Netikra granata laiptinėje įvarė baimės Klaipėdos daugiabučio gyventojams

Pokštautojai šiurpina žmones

Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis

Mar 26, 2013, 8:39 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 6:56 AM

Antradienį ryte vieno Debreceno gatvės daugiabučio gyventojai laiptinėje, ant metalinės pašto dėžutės, pastebėjo granatą.

Keli radinį pačiupinėję smalsuoliai nusprendė, jog tai - sprogmens imitacija. Tačiau kiti kaimynai susijaudino ir paskambino policijai.

Po keliolikos minučių prie daugiabučio sugužėjo visos specialiosios tarnybos - antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ išminuotojai, ugniagesiai, policininkai. Iškviesta ir greitoji medicinos pagalba.

Namo prieigos buvo apjuostos skiriamaisiais atitvarais. Iš tolo žvelgdami į granatą išminuotojai negalėjo pasakyti, ar ji tikra.

Siekę pašalinti menkiausią galimo pavojaus žmonėms tikimybę pareigūnai daugiabučio laiptinės gyventojus evakavo iš butų.

Tik tada „Aro“ išminuotojai apžiūrėjo grėsmingai atrodantį radinį ir nustatė, jog menama granata tėra sintetinis žaislas.

Tokių granatų galima įsigyti prekybos tinklo „Armijai ir civiliams“ parduotuvėse, pardavinėjančiose butaforinius ginklus, karo amuniciją.

„Jos nekelia jokio pavojaus, nesprogsta, dažniausiai naudojamos imituojant karo žaidimus“, - patikino rinktinės „Aras“ Trečiosios kuopos vadas Jonas Bružas.

Butaforiją laiptinėje palikęs juokdarys pašokdino keliolika specialiųjų tarnybų darbuotojų. Į lauką buvo išvaryta keliasdešimt gyventojų.

Operacijoje dalyvavę pareigūnai kitaip elgtis negalėjo - jie vykdė tokioms situacijoms iš anksto numatytą būtinųjų veiksmų planą.

Policijos tyrėjai nesiaiškins, kas gyvenamosiose patalpose galėjo palikti netikrą granatą - šiurpaus kriminalo jie neįžvelgia.

Ikiteisminis tyrimas dėl viešosios tvarkos sutrikdymo gal ir būtų pradėtas atradus kovinį arba mokamąjį sprogmenį. Tokius leidžiama naudoti tik kariškiams per pratybas.

Pokštautojai šiurpina žmones

Prieš kelerius metus viena Markučių gatvėje gyvenanti klaipėdietė pensininkė, išėjusi į kiemą parauti žolės triušiams, čia aptiko dar sovietmečiu pagamintą mokomąją granatą „S-1“. Parsinešusi ją į namus moteris išgąsdino sutuoktinį - jis iškvietė policiją.

2010-aisiais vienas Vilniaus prekybos ir pramogų centre „Akropolis“ dirbęs apsaugininkas šiukšlių konteineryje prie pastato surastą mokomąją granatą „F-1“ irgi atsinešė į tarnybines patalpas ir tik tada iškvietė policiją. Po to iš prekybos centro buvo evakuota dalis lankytojų.

Prieš porą metų vieną V. Krėvės gatvėje gyvenantį kaunietį naktį pažadino trenksmas - per sudažytą virtuvės langą į jo butą įskriejo plyta, prie kurios batų raišteliais buvo pritvirtinta mokomoji granata.

Vilniaus policijos komisariato Šeškinės nuovadoje prieš trejus metus kilo sumaištis, kai nenustatytas asmuo čia paliko mokomąją granatą „RGD-5“. Tąkart iš pastato irgi buvo evakuoti visi žmonės.

Ginklų nepažįstančius žmones šiurpina žaislinės granatos su meilės žiedais. Vienas tauragiškis, tokią granatą Valentino dienos proga padovanojęs mylimajai, dėl savo pokšto turėjo aiškintis policijai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.