Iš Jonavos kavinės išmestos romų tautybės klientės tvirtino išgirdusios žeminančias personalo frazes: „Čigonai yra kiaulės“ Tarp teisiamųjų – ir buvęs politikas

Jonavos teismo rūmai ketvirtadienį atvertė baudžiamąją bylą, kurioje trims jonaviečiams pareikšti kaltinimai dėl romų tautybės šeimos diskriminavimo vienoje šio miesto kavinių.

 Jonavoje dėl klientų diskriminavimo teisiami šio miesto kavinės darbuotojai.<br> T. Bauro asociatyvioji nuotr. 
 Jonavoje dėl klientų diskriminavimo teisiami šio miesto kavinės darbuotojai.<br> T. Bauro asociatyvioji nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 15, 2024, 7:01 PM

Teisiamųjų suole atsidūrė Aidas Žiemys, Laura Karzinovaitė ir Ieva Bakšenskienė – moteris kavinėje konflikto metu dirbo barmenėmis, o vyras irgi priklausė tos pačios viešojo maitinimo įmonės personalui.

Incidentas įsiplieskė 2022 metų liepos 15 dieną, kuomet, pasak nukentėjusiomis pripažintų romių, jas buvo atsisakyta aptarnauti, nes šios tautybės asmenys kavinėje esą nepageidaujami.

2016 metais A.Žiemys buvo teistas už neteisėtą naminių stiprių alkoholinių gėrimų ar jų mišinių laikymą, o 2011 metais dalyvavo rinkimuose į Jonavos rajono savivaldybę – jo kandidatūrą buvo iškėlusi partija „Tvarka ir teisingumas“.

Teisėsaugos pareigūnų duomenimis, A. Žiemys, matant kitiems kavinės klientams, klientes išstūmė iš kavinės, todėl be diskriminavimo jam dar yra inkriminuojamas viešosios tvarkos pažeidimas.

Lietuvos žmogaus teisių centro direktorės Jūratės Juškaitės tvirtinimu, vyriškis, vienai klienčių išsilaisvinus, ranka trenkė jai per nugarą.

Byloje nukentėjusiomis yra pripažintos trys suaugusios romų tautybės moterys ir vienos jų mažametė dukra. Visos moterys yra giminaitės.

Teismo posėdis prasidėjo ketvirtadienio rytą – jo metu buvo apklausti liudytojai. Kitas posėdis įvyks balandžio 3 dieną, per kurį planuojama tęsti liudytojų apklausas ir peržiūrėti svarbiu įrodymų tapusią vaizdo medžiagą. 

Ankstesniame posėdyje, kuris įvyko vasarį, buvo apklaustos nukentėjusiosios ir kaltinamieji – pastarieji savo kaltę neigė ir teisme, ir ikiteisminio tyrimo metu.

Tiesa, išvengti atsakomybės jiems bus sudėtinga, nes byloje yra vaizdo įrašas, kuriame, pasak J. Juškaitės, užfiksuota, kaip prieš moteris buvo panaudota fizinė jėga.

Kavinėje prie staliuko atsisėdusios romės, kaip teigė J. Juškaitė, išgirdo žeminančius žodžius: „Čigonai yra kiaulės, visur prišiukšlina, todėl direktorius neleidžia jų aptarnauti“.

Teigiama, kad klientėms buvo pasiūlyta maisto tiktai išsinešimui.

Įskaudintos jonavietės kavinėje ėmė filmuoti telefonais, prašydamos paaiškinti, kodėl nėra aptarnaujamos.

Kaltinamiesiems gresia viešieji darbai, bauda, laisvės apribojimas, areštas arba įkalinimas iki 3 metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.