Vidurnaktį prie Kauno gaisras nusiaubė restoraną „Bajorkiemis“ (papildyta)

Ketvirtadienio vidurnaktį, Kaišiadorių rajone, užsidegė didelis restoranas „Bajorkiemis“. Gaisrą pastebėjo pro pastatą greitkeliu važiuojantys vairuotojai. Žmonės apie įvykį pranešė ugniagesiams gelbėtojams. Anot liudininkų, ugnis pagrindinį komplekso pastatą prarijo labai staigiai. Apylinkių gyventojai sakė pamanę, kad dega bažnyčia, mat buvo prisiklausę apie nesenus pakaunės bažnyčių gaisrus.

Ugniagesiai desperatiškai mėgino sutramdyti įsišėlusią ugnį.<br>N. Povilaitis
Ugniagesiai desperatiškai mėgino sutramdyti įsišėlusią ugnį.<br>N. Povilaitis
Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

2012-11-29 15:06, atnaujinta 2018-03-15 00:32

Pasak liudininkų, atvykę ugniagesiai iš pradžių neturėjo pakankamai vandens ugniai sutramdyti. Be to, ėmė pūsti stiprus vėjas, tad ugnis labai įsismarkavo.

Kovoti su ugnimi atvyko aštuonios ugniagesių autocisternos, atvažiavo ir štabo automobilis.

Baimintasi dujų talpų sprogimo

Sutramdyti liepsnas ugniagesiams pavyko tik apie 3 val. 30 min. Baiminantis, kad bet kuriuo momentu vėl gali užsidegti restorano likučiai, gaisravietė reguliariai laistyta vandeniu, o ugniagesiai nelaimės vietoje budėjo iki ryto. Kauno apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos atstovė spaudai Džiuginta Vaitkevičienė sakė, jog gesinant užsiliepsnojusį pastatą buvo iškilęs didelis pavojus ugniagesiams – gelbėtojams. Nerimą kėlė visai šalia gaisravietės buvusios požeminės dujų talpyklos, be to lauke buvo jaučiamas stiprus dujų tvaikas.

Ugniagesiai pasirengė juodžiausiam scenarijui, dujų talpų sprogimui: nutiesė magistralinę liniją, šalia budėti buvo paliktas vienas automobilis su ekipažu. Dujų talpos bei jų sklendės reguliariai aušintos, ant jų piltos putos.

Gaisrą gesino 32 ugniagesiai – gelbėtojai iš Kauno bei Kaišiadorių.

Dėl ko užsiliepsnojo tik savaitgaliais dirbdavęs restoranas, iki šiol nėra aišku. Šiandien į nelaimės vietą atvyks gaisrinių tyrimų centro specialistai, jie aiškinsis nelaimės priežastis.

Pastatus įpareigojo nugriauti

Vasaros pradžioje prokurorai teisme įrodė, kad prie Kauno esančiam restoranui „Bajorkiemis“ priklausantys nelegalūs pastatai turi būti nugriauti - jais sukelta grėsmė Kauno marių regioninio parko teritorijos gamtiniam istoriškai susiformavusiam kraštovaizdžiui.

Pastatus teismas „Bajorkiemį“ įpareigojo nugriauti per tris mėnesius.

Tačiau pagrindinius restorano pastatus tada teismas leido įteisinti per metus.

Bankrutuojanti bendrovė buvo įpareigota nugriauti Karčiupio kaime nelegaliai suręstas tris lauko kavines su priestatais, dvi klėtis, tvartą ir dvi pavėsines.

Verslo partneriai virto priešais

1998 metais verslininkai Algirdas Mažeika ir Gintautas Remeika įkūrė „Bernelių užeigą“ ir kasmet atidarydavo po vieną restoraną. „Bajorkiemis“ duris atvėrė 2002 metų rudenį.

Tačiau tarp verslininkų kilo nesutarimų. Neoficialus karas vyko kelerius metus. Dėl įvairių aplinkybių, net dėl burtininkės pinklių, 2006 metų vasarą verslininkai oficialiai atskyrė verslus.

A. Mažeika tapo „Bernelių užeigos“ šeimininku. G. Remeikai atiteko „Bajorkiemis“.

2008 metų sausį „Bajorkiemio“ restoranas buvo priverstas sustabdyti veiklą, o jo savininkas – pamiškėmis sprukti nuo Mokesčių inspekcijos ir policijos pareigūnų.

Skandalingai pagarsėjęs G. Remeika 2008 rugsėjį buvo priverstas atsisveikinti su žinomu pakaunės restoranu „Bajorkiemis“.

Teismo paskirtas restorano bankroto administratorius pareiškė, kad „Bajorkiemis“ uždaromas, o jį valdyti galės nuomos konkursą laimėjusi bendrovė.

Dar anksčiau drastiškų priemonių teisėsaugininkai ėmėsi gavę informacijos, kad restorano savininkas G. Remeika numojo ranka į mokesčių mokėjimą ir tvirtino sukūręs savarankišką mokesčių politiką.

Ryšiais su burtininkais pagarsėjęs restorano savininkas G. Remeika nuo 2007 metų ėmė nebemokėti palūkanų bankui, kuriam buvo įkeitęs pastatą. Vėliau jis atsisakė mokėti ir įmokas „Sodrai“, kitokius mokesčius, pinigų negaudavo ir restorano tiekėjai.

Verslininkas spruko į mišką

Pirmoji ryžtingų veiksmų ėmėsi Kaišiadorių savivaldybės administracija. Dėl piktybiško mokesčių nemokėjimo ji 2007 gruodžio pradžioje sustabdė „Bajorkiemiui“ išduotą licenciją prekiauti alkoholiniais gėrimais. Dėl skolų tiekti produktus atsisakė ir daugelis tiekėjų.

Tačiau tai nesustabdė G. Remeikos. Jo darbuotojai alkoholinius gėrimus ir kitokius produktus ėmė pirkti parduotuvėse ir turguje, o vėliau parduodavo restorane. Iš šios veiklos G. Remeika nemokėjo mokesčių, o darbo dienos pabaigoje iš kasos susirinkdavo pinigus.

Nors licencija prekiauti alkoholiniais gėrimais buvo sustabdyta, „Bajorkiemis“ surengė įspūdingą Naujųjų metų puotą. Alkoholis liejosi upeliais, o susirinkusius svečius linksmino vėliau be žadėto honoraro likęs Žilvinas Žvagulis ir kiti garsūs muzikantai.

Kauno apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos darbuotojai kelis kartus primygtinai ragino G. Remeiką susimokėti mokesčius, tačiau šis nereagavo.

Netekę kantrybės, užvakar mokesčių inspektoriai kartu su policijos pareigūnais atliko bendrą operaciją. Iš pradžių pirkėjais apsimetę pareigūnai užfiksavo restorane daromus pažeidimus, o paskui maždaug dešimt policijos automobilių apsupo restorano pastatą.

Pamatęs pareigūnus, G. Remeika paliko kieme stovinčią savo mašiną ir spruko į mišką. Po kelių valandų verslininkas grįžo. Jis pareigūnams, kurie į savo automobilius krovė „Bajorkiemyje“ neteisėtai laikomus alkoholinius gėrimus, liepė neskubėti, tvirtino, kad netrukus privalės juos grąžinti.

Po kiek laiko G. Remeika ėmė reikalauti Kauno apskrities mokesčių inspekcijos vadovų telefono numerių ir teigė, kad visus atleis iš darbo.

Galvą apsuko būrėja

G. Remeikos nuopuolis prasidėjo prieš 2004, kai jis, susipažinęs su Kauno aiškiarege Audrone, ėmė aklai tikėti jos pažadais. Burtininkė jį įtikino, kad su juodosios magijos pagalba užvaldys didžiulį turtą.

Klusniai vykdydamas visus kaunietės raganos paliepimus, 40 metų perkopęs G. Remeika barstė jos duotą stebuklingą druską, kasė į žemę užburtus akmenis, spjaudė per petį ir atlikdavo įvairius kitokius magiškus ritualus. Tačiau burtai nepadėjo ir verslininkas atsidūrė ties bankroto riba.

Karjerą temdo bylos ir teismai Gintautas Remeika savo verslo karjerą pradėjo kaip statybų bendrovės darbų vykdytojas. 1999 metais jis tapo kelių restoranų tinklą turinčių bendrovių 50 procentų akcijų paketo savininku. Šias akcijas jam už „Bajorkiemio“ statybos ir remonto darbus padovanojo restoranų tinklo įkūrėjas Algis Mažeika.

G. Remeikai atiteko „Bajorkiemis“ ir netoli Vilniaus esantis „Trakų dvarkiemis“. Tuo metu Kauno ekonominė policija G. Remeikai už finansinius nusikaltimus iškėlė baudžiamąją bylą.

2007 Kauno apylinkės teismas už buvusio savo verslo partnerio sumušimą G. Remeiką nuteisė vienerių metų laisvės apribojimu ir įpareigojo 80 valandų talkinti seneliams. Šio teismo metu G. Remeika ne kartą grasino iš darbo atleisti teisėją ir valstybinį kaltinimą palaikantį prokurorą.

***

Lrytas.lt siūlo prisiminti „Lietuvos ryto“ korespondento Arvydo Lekavičiaus rašinį, publikuotą dienraštyje 2007 metų rugpjūčio 4 dieną. Jame atskleidžiama 47 metų G. Remeikos nuopuolio istorija: iš verslo aukštumų – į areštinės kamerą.

Populiarių pakelės restoranų „Bajorkiemis“ ir „Dvarkiemis“ savininkas kaunietis Gintautas Remeika atsidūrė už grotų.

Sprendimą suimti verslininką priėmė Kauno apylinkės teismas, nes jis nesirodydavo teismo posėdžiuose.

G. Remeika įtariamas sumušęs buvusį savo verslo partnerį Algį Mažeiką.

Suimti G .Remeiką prašė ir į iniciatyvinę grupę susibūrę indėlininkai, kurie už dideles palūkanas buvo jam paskolinę stambias sumas.

Vykdė aiškiaregės nurodymus

Buvusio klestinčio restoranų tinklo „Bernelių užeiga“ bendrasavininkio nuopuolis prasidėjo, kai susipažinęs su Kauno aiškiarege Audrone jis pradėjo aklai tikėti jos pažadais.

G. Remeika klusniai vykdė visus kaunietės paliepimus: barstė jos duotą stebuklingą druską, į žemę kasė užburtus akmenis, spjaudė per petį ir atliko kitus magiškus ritualus.

Nurodė konkrečią datą

Su aiškiarege Audrone G. Remeika susipažino daugiau kaip prieš trejus metus.

Jau tuomet daug kas verslininką laikė laimės kūdikiu – iš statybos darbų vykdytojo jis per pusmetį tapo restoranų tinklo 50 procentų akcijų savininku.

Šias akcijas jam už netoli Kauno esančio Karčiupio „Bajorkiemio“ statybos ir remonto darbus padovanojo restoranų tinklo įkūrėjas A. Mažeika.

Tačiau Audronė sugebėjo G. Remeiką įtikinti, kad juodoji magija jam padės gauti ne tik pusę, bet ir visas akcijas.

Buvo nurodyta ir konkreti data – 2006 metų gegužės 20 diena. Iki to laiko juodosios magijos paveiktas A. Mažeika turės palūžti ir perduoti G. Remeikai ne tik visas likusias akcijas, bet ir milijoną litų.

Liepė nešioti akmenis

Pirmieji juodosios magijos poveikį ir burtininkės įtaką G. Remeikai pastebėjo jo artimieji.

Juos ypač stebino, kad dėl menkiausios smulkmenos vyras kreipdavosi į Audronę.

Kartą G. Remeika pajuto nedidelius nugaros skausmus.

Jis iškart pasiguodė burtininkei, o ši ėmė gąsdinti, kad nepradėjus gydyti gali būti didelių problemų.

Aiškiaregės paskirtas gydymas buvo labai paprastas – reikėjo ant savo lyties organų prisirišti užburtus akmenukus ir taip kelias dienas pavaikščioti.

Verslininkas taip padarė ir su šiais stebuklingais akmenukais, pririštais prie lyties organo, išvyko su šeima poilsiauti į Nidą.

Pasitarimų kambaryje – druska

Aiškiaregės patartas G. Remeika pradėjo spausti ir savo verslo partnerį A. Mažeiką.

Prieš kiekvieną akcininkų susitikimą G. Remeika burtininkės perduotą druską išbarstydavo kambaryje, o akmenis šviečiant mėnuliui pakasdavo prie pastato tvoros. Tai pagal juodosios magijos dėsnius turėjo nuslopinti A. Mažeikos valią.

Tačiau juodoji magija nesuveikė. Nenumaldomai artėjo burtininkės išpranašauta gegužės 20 diena, tačiau nei akcijų, nei reikalaujamo milijono litų A. Mažeika nesiruošė atiduoti.

Sėkmė greitai nusigręžė

Praėjusių metų pabaigoje konfliktuojantys verslininkai pasidalijo turtą ir pradėjo dirbti atskirai.

A. Mažeikai atiteko keturi mažesni restoranai Kaune, o G. Remeika tapo „Bajorkiemio“ savininku.

A. Mažeika buvo laimingas, kad pradėjo dirbti savarankiškai. Jis tvirtina, kad jo verslas klesti.

Tuo tarpu kelerius metus burtais tikėjęs G. Remeika įklimpo į skolas.

Netrukus po turto dalybų jis už pustrečio milijono litų bankui įkeitė „Bajorkiemio“ restoraną, tačiau ir to buvo maža.

Tarsi skandalingojo banko „Sekundė“ laikais žadėdamas 4-5 procentų mėnesio palūkanas, verslininkas ėmė iš savo pažįstamų skolintis pinigus. Nemažai žmonių tokiais pažadais susigundė ir atidavė didžiules sumas.

Nepadėjo ir burtininkė

Bet atgauti pinigų kreditoriams nepavyksta iki šiol. Tarp nukentėjusiųjų atsidūrė ir viena kaunietė, kuri, norėdama greitai užsidirbti, slapčia nuo vyro paskolino šeimos pinigus – 230 tūkstančių litų.

Matydama, kad pinigų atgauti nepavyks, moteris pagalbos kreipėsi į burtininkę Audronę, nes žinojo, jog ši turi didelę įtaką G. Remeikai.

Tačiau šios Kauno aiškiaregės patarimais kelerius metus aklai tikėjęs verslininkas šįkart neišklausė prašymo grąžinti pinigus.

G. Remeika tvirtino esąs milijonierius ir jam grąžinti skolą nėra jokių problemų.

Gaudavo grasinamų žinučių

Vėliau verslininkas netgi ėmėsi grasinimų. Audronė gavo kelias telefono žinutes. „Nesikišk, kur nereikia. Orai dabar prasti – tu gali netyčia paslysti ir susižaloti“, – taip buvo rašoma iš G. Remeikos telefono.

Vėliau panašias žinutes būrėja ir jos vyras gaudavo beveik kasdien.

Moteris buvo taip įbauginta, kad net ketino dėl grasinimo susidoroti kreiptis į pareigūnus.

Teismas neteko kantrybės

Verslininkas ėmė ignoruoti ne tik burtininkę, bet ir Kauno apylinkės teismą, kur privataus kaltinimo tvarka nagrinėjama byla dėl A. Mažeikos sumušimo.

Keletą kartų teisėjas siūlė buvusiems partneriams susitaikyti ir gražiuoju baigti konfliktą. Tačiau G.  Remeika pareiškė to nedarysiąs.

Po to jis visai ėmė nevaikščioti į posėdžius ir net nenurodydavo pateisinamų priežasčių.

Buvo priimtas sprendimas G. Remeiką atvesdinti. Tačiau kai ir po to G. Remeika nesirodė, kantrybės netekęs teismas nutarė jį suimti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.