Teatro dieną – žinia apie dviejų garsių Anykščių režisierių žūtį

Trečiadienio popietę savo namuose Anykščių rajono Viešintėlių kaime negyvi rasti sutuoktiniai teatralai – Viešintų klojimo teatro įkūrėjas 52 metų Vytautas Germanavičius ir metais vyresnė jo žmona, režisierė Galina Germanavičienė. Įtariama, kad miegodami jie apsinuodijo smalkėmis. Jų kūnai rasti lovose.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Mar 28, 2013, 8:19 AM, atnaujinta Mar 9, 2018, 5:08 AM

Antradienį pora neatsiliepė į telefoninius skambučius, o trečiadienį neatvyko į pasitarimą Anykščių kultūros centre. Kaimynystėje gyvenantys žmonės, paprašyti nueiti pažiūrėti, ar Germanavičiams nieko nenutiko, pro poros alytnamio langą pamatė juos be gyvybės ženklų gulinčius lovoje.

Nelaimės vietoje trečiadienį po pietų dirbo Anykščių policijos operatyvinė grupė. Vakare išplatintame Anykščių rajono policijos komisariato pranešime teigiama, kad informaciją apie negyvus sutuoktinius Germanavičius pareigūnai gavo 14 val. 24 min. Pirminės apžiūros metu ant jų kūnų smurto žymių nerasta. Pradėtas ikiteisminis tyrimas jų mirties priežasčiai nustatyti.

V. Germanavičius praėjusį ketvirtadienį Anykščių kultūros centre iškilmingai buvo įteiktas vienas iš garbingiausių apdovanojimų – Kultūros ministerijos „Aukso paukštė“ už geriausią suaugusiųjų mėgėjų teatrą.

Bene žinomiausi šiuo metu Anykščių krašto režisieriai negyvi rasti kovo 27-ąją – Tarptautinę teatro dieną.

Pora užaugino sūnų Daumantą (gim. 1985 m.), kuris šiuo metu gyvena užsienyje.

Kanoja perplaukė Baltijos jūrą

Kaip rašoma Anykštėnų biografijų žinyne, V. Germanavičius ne tik režisavo, bet ir pats vaidino Viešintų klojimo teatro spektakliuose, atliko vaidmenis keliuose lietuviškuose kino filmuose. Jis dalyvaudavo ir įvairiuose Anykščių rajono kultūrinės veiklos projektuose – statė kalėdinius spektaklius ir pats juose vaidindavo, su artistų trupe rengdavo stilizuotus plėšikų išpuolius Aukštaitijos siaurojo geležinkelio keleivių pramogoms bei kitokias viešąsias etnokultūrines pramogas.

V. Germanavičius buvo apdovanotas Lietuvos kultūros ministerijos Boriso Dauguviečio premija (1994 m.), Gintaro ordinu X tarptautinėje klojimo teatrų krivulėje Klaipėdoje (1997 m.), Teresės Mikeliūnaitės Anykščių kultūros premija (2001 m.). Kaip irkluotojas V. Germanavičius pasiekė Lietuvos rekordą.

Lietuvos rekordų knygoje įrašyta tolimiausia kelionė kanoja, kurią V. Germanavičius atliko su kitais Vilniaus klajūnų klubo nariais Audroniu Skurvydu ir Vytautu Žaliu 1999 metais. Kanoja "Ragainė II", svėrusia 42 kilogramus, per Baltijos jūrą jie nusiyrė, nesinaudodami burėmis, apie 420 kilometrų per 12 parų. 1999 m. birželio 26 d. išplaukę iš Palangos, jie yrėsi pro Gotlando ir Elando salas, o liepos 9 dieną pasiekė Kalmarą (Švedija).

Subūrė vaikų folkloro teatrą

G. Germanavičienė buvo Anykščių kultūros centro Viešintų skyriaus meno vadovė. Iki 2010 m. ji taip pat dirbo Anykščių Antano Vienuolio gimnazijoje teatro mokytoja. 1987–1997 m. ji rengė Viešintų klojimo teatro pastatymus, kol 1997 m. iš šiame teatre norėjusių vaidinti mažųjų viešintiškių subūrė vaikų folkloro teatrą "Žaginys" ir buvo šio teatro vadovė, jo pastatymų režisierė ir tautosakos bei mitologijos temomis kuriamų spektaklių autorė dramaturgė.

Savo spektaklius "Žaginys" vaidino Lietuvos miestuose ir miesteliuose, rodė juos Vilniaus "Lėlės", "Elfų", Keistuolių, Valstybinio akademinio dramos teatro scenose, dalyvavo Pasaulio lietuvių bei moksleivių dainų šventėse, vaidino renginiuose Prezidentūroje. Teatro kolektyvas vyko į Europos vaikų teatrų festivalį Suomijoje (1999 m.), į Pasaulinį teatrų festivalį Japonijoje (2000 m.), vaidino Punske (Lenkija).

G. Germanavičienės "Žaginys" daug kartų tapo teatrų švenčių ir konkursų nugalėtoju ar laureatu.

Už reikšmingą, aktyvią veiklą ir laimėjimus "Šimtakojo" šventėse G. Germanavičienės vadovaujamas Viešintų teatras "Žaginys" tapo Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos, Lietuvos liaudies kultūros centro, Dainų švenčių fondo įsteigtos nominacijos "Aukso paukštė" laureatu (2000 m.).

G. Germanavičienė taip pat kūrė scenarijus ir režisuodavo masinius Anykščių krašto kultūros renginius. Ji buvo operos džiazo motyvais "Šventavartė" (pagal to paties pavadinimo Antano Vienuolio legendą) libreto autorė ir režisierė. Ši džiazo opera buvo pastatyta 2012 metais ir tapo svarbiausiu Anykščių – 2012-ųjų Lietuvos kultūros sostinės – renginiu.

Už visuomeninę veiklą bei nuopelnus Anykščių krašto kultūrai G. Germanavičienė buvo apdovanota Teresės Mikeliūnaitės Anykščių kultūros premija (2001 m.), pelnė Geriausios Utenos apskrities mėgėjų meno kolektyvo vadovės nominaciją (2006 m.).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.