A. Kaušpėdas apie dukros žūtį: „Tai buvo nelaimingas atsitikimas“

Trečiadienį anksti ryte Vilniaus A. Goštauto gatvėje rasta negyva 25 metų mergina. Pareigūnai nustatė, kad ji - Algė Kaušpėdaitė, kuri, spėjama, iškrito iš penkto aukšto balkono ir mirė nuo sužalojimų. Pareigūnai aiškinasi, kada tiksliai įvyko nelaimė. Žuvusios merginos tėvas, garsus architektas ir grupės „Antis“ dainininkas Algirdas Kaušpėdas naujienų portalui lrytas.lt sakė, kad tai buvo nelaimingas atsitikimas.

A. Kaušpėdaitė bute gyveno su draugėmis.<br>lrytas.lt archyvo nuotrauka
A. Kaušpėdaitė bute gyveno su draugėmis.<br>lrytas.lt archyvo nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė, Gabrielė Pečkaitytė

Oct 25, 2012, 12:43 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 9:37 PM

„Atšaukite savižudybės versiją. Tai – nelaimingas atsitikimas. Ji nuėjo parūkyti, neišlaikė pusiausvyros ir iškrito pro balkoną, jo pertvara buvo sena ir labai silpna“, - po nelaimės pasakojo merginos tėvas. Mergina gyveno sename, sovietų laikais pastatytame name.

A. Kaušpėdas buvo apsilankęs dukros bute. Vyras nerado jokio atsisveikinimo laiško, jokių savižudybę liudijančių ženklų: „Kambarys kaip bet kurios jaunos merginos – padėti drabužiai, ant stalo – jogurtas pusryčiams, įjungtas kompiuteris.“ 

Butą nuomojo ir jame gyveno trys merginos. Nelaimės metu namuose, be Algės, buvo dar viena mergina. Ji miegojo kitame kambaryje. Trečia namų gyventoja buvo išvykusi.

Draugėms - šokas

Namuose buvusi mergina negalėjo pasakyti, kada – naktį, ar paryčiais - įvyko nelaimė.

„Atsikėliau 7 val. ryte, nuėjau maudytis į dušą. Durų skambutis pas mus neveikia. Tik kaip vibracija, dėl to negirdėjau skambučio. Kai išėjau iš dušo, išgirdau zirzesį. Atidarius duris, pamačiau vieną policijos pareigūną, - pasakojo namuose buvusi gyventoja. - Pradžioje jis klausė, kur kambario draugė. Turbūt norėjo išsiaiškinti situaciją. Aš pati tik per pusvalandį iš pareigūno sužinojau, kas įvyko.“

Atidarę kambario duris, pareigūnai ir buto gyventoja rado atvertas balkono duris.

Merginos gyveno keturių kambarių 104 kvadratinių metrų bute, Algės kambarys – kitame buto gale nei namuose buvusios merginos.

Ji pasakojo, kad vakare prieš nelaimę kalbėjosi su žuvusiąja. Algė buvo geros nuotaikos. „Mums šokas“, - kalbėjo buto draugė.

Nelaimės išvakarėse su Alge virtualiai bendravęs bičiulis Liudas tikino, kad nebuvo jokių nelaimės ženklų. Jiedu kalbėjosi apie muziką - naujausią grupės „Sigur Ross“ albumą. „Žinai, kad klausai gerą muziką, kai jauti, lyg ją parašė tau. O va čia mano daina. Visas albumas kaip sirenų šauksmas“, - rašė Algė, pasidalijusi su bičiuliu daina „Varúð“.

A. Kaušpėdaitė į butą A. Goštauto gatvėje gyventi atsikraustė prieš pusę metų. Naujuosius namus su dviem juose jau gyvenančiomis merginomis Algė rado pagal skelbimą.

Buto savininkas šiuo metu yra Londone.

Pareigūnai pranešimą apie nelaimę gavo 6 val. 15 min.

Merginos kūną ant šaligatvio pastebėjo į parduotuvę einanti moteris.

Atsisakiusi šuns sulaukė daug piktų komentarų

Policijos pareigūnai tvirtina, kad daugiau įvykio detalių paaiškės, kai bus patikrintas merginos kompiuteris ir socialiniai tinklai.

Antai savo tinklaraštyje A. Kaušpėdaitė antradienį aprašė istoriją apie šunį Gučį. Jį prieš kelias dienas ji buvo pasiėmusi iš gyvūnų prieglaudos „Penkta koja“, tačiau galiausiai nutarė jo nepasilikti.

Mergina rašė angliškai, pateikiame vertimą: „Mano vardas Gėris (Good). Aš esu šuo. Nerandu savęs. Ieškojau visur Tikro šeimininko. Šeimininko, kuris mane mylėtų tokį, koks esu. Matot, esu pakankamai netvirtas. Mano ankstesnis šeimininkas manęs nemylėjo. Jaučiau tą neapykantą visu savo kūnu, negalėjau kvėpuoti. Drebėdavau nesustodamas. Nes aš ŽINOJAU, kas manęs laukia. Jis nepaliks manęs. NIEKADA. NIEKAS to nepakeis. Todėl turėjau jį palikti. Dabar aš laisvas šuo. Dabar, kai esu kitoje tvoros pusėje, įsitikinau, jog čia žolė gerokai žalesnė.“

Tai sukėlė gyvūnų mylėtojų nepasitenkinimą, kurį jie išliejo A. Kaušpėdaitės tinklaraščio komentaruose ir laiške žiniasklaidai.

(Kalba netaisyta.) „Taip, jūs tikra nugaletoja, vienintele suprantant tikraji gyvunelio nora - klaidzioti gatvemis susalusiam ir purvinam, alkanam ir nelaimingam. Kad tu surūgtum bjauri išgama, šiandieną aš pasiimsiu Gutį ir parodysiu jam, kad žmonės iš tikro gali būti geri, tai yra: juo rūpinsiuos, jį šersiu, jį prausiu, jį mylėsiu, dresiruosiu, žaisiu su juo. Ir tikrai neišmesiu į lauką. Tu esi šlykšti. Ai beja, aš tavo tėva pažįstu, tuoj jam paskambinsiu ir papasakosiu, kokias pievas čia išdarinėji“, - rašė Eglė A. Kaušpėdaitės tinklaraštyje.

Dar prieš pat paaiškėjant, kad žuvusi mergina – A. Kaušpėdaitė, portalą lrytas.lt pasiekė Všį „Penkta koja“ savanorio laiškas, kuriame piktinamasi merginos elgesiu su gyvūnu.

„Pirmadienį gavome nuo jos (A. Kaušpėdaitės. - Red.) laišką, jog ji nori pasiimti šuniuką iš „Penktos kojos“ prieglaudos“, - rašė „Penktos kojos“ veikloje dalyvaujantis savanoris Igoris Sarkisovas.  Organizacija „Penkta koja“ teigia, kad I. Sarkisovas nėra oficialus jos atstovas, tik savanoris.

„Priglausiu kaip įmanoma greičiau, jei kas tik atvežtų į Vilnių - aš labai daug dirbu... Visada svajojau apie Draugą. Tokį, koks gali būti tik šunelis, kuris tave myli besąlygiškai. Niekas man nesuteiktų didesnės garbės nei priminti Gučiui, kad žmonės yra geri - nuo angliško žodžio „good“, kuris manau suteikia Gučio vardui didelę prasmę. Žinau, kad jis dar pas Jus, bet tai mano šuniukas. Labai prašau, neatiduokite jo niekam.“

 I. Sarkisovas teigė, kad merginos, kurios vežė šuniuką, iš karto pastebėjo, jog A. Kaušpėdaitė keistokai elgėsi. Jos pirmieji žodžiai buvo: „Kažkaip jūs čia labai simboliškai atvažiavote - maža raudona mašina... raudona spalva reiškia meilę ir galią.“

Anot I. Sarkisovo, nepraėjus pusvalandžiui „Penktos kojos“ koordinatorė gavo skambutį nuo A. Kaušpėdo dukros, kad ji šunį paleido prie Operos ir baleto teatro. „Paskelbėme šią žinią „Penktos kojos“ puslapyje „Facebook“, nemažai žmonių prisidėjo prie šuns paieškos“, - tikino vaikinas, pridūręs, kad ši žinia socialiniuose tinkluose sulaukė labai daug neigiamų komentarų. 

Organizacija atsiriboja

VšĮ "Penkta koja" direktorė Agnė Volockytė sako, kad organizacija nėra susijusi su gyvūnų mylėtojų laiškais žiniasklaidai. "Organizacija nei vienai žiniasklaidos priemonei nepateikė jokio komentaro apie šunelio Gučio dovanojimo aplinkybes. Organizacija visiškai atsiriboja nuo kitų asmenų, prisistatančių organizacijos atstovais komentarų ir pamąstymų šia tema internetinėje erdvėje ar laiškuose žiniasklaidos priemonėms", - teigia  A. Volockytė.

Organizacija Lietuvoje ir už jos ribų vienija tūkstančius bendraminčių, ir visiškai neprisiima atsakomybės už šių žmonių elgesį, mintis ir kitus veiksmus.

Būtent vienas iš tokių bendraminčių, anot "Penktos kojos" atstovės, yra I. Sarkisovas. Tačiau jis žmogus nėra organizacijos atstovas, todėl "Penkta koja" nėra atsakinga už jo pareiškimus.

"Užjaučiame mirusiosios Algės Kaušpėdaitės artimuosius ir nuoširdžiai prašome visų mūsų bendraminčių visoje Lietuvoje gerbti velionės atminimą ir susilaikyti nuo komentarų šia tema", - rašoma organizacijos išplatintame pranešime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.