Čekų šeima už prekybą žmonėmis Klaipėdoje nuteista realiomis laisvės atėmimo bausmėmis

Ketvirtadienį Klaipėdos apygardos teismas priėmė apkaltinamąjį nuosprendį, kuriuo Čekijos Respublikos piliečių šeima nuteista dėl prekybos žmonėmis. Teismo sprendimu, 46 m. vyrui, 42 m. jo žmonai ir 22 m. sūnui skirtos realios laisvės atėmimo bausmės.

Kalėjimas.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Kalėjimas.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lietuvos Respublikos prokuratūra

Mar 28, 2024, 2:36 PM

Bylos duomenimis, veikdami bendrininkų grupėje šeimos nariai siekė finansinės naudos, todėl apgaule užverbavo tris vyrus, žadėdami jiems gerai apmokamą darbą nuteistiesiems priklausančiuose atrakcionuose Lietuvos pajūryje. Nukentėjusiesiems taip pat buvo užtikrinta, jog bus pasirūpinta ir jų apgyvendinimu bei maitinimu, žadėtos ir kitos socialinės garantijos.

Surinktų duomenų visuma atskleidė, kad aukomis tapę vyrai į Lietuvą buvo atvežti sunkvežimio priekaboje 2019 metų birželį ir tris mėnesius laikomi nelaisvėje bei išnaudojami vergijos sąlygomis.

Kaltinamieji pasinaudojo tuo, kad pažadais patikėję vyrai nemokėjo užsienio kalbos, neturėjo pinigų bei nežinojo vietos įstatymų. Nukentėjusieji neturėjo jokių socialinių garantijų, dirbo ilgas darbo valandas, be poilsio dienų, jiems nemokėtas atlyginimas. Darbininkai gyveno antisanitarinėmis sąlygomis, mažose patalpose, kuriose naktimis būdavo užrakinami. Nustatyta, kad Čekijos piliečių šeima nuolat smurtavo prieš vyrus, juos baugino, iš jų buvo atimti pasai.

Ketvirtadienį paskelbtu teismo nuosprendžiu visi trys šeimos nariai pripažinti kaltais dėl prekybos žmonėmis. Čekijos piliečiui teismas skyrė 6 metų laisvės atėmimo bausmę, jo žmonai – 4 metų ir 3 mėnesių, o jaunuoliui – 2 metų laisvės atėmimą.

Teismas iš dalies tenkino nukentėjusiųjų civilinį ieškinį ir iš nuteistųjų bendrai priteisė 18 tūkst. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.