Lietuvių lėktuvo susidūrimas su NATO naikintuvu šalį paliko su vienu lengvuoju atakos lėktuvu, pilotai išsigelbėjo, rastos orlaivio nuolaužos (nuotraukos)

Šiauliuose prieš 11 val. ryto NATO naikintuvas susidūrė su Lietuvai priklausančiu orlaiviu. Avarija ore įvyko virš Rėkyvos ežero. Pranešama, kad lietuvių karo atakos lėktuvo pilotai sėkmingai katapultavosi. Apie vidurdienį lakūnai sveiki jau buvo atgabenti į aviacijos bazę, jų sveikatos būklę stebi medikai.

Prancūzų naikintuvas po susidūrimo su lietuvių lengvosios atakos lėktuvu grįžo į bazę.<br>V.Ščiavinskas
Prancūzų naikintuvas po susidūrimo su lietuvių lengvosios atakos lėktuvu grįžo į bazę.<br>V.Ščiavinskas
Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

Aug 30, 2011, 8:25 PM, atnaujinta Mar 28, 2018, 8:16 PM

Po incidento per pratybas prancūzų „Mirage 2000C“ grįžo į bazę Zokniuose, kuri yra maždaug 5 kilometrai nuo Rėkyvos ežero.

Liudytojų teigimu, prancūzų naikintuvas "Mirage 2000C" netikėtai išniro iš debesies ir sparnu kliudė Lietuvos karinių oro pajėgų lėktuvą.

Avarijos metu debesuotumas buvo didelis. Lietuvių lėktuvas "L-39 Albatros" nulėkė į netoliese esantį mišką ir sudužo.

Po pietų kariškiai netoli ežero aptiko sudužusį lėktuvą. Į incidento vietą žurnalistai ir fotografai neįleidžiama, tačiau iš tolo matosi lėktuvo nuolaužos.

„Lėktuvas neužkliudė jokių pastatų, nėra sužeistų, nesugadinta jokia infrastruktūra. Jis rastas įkritęs į pelkę“, - Lietuvos radijui sakė krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė.

Virš miško didelius ratus suka sraigtasparniai. Mišką netoli Šlepkų kaimo šukuoja gausios karių pajėgos.

Miško darbininkai teigia girdėję, kaip nukrito lėktuvas. Po to matę dūmus ir pastebėję, kaip katapultavosi lakūnai.

Sudužęs čekų gamybos „L-39 Albatros“ lėktuvas buvo vienas iš dviejų veikiančių Lietuvos karinių oro pajėgų lengvųjų atakos lėktuvų, kurie šiuo metu galėjo skraidyti. Lrytas.lt šaltinių duomenimis, dar keturi tokie lėktuvai jau nebėra eksploatuojami.

Lrytas.lt korespondentas dirba įvykio vietoje.

Per pratybas ore „Mirage“ kliudė Lietuvos karinių oro pajėgų lengvąjį atakos lėktuvą „L-39 Albatros“.

Į nelaimės vietą išskubėjo ugniagesių-gelbėtojų komandos. Pirminiais duomenimis, lėktuvo pilotai katapultavosi virš ežero. Kariškiai į medikus nesikreipė, tačiau prie ežero išsiųstos dvi medikų brigados.

Lrytas.lt skaitytoja Lina Rešeliauskienė rašo, kad vidurdienį įvykio vietoje skraido sraigtasparniai, atvykusi greitoji, aplinkos apsauga, tačiau daugiau viskas ramu.

Netoli Rėkyvos ežero gyvenantis „Šiaulių“ klubo trenerio asistentas Vaidas Pauliukėnas teigė apie 11 val. girdėjęs į perkūniją panašų trenksmą.

Krašto apsaugos ministerija aiškinasi incidento aplinkybes ir 14 val. rengia spaudos konferenciją.

Premjeras Andrius Kubilius sakė apgailestaujantis dėl avarijos.

„Tenka apgailestauti, kad toks incidentas įvyko. Dar nežinome visų aplinkybių. Krašto apsaugos ministerija ir aviacijos saugos tarnybos jau pradeda tyrimą. Galima tik su palengvėjimu konstatuoti, kad žmonių aukų išvengta.

Tokių incidentų, deja, kartais įvyksta“, - sakė A.Kubilius.

Lietuvos karinės oro pajėgos Aviacijos bazėje Šiauliuose rengėsi priimti trečiadienį atskrisiančius keturis Danijos karinių oro pajėgų naikintuvus F-16. Danų lėktuvai pakils iš savo nuolatinės dislokacijos vietos – Danijos  karinių oro pajėgų Aviacijos bazės Skriudstrupe.

Danijos karių kontingentas rugsėjo 2 dieną turėtų pakeisti šiuo metu NATO oro policijos misiją Baltijos šalyse vykdančius Prancūzijos karinių oro pajėgų karius. 

Gal ir jūs matėte arba girdėjote šį incidentą? Jei norėtumėte pasidalinti įspūdžiais, rašykite mums news@lrytas.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.