I. Matijošaitienė palaidota šalia Lietuvai nusipelniusių žmonių

Sekmadienį į paskutinę kelionę palydėta Kauno verslininkė ir politikė Irena Matijošaitienė. Velionė palaidota Petrašiūnų kapinėse, vadinamojoje Garbės alėjoje. Čia ilsisi tokių garsių žmonių, kaip kalbininkai Jonas Jablonskis, Kazys Būga, skulptorius Juozas Zikaras, dailininkas Antanas Žmuidzinavičius, kompozitorius Aleksandras Kačanauskas, palaikai.

Su I. Matijošaitiene atsisveikina jos vyras V. Matijošaitis.<br>M. Patašius
Su I. Matijošaitiene atsisveikina jos vyras V. Matijošaitis.<br>M. Patašius
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Mar 18, 2013, 10:00 AM, atnaujinta Mar 9, 2018, 7:40 PM

Be kitų I. Matijošaitienę pažinojusių žmonių ir artimųjų, laidotuvėse dalyvavo architektas ir dainininkas Algirdas Kaušpėdas, stilistas Mantas Petruškevičius, verslininkė Danguolė Stachura, dainininkė Natalija Bunkė,  Kauno miesto tarybos nariai: vicemerai Stanislovas Buškevičius, Vytautas Vasilenko, Kauno miesto tarybos narys, buvęs meras Arvydas Garbaravičius.

Kauno meras Andrius Kupčinskas laidotuvėse nedalyvavo, jis išvykęs atostogauti į užsienį.

Politikas apsiašarojo

Atsisveikinimo kalbą prie kapo pasakė architektas A. Kaušpėdas.

„Šią skausmo valandą mes dažnai užduodame klausimą: „Kodėl? Kodėl išeina labiausiai gyvenimą mylėję žmonės. Tačiau nepaskęskime skausmo jūroje. Prisiminkime Ireną tokią, kokia ji buvo – spalvingą išore ir vidumi. Ačiū tau, Irena, už tavo nuostabų gyvenimą“, – kalbėjo A. Kaušpėdas, pernai spalį tose pačiose Petrašiūnų kapinėse palaidojęs dukrą Algę.

Jautrų žodį tarė ir „Vieningo Kauno“ frakcijos miesto savivaldybėje seniūnas Povilas Mačiulis.

„Šalia Irenos visuomeninėje veikloje aš buvau neilgai, apie dvejus metus. Bet mane pakerėjo iš jos spinduliuojanti šviesa ir meilė žmonėms. Irenos kaimynės maža mergaitė, sužinojusi apie tragišką mirtį, pasakė savo mamai – esą ir Dievui reikia gerų žmonių“, – tardamas šiuos žodžius jaunas politikas, buvęs Kauno vicemeras nesulaikė ašarų.

Automobilius įkalino ledas

I. Matijošaitienės laidotuvės parodė, kad jos vyras, Kauno miesto tarybos narys, judėjimo „Vieningas Kaunas“ įkūrėjas Visvaldas Matijošaitis ne veltui dažnai kritikuoja Kauno valdžią už neūkiškumą.

Nors buvo galima tikėtis didelio žmonių antplūdžio, kelias prie Petrašiūnų kapinių nenuvalytas, nepabarstytas. Po laidotuvių giliose vėžėse, apledijusiais aukštais kraštais įstrigę automobiliai negalėjo pervažiuoti ledo barjerų, susidarė kamščiai.

Pagrindine kliūtimi tapo vidury kelio įstrigęs BMW, negalintis išsukti iš ledo juosta apsuptų vėžių. Kol išsiskirstė laidotuvininkų transporto priemonės, praėjo daugiau kaip valanda. Dalis vairuotojų nerado kitos išeities, kaip tik ištrūkti iš apledėjusio kelio mišku, laviruojant tarp medžių.

Atsisveikino įžymybės ir eiliniai kauniečiai

Atsisveikinti su I. Matijošaitiene jau prie laidojimo namų Žemuosiuose Šančiuose susirinko šimtai žmonių. Eismą prie laidojimo namų reguliavo policijos pareigūnai.

Tai, kad I, Matijošaitienę gerbė ne tik Kauno verslo ir politikos elitas, bet ir eiliniai žmonės, liudijo net automobiliai prie laidojimo rūmų. Šalia prabangaus balto „Porsche“, naujų ir apynaujų BMW, „Mercedes Benz“ buvo matyti kuklius, nenaujus „Audi“ ir „Volkswagen“ automobilius.

I, Matijošaitienė garsėjo kaip dosni verslininkė, rėmė labdaros projektus, jaunus menininkus.

Su Kauno miesto tarybos nare, verslininke, viena visuomeninio judėjimo „Vieningas Kaunas“ įkūrėjų I. Matijošaitiene kauniečiai pradėjo atsisveikinti jau šeštadienį. Atvykusieji į laidojimo namus atsinešė po baltą gėlę – urna su velionės palaikais skendėjo baltų žiedų jūroje.

Gyvybę nutraukė nelaimingas atsitikimas

Sunkią galvos traumą namuose patyrusios I. Matijošaitienės gyvybė užgeso ketvirtadienį Kauno klinikose – jai diagnozuota smegenų mirtis. Kauno klinikose penktadienį buvo atjungta moters gyvybines funkcijas palaikanti aparatūra ir konstatuota biologinė mirtis.

Medikai prieš tai paėmė donorystei tinkamus organus. Gydytojų teigimu, jie gali išgelbėti net kelių organų transplantacijos laukiančių ligonių gyvybes.

Kauno klinikų medikams nepavyko išgelbėti praėjusį antradienį sunkią traumą namuose patyrusios Kauno tarybos narės I. Matijošaitienės.

Dėl kaukolės pamato lūžio atliktos kelios neurochirurginės operacijos, bet šių pastangų nepakako, kad moteris liktų gyva.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.