Tarptautinės teisėsaugos operacijos metu sulaikyti vertingas knygas iš Europos bibliotekų grobę asmenys

Šią savaitę Lietuvos, Prancūzijos, Latvijos, Lenkijos, Šveicarijos bei Sakartvelo teisėsaugos pareigūnai įvykdė tarptautinę operaciją, kurios metu sulaikyti, įtariama, organizuotos nusikalstamos grupuotės nariai, iš Europoje esančių bibliotekų pavogę 170 didelę istorinę ir kultūrinę vertę turinčių knygų. Viso pavogtų knygų vertė gali siekti 2,5 milijonus eurų.

Vagių grobiu tapdavo vetingos knygos.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Vagių grobiu tapdavo vetingos knygos.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lietuvos Respublikos prokuratūra

Apr 25, 2024, 11:30 AM, atnaujinta Apr 25, 2024, 11:31 AM

Įtariama, kad šios organizuotos nusikalstamos grupuotės nariai 2023 m. gegužės mėn. iš VšĮ Vilniaus universiteto bibliotekos Retų skaitinių skaityklos bei Profesorių skaityklos pagrobė 17 didelę istorinę ir kultūrinę reikšmę turinčių knygų, kurių vertė – apie 440 tūkst. eurų.

Turimais duomenimis, šie asmenys taip pat pagrobė vertingų knygų iš Prancūzijos, Vokietijos, Lenkijos, Latvijos, Estijos ir Šveicarijos bibliotekų.

Operacijos metu sulaikyti 4 įtariamieji – Sakartvelo piliečiai, atliktos 27 kratos, kurių metu buvo išimta apie 150 knygų, viena jų – pavogta iš Prancūzijos bibliotekos, kitos bus tiriamos, siekiant nustatyti, ar nėra pavogtos iš kitų Europos šalių bibliotekų. Tarptautinės operacijos veiksmus koordinavo Eurojusto bei Europolo pareigūnai.

Tyrimų metu surinkti duomenys leidžia pagrįstai manyti, kad grupuotės nariai knygas grobė keliais būdais. Kartais jie naudodavosi netikromis tapatybėmis, prisistatydavo tyrėjais užsisakydami knygas bibliotekose. Kol vieni grupuotės nariai bendraudavo su bibliotekų darbuotojais, siekdami atitraukti jų dėmesį, kiti įtariamieji grobiamas knygas pakeisdavo jų klastotėmis. Kitais atvejais grupuotės nariai tiesiog įsilauždavo į bibliotekas ir pagrobdavo knygas, kurias jau būdavo nusižiūrėję iš anksto.

Įvertinus tai, kad nuo nusikalstamos grupuotės narių nukentėjo skirtingų šalių bibliotekos, Eurojustas nuo 2023 m. lapkričio mėn. koordinavo skirtingose šalyse nusikaltimus tiriančių prokurorų ir pareigūnų veiksmus, teikė pagalbą keičiantis duomenimis. Siekiant nustatyti nusikaltimus padariusius asmenis, buvo sukurta jungtinė tyrimo grupė, kurios veikloje dalyvavo ir Europolo pareigūnai. Teisėsaugos veiksmų dieną Eurojuste buvo įsteigtas koordinacinis centras veiksmų koordinavimui.

Operacijoje dalyvavo apie 100 policijos pareigūnų, tarp kurių – ir 4 Lietuvos policijos atstovai.

Ikiteisminis tyrimas dėl didelę istorinę ir kultūrinę reikšmę turinčių vertybių vagystės (pagal Baudžiamojo kodekso 178 str. 4 d.) iš Vilniaus universiteto bibliotekos yra tęsiamas, jį organizuoja ir kontroliuoja Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras. Tyrimą atlieka Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.