Pasieniečiai miške išgelbėjo dingusį grybautoją

Praėjusią naktį pasieniečių sraigtasparnio įgula surengė sėkmingą gelbėjimo operaciją – Širvintų rajono miške surastas ir iš jo oru išgabentas pasiklydęs 76-erių vilnietis.

Dingusio grybautojo į orą pakilo ieškoti pasieniečių sraigtasparnis „Eurocopter“.<br>VSAT
Dingusio grybautojo į orą pakilo ieškoti pasieniečių sraigtasparnis „Eurocopter“.<br>VSAT
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 2, 2012, 11:36 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 10:33 AM

Antradienio naktį Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Aviacijos rinktinė gavo informacijos iš policijos apie dingusį vilnietį. 76-erių vyras pirmadienį apie vidudienį išėjo grybauti į mišką netoli Širvintų rajono Rubikonių kaimo ir negrįžo. Policijos pareigūnų ir jų kinologų bandymai rasti paklydėlį buvo nesėkmingi, todėl paprašyta pasieniečių pagalbos.

Skubos tvarka iš VSAT aviacijos bazės Trakų rajone į orą pakilo pasieniečių sraigtasparnisEurocopter“. Jau netrukus dviejų pilotų ir vieno operatoriaus įgula nusileido Širvintų rajone prie miško, kuriame dingo vyras. Čia pasieniečiai iš policijos tyrėjo gavo papildomos informacijos apie įvykį ir netrukus vėl kilo į orą.

Buvo pradėta paieška panaudojant naktinio matymo akinius ir termovizorinę įrangą. Paaiškėjo, kad miške gyvena daug šernų ir stirnų, kuriuos tamsoje pasieniečiai nuolat fiksavo į šilumos šaltinius reaguojančia termovizorine technika. Paieška buvo atliekama skrendant daugiau kaip puskilometrio aukštyje, tačiau aptikę šilumos šaltinį VSAT pilotai sraigtasparniu nusileisdavo ir iki kelių dešimčių metrų nuo žemės. Aptikę eilinę šernų šeimynėlę, išgasdintas stirnas ar kitus gyvūnus, pilotai vėl kildavo į didelį aukštį didindami matymo plotą.

Maždaug po 45 minutes trukusių tokių paieškų pasieniečiai maždaug iš 2 kilometrų aukščio miške užfiksavo dar vieną šilumą skleidžiantį objektą. Jis buvo tankiame eglyne, todėl sraigtasparnio pilotams teko paieškoti tinkamo kampo, kad aptiktą objektą identifikuotų jį apžiūrėję tiesiogiai. Kai „Eurocopter“ visiškai pakibo virš eglių viršūnių ir toks kampas buvo rastas, pasieniečiai išvydo ant žemės sėdintį, į eglės kamieną atsirėmusį ir kojas po savimi sulenkusį žmogų. Šis, matyt, išgirdo sraigtasparnio garsą, tačiau nesikėlė. Tamsoje pasieniečiai tik pamatė, kad žmogus sunkiai pakėlė ranką ir kelis kartus pamojavo kepure.

VSAT pareigūnai suprato, kad šią vietovę pasiekti automobiliu jų kolegoms žemėje nepavyks – miškas čia buvo tankus, o arčiausiai einantis keliukas, matyt, buvo išvažinėtas sunkiasvorės technikos ir sklidinas vandens.

Suprasdami, kad vėsią naktį rasto grybautojo sveikatai yra svarbi kiekviena minutė, pasieniečiai nusprendė ieškoti vietos nutūpdyti sraigtasparnį ir kuo greičiau pasiekti daugiau nebejudantį vyrą. Patyrę pilotai maždaug už 200 metrų nuo aptikto pradingėlio pastebėjo nedidelę proskynėlę ir tamsoje tarp medžių į ją nusileido.

Vienas VSAT pareigūnas liko sraigtasparnyje, kiti du nuskubėjo mišku. Jiems pribėgus prie vyro šis silpnu balsu pasakė keletą žodžių, tačiau atsistoti nepajėgė. Du pasieniečiai nelaimėlį pakėlė ant rankų ir nunešė iki sraigtasparnio.

Pakilęs VSAT orlaivis netrukus atskrido į Širvintas. Prie mokyklos stadiono atvyko pasieniečių pilotų čia iškviesta greitoji medicinos pagalba. Kai „Eurocopter“ nusileido stadione, VSAT pareigūnai iš orlaivio iškėlė miške rastą vyrą ir perdavė jį medikams. Pirminiais duomenimis, žmogaus gyvybei pavojus negrėsė.

Paryčiais sraigtasparnio įgula grįžo į VSAT aviacijos bazę Trakų rajone. Pasieniečių pilotai, neretai kviečiami dalyvauti žmonių paieškos operacijose, į panašias situacijas patekusiems žmonėms turi keletą patarimų.

Pasiklydus tokiais atvejais patariama stengtis surasti kuo atviresnę vietovę – taip VSAT pilotai iš oro žmogų aptiks greičiau.

Išgirdus garsus (tai gali būti ir pasieniečių sraigtasparnis) reikia mojuoti rankomis. Dažna klaida yra ta, kad orientaciją praradę ir pasiklydę žmonės turimu mobiliojo ryšio telefonu pradeda skambinti daugeliui žmonių (giminėms, pažįstamiems ir kt.), o tokių pokalbių metu išsikrauna jų telefono baterija. Būtent taip nutiko ir Širvintų rajono miške pasiklydusiam vyrui. Todėl patariama skambinti tik pagalbos telefonu ir saugoti telefono bateriją, nes veikiantis įjungtas telefonas padeda grečiau identifikuoti paklydėlio vietą. Jeigu jau labai būtina, tai apie save artimiesiems reikėtų pranešti ne telefono skambučiu, o trumpąja žinute.

Be to, šviečiantį mobiliojo telefono ekraną iš sraigtasparnio pasieniečiai naktį per turimą įrangą gali pastebėti net ir už 20 kilometrų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.