Kontrabandos „šeimininkams“ neatsiradus, baltarusiškos cigaretės tapo bešeimininkiu turtu

Kapčiamiesčio pasieniečiai iš Nemuno išgriebė iš Baltarusijos plukdomą „plaustą“ – transporto priemonės rato kamerą su beveik pusantro tūkstančio pakelių kontrabandinių cigarečių.

 Kontrabandinės cigaretės.<br> VSAT nuotr.
 Kontrabandinės cigaretės.<br> VSAT nuotr.
 Kontrabandinės cigaretės.<br> VSAT nuotr.
 Kontrabandinės cigaretės.<br> VSAT nuotr.
 Kontrabandinės cigaretės.<br> VSAT nuotr.
 Kontrabandinės cigaretės.<br> VSAT nuotr.
 Kontrabandinės cigaretės.<br> VSAT nuotr.
 Kontrabandinės cigaretės.<br> VSAT nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Valstybės sienos apsaugos tarnyba

May 2, 2024, 1:45 PM

Naktį iš balandžio 29 į 30 d. VSAT Varėnos pasienio rinktinės Kapčiamiesčio pasienio užkardos pareigūnai per vaizdo stebėjimo sistemą užfiksavo ties Varviškės kaimu (Lazdijų r.) Nemunu plaukiantį įtartiną apskritimo formos objektą. Apie tai buvo informuota pasienio sargybos komanda, kuri termovizoriaus pagalba pamatė upe dreifuojantį daiktą. Jį ties Gerdašių kaimu (Druskininkų sav.) pasivijo tarnybine motorine valtimi ir ištraukė į krantą.

Tai buvo tradicinis kontrabandininkų „plaustas“ – pripūsta automobilio rato kamera, aptraukta juoda polietileno plėvele ir užmaskuota žemėmis. Prapjovus kamerą, rasta 1 470 pakelių cigarečių „Fest“ su baltarusiškomis banderolėmis.

Kontrabandinės cigaretės kaip bešeimininkis turtas laikinai saugomos Kapčiamiesčio pasienio užkardoje.

Nemunui iš Baltarusijos įtekėjus į Lietuvą, 17 kilometrų juo eina abiejų valstybių siena. Baltarusijos krante kontrabandininkai jaučiasi laisvai ir neretai veikia netrukdomi vietinių pasieniečių.

Rūkalų kroviniai nuleidžiami į Nemuną Baltarusijos pusėje tikintis, kad srovė juos sėkmingai atneš iki Lietuvos krantų ar į jos gilumą. Čia veikiančių kontrabandininkų tikslas – kuo skubiau cigaretes ištraukti iš upės ir nepastebėtiems jas išgabenti sausuma.

Šaltuoju metų laiku kontrabandininkai renkasi nekart išbandytą metodą – rūkalų „plaustus“ bandoma užmaskuoti ir padaryti panašiais į plaukiančias ledo lytis. Jie apvyniojami juoda ar balta (skaidria) polietileno plėvele arba medicinine marle, apkraunami sušalusiu sniegu, ledu bei purvu, o plūdrumui reguliuoti parenkamos įvairios statybinės medžiagos – plytos, betoniniai blokeliai, šaligatvio trinkelės ir pan.

Neretai prie šių kontrabandininkų „plaustų“ būna pritvirtinti GPS siųstuvai ir nuotolinio valdymo skambučiai. Atėjus pavasariui, pasikeičia „plaustų“ maskuotė: sniegą pakeičia žemės, šakos, žolės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.