos – negali būti vertinami kaip mažareikšmiai“, – anksčiau skelbė VRM.

VRM 2022 m. birželį (vėliau Vyriausybė nutarimu patvirtino) R. Pociui skyrė papeikimą už nepaklusnumą.

Tuomet VRM skelbė, kad R. Pocius, pažeisdamas statutinėje tarnyboje griežtai reglamentuotą tarnybinį pavaldumą, nevykdydamas vadovybės nurodymo, rodė neigiamą pavyzdį įstaigos darbuotojams ir kitų statutinių įstaigų vadovams. Anot ministerijos, nepaprastosios padėties metu VST priskirtos ypač svarbios nacionalinį saugumą užtikrinančios užduotys, apie kurių vykdymą būtina nuolat informuoti vidaus reikalų ministrę, o tuo metu R. Pocius nederino savo veiksmų su VRM vadovybe ir atsisakė vykdyti ministrės įsakymu patvirtintą planą. Apie kokį planą tada buvo kalbama, tuomet patikslinta nebuvo.

ELTA primena, kad 2022 m. spalį tarp vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės ir tarnybą palikusio buvusio VST vado R. Pociaus įsiplieskė viešas konfliktas, kurio metu R. Pocius pasidalijo informacija apie 2021 m. rugpjūtį prie Seimo vykusias riaušes. Anot jo, tarnybos buvo gavę įspėjimus apie riaušių grėsmę gerokai anksčiau, tačiau galimiems neramumams nesiruošė, o net ir riaušių metu surinkus pajėgumus, jų malšinimui niekas nevadovavo. Generolas taip pat teigė po riaušių iš ministrės ne kartą sulaukęs reikalavimo trauktis iš tarnybos vadovo pareigų ir patyrė mobingą bei žeminimą.

A. Bilotaitė buvusio VST vadovo R. Pociaus kaltinimus atmetė. Politikė patvirtino, kad nepasitikėjo generolu, tačiau tai nebuvo susiję su 2021 m. įvykusiomis riaušėmis prie Seimo. VRM pareiškė, kad R. Pocius desperatiškai bando pridengti tikrąsias atleidimo priežastis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.