Paauglę jonavietę į kapo duobę stūmė patyčios

Pirmadienio vakarą iš Jonavos į Kauno klinikas atvežta nusižudyti ketinusi paauglė. Penkiolikmetės merginos norą gyventi jau seniai sutrypė nuolatinės bendraamžių patyčios. Nuolatiniai smūgiai, psichologinės patyčios, įsiveržimai į namus jau trejus metus yra merginos kasdienybė.

Daugiau nuotraukų (1)

Lukas Pileckas

Mar 21, 2013, 3:31 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 1:54 PM

Pirmadienio vakarą į Kauno klinikas atvežtos Karolinos (vardas pakeistas) būklę įvertinę medikai merginos namo nebeišleido. Paauglei skirta speciali priežiūra. Penkiolikmetę medikų globai nuspręsta atiduoti po įvykusio dar vieno agresijos priepuolio – mergina be jokios priežasties sudaužė spausdintuvą.

Klauso prie durų

Maždaug trejus metus terorizuojama Karolina jau pusę metų beveik nelanko mokyklos, sėdi užsirakinusi namuose. Mergina nebeslepia, kad bijo išeiti į lauką, nes skriaudikų gauja gali tykoti bet kur ir bet kada – prie namų, mokyklos, parduotuvės. Kelioms paauglėms merginoms ne kartą padėjo ir vyresni vaikinai. Šie paprastai tik stebėdavo patyčias, tačiau Karolinai pasipriešinus iškart panaudodavo jėgą.

Persekiojimo merginai išvengti nepavyko net pasirinkus toliausiai esančią mokymo įstaigą.

Tai, kad paauglių gaujos ketinimai visai nevaikiški, byloja ir Karolinos kūnas. Mergina ne kartą grįžo sumušta, jai buvo perpjauta ranka. Bijodama užpuolikų mergina su taip pat terorizuojama drauge net buvo pabėgusi iš namų. Tuo metu dviejų paauglių ieškojo visos šalies policija.

„Mane tą dieną jau buvo sumušę ir mačiau, kad tie patys užpuolikai laukia manęs prie namų. Neturėjau, kur eiti ir ką daryti, todėl bėgau“, - Kauno klinikose pasakojo mergina.

Įtampa šeimoje dėl skriaudžiamos ir gyventi nebenorinčios paauglės tapo tokia didelė, kad mama Natalija dėl dukros gyvybės bijo kiekvieną akimirką. Karolinai užsirakinus vonioje ar kambaryje, moteris dažnai priglaudusi ausį prie durų klauso, ką veikia dukra.

„Aš paprasčiausiai bijau ir nebežinau, ką daryti. Žinau, kad gyventi ji nebenori, todėl klausau kiekvieno garso, kad tik laiku sustabdyčiau“, - sunkiai tramdydama ašaras pasakojo moteris.

Lietuvoje ir Vokietijoje verslą turinti vieniša motina atvirai prisipažįsta nebežinanti, į ką kreiptis pagalbos. Moterį baugina ir nuolatiniai grasinimai, kuriais draudžiama kreiptis pagalbos. Ypač tie, kurie primena prieš keletą metų nutikusią tragišką istoriją.

Į paauglės telefoną atkeliauja įvairiausio turinio žinučių. Kai kuriose jų – aiškios užuominos: „Jei kam nors pasiskųsi, tavęs laukia Bernadetos likimas.“

Penkiolikmetė Bernadeta 2008 metų lapkričio 27-ąją žuvo po traukinio ratais. Iš gyvenimo mergina pasitraukė pati, o priežastys iki šiol neatskleistos. Merginos tėvai įsitikinę, kad dukra neiškentė nesibaigiančių patyčių.

Tokią tėvų versiją patvirtino ir tuomet internete rasti filmuoti vaizdai. Filmuotoje medžiagoje, pavadintoje „Jonavoj“, buvo rodoma, kaip apleistame angare ir atokesniame gamtos prieglobstyje Bernadeta vaikinų bei merginų stumdoma ir spardoma. Ji buvo apsupta krizenančių bendramokslių.

Trys egzekucijos buvo nufilmuotos, o vėliau vaizdai išplatinti internete. Smurto scenos truko net po keliolika minučių.

Paliko šeimą

Nuo vienos iš Karoliną kankinančių persekiotojų kentėjo ir jos bendraamžė Julija (vardas pakeistas). Merginos šeima, nebepajėgdama kovoti su patyčiomis ir smurtu už namų durų, nusprendė merginą išsiųsti mokytis į kitą miestą. Toks sprendimas tapo vienintele viltimi, kad dukra galės nesibaimindama išeiti į viešumą.

Julijos istorija panaši į Karolinos – terorizuojanti gauja ją mušdavo, tyčiodavosi, apiplėšinėdavo. Kaip ir iš Karolinos, iš jos būdavo atimami rūbai ir daiktai.

„Iš Karolinos nuolat atiminėja geresnius rūbus. Tačiau ji nuo manęs tai slepia, sako, kad susiplėšė, pametė. Tiesa paaiškėjo, kai viena iš skriaudikių įsiveržė pas mus į namus“, - pasakojo merginos mama.

Įsibrovė į namus

Kol Natalija verslo reikalais buvo išvykusi į Vokietiją, Karoliną prižiūrėjo močiutė. Tuomet viena iš skriaudėjų nusprendė užsukti į svečius. Močiutei atidarius duris, paauglė įsiveržė į namus, grasino, rausėsi po daiktus ir laukė grįžtančios Karolinos. Įbauginta senolė ir pati Karolina apie įvykį papasakoti vengė.

Galiausiai sužinojusi apie tokį akibrokštą verslininkė nuvyko į Jonavos policiją. Šiuo metu dėl šio įvykio jau turėtų būti pradėtas tyrimas.

Mokykla ir pareigūnai nustebo

Lrytas.lt žurnalistui nuvykus į Jonavos Senamiesčio gimnaziją, kur, Karolinos teigimu, mokosi dvi iš kelių ją puldinėjančių merginų, teko susidurti su nustebusiais pedagogais. Mokyklos socialinė pedagogė ir psichologė tikino pirmą kartą girdinčios tokią istoriją.

Vieną iš Karoliną terorizuojančių merginų pedagogės apibūdino kaip didelių problemų nekeliančią paauglę. Vienintelė problema, kurią sukėlė mergina – nepagarbus elgesys su pamokas vedusiomis praktikantėmis. Tačiau problema esą buvo išspręsta keliais pokalbiais.

Skirtingai nei mokyklos personalui, gimnazistams Karolinos ir jos skriaudikių istorija nuostabos nesukėlė.

„Puikiai žinom. Ji turi vieną didelę bėdą, ta bėda – jos smegenyse. Panaršykit internetą, „Youtube“, „Facebook“ tinklalapius ir viską pamatysit“, - paklausti apie jau minėtą chuliganę, moksleiviai žodžių į vatą nevyniojo.

Per pertrauką tarp pamokų surasta viena iš galimų Karolinos skriaudikių su žurnalistais bendrauti nepanoro. Išgirdusi, apie ką bus kalbama, mergina iškart puolė bėgti.

Stebisi mama

Išklausiusios Karolinos istoriją gimnazijos darbuotojos nusistebėjo, kad į mokyklą iki šiol nesikreipė merginos mama. Gimnazijoje esą griežtai kovojama su patyčiomis, tačiau tik tada, kai apie jas žinoma.

Nustebęs atrodė ir Jonavos policijos atstovas spaudai, jo teigimu, Karolinos mama niekada nesikreipė į policiją. Pati Natalija tikina, kad kartą bandė rašyti pareiškimą dėl dukros užpuolimo, tačiau jautriai į viską reaguojanti Karolina tuo metu buvo susimušusi su kitais paaugliais, todėl pasimetusi mama sutiko su komisariato pareigūnės pasiūlymu, kad nemalonumų pavyks išvengti tik pamiršus abi istorijas.

Apie kraupią istoriją iki šiol nieko nežinojo ir Jonavos Vaiko teisių apsaugos skyrius.

Gailisi nesėkmės

Karolinos lankomos Jeronimo Ralio gimnazijos direktorius apie paauglę ir jos šeimą, nepaisant lankomumo problemų, atsiliepia gerai. Pasak mokyklos vadovo, tiek mama, tiek močiutė puikiai rūpinasi dukra.

„Karolina pas mus atėjo mokslo metų pradžioje. Kai lankydavo pamokas, su ja neturėjome jokių problemų – visada tvarkinga, turėdavo mokymosi priemones. Žinoma, ji turėjo draugų, kurie galbūt galėjo ją palenkti prie negerų dalykų. Todėl bandėme ją įtraukti į gimnazijos bendruomenės gyvenimą, tačiau nepavyko“, - apgailestavo direktorius.

Pasak gimnazijos vadovo, Karolinai buvo siūloma tapti Mokinių tarybos nare, užsiimti kitomis veiklomis. Tačiau pastangos vaisių nedavė – mergina praleisdavo nuo trečdalio iki pusės pamokų.

„Esu girdėjęs, kad kažkada ji su kažkuo lyg ir apsistumdė. Tačiau nieko konkretaus. Žinot, jei galėčiau, su kiekvienu vaiku praleisčiau daug laiko, padaryčiau kiekvienam arbatos. Tačiau jei paauglys neateina į mokyklą, priversti jo ateiti ir bendrauti neturiu kaip“, - apgailestavo gimnazijos vadovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.