Mirtis pasiglemžė žymų baikerį ir lakūną E. Malinauską (papildyta)

„Pasvalys to dar nematė“, – organizuodamas balandžio 26-27 dienomis suplanuotą senovinių automobilių ir kitų originalių transporto priemonių šventę „Mes važiuojam 2013“, džiaugėsi kaip visada nenustygstantis pasvalietis baikeris ir lakūnas Eugenijus Malinauskas. Tačiau sekmadienio vakarą 51 metų ekstremalą pasiglemžė mirtis.

E. Malinausko organizuojamos automobilių ir kitos technikos šventės sutraukdavo būrius žiūrovų ir dalyvių.<br>Asmeninis archyvas
E. Malinausko organizuojamos automobilių ir kitos technikos šventės sutraukdavo būrius žiūrovų ir dalyvių.<br>Asmeninis archyvas
Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Apr 8, 2013, 3:49 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 3:34 PM

Ne kartą dėl savo ekstremalių pomėgių žvelgęs mirčiai į akis E. Malinauskas mirė Pasvalio sporto mokyklos baseine. Įtariama, kad vyriškį pakirto širdies liga.

Susmuko baseine

„Sunku kalbėti – kai matai žmogų mirštantį ir niekuo negali padėti“, – lrytas.lt sakė Pasvalio sporto mokyklos direktoriaus pavaduotojas Edmundas Dragūnas. Vyriškis buvo tarp tų, kurių akyse užgeso E. Malinausko gyvybė.

Pasak E. Dragūno, E. Malinauskas buvo nuolatinis pernai lapkritį po renovacijos lankytojams duris atvėrusio Pasvalio sporto mokyklos baseino lankytojas. Čia jis pasikaitinti pirtyje, paplaukioti baseine užsukdavo kas savaitę arba ir dažniau.

Sekmadienį vakare E. Malinauskas taip pat atvyko į baseiną. „Vėliau sužinojome, kad jis iš pradžių pavalgė kavinėje ir iškart važiavo į baseiną“, – sakė E. Dragūnas.

Gali būti, kad jau kaitindamasis pirtyje E. Malinauskas pasijuto prastai. Išėjęs iš garinės, jis ėmė drėkinti krūtinę šaltu vandeniu, o po to šoko į baseiną, stovėjo po krentančiu kaskadomis vandeniu.

Netrukus pro šalį ėjęs baseine tuo metu dirbęs gelbėtojas pastebėjo, kad stovintis vandenyje, prisišliejęs prie sienelės, E. Malinauskas labai prastai atrodo. Darbuotojas pasiteiravo, ar jis gerai jaučiasi, tačiau nieko neatsakęs vyriškis susmuko vandenyje.

Su visais rūbais šokęs į baseiną gelbėtojas E. Malinauską ištraukė iš vandens. Jį reanimuoti pradėjo tuo metu baseine buvusi pasvalietė gydytoja, labai greitai atvažiavo greitosios pagalbos ekipažas, tačiau visos pastangos atgaivinti šį žinomą pasvalietį buvo bergždžios. Įtariama, kad E. Malinauskas mirė sustreikavus širdžiai.

Šventės nebesulaukė

Buvęs Pasvalio rajono savivaldybės tarybos narys, Žinomas ekstremalas, baikeris ir lakūnas E. Malinauskas – Pasvalio klubo „Pajusk skrydžio jėgą“ prezidentas buvo plačiai žinomas ne tik Lietuvoje, bet ir tarp bendraminčių užsienyje.

Į jo organizuojamas autotechnikos šventes suvažiuodavo daugybė dalyvių ir žiūrovų ne tik iš visos Lietuvos, bet ir įvairių užsienio šalių.

Šiuo metu E. Malinauskas kaip tik su įkarščiu ruošėsi jau penktajai Pasvalyje balandžio 26-27 dienomis vyksiančiam senovinių automobilių ir kitos autotechnikos suvažiavimui „Mes važiuojam 2013“.

„Pasvalys to dar nematė“, – žadėdamas dar įspūdingesnį renginį nei pernai, žadėjo E. Malinauskas. Jau pernai vykusi šventė sutraukė minias įspūdingai pasipuošusių dalyvių bei žiūrovų ir tapo bene didžiausiu ir populiariausiu Pasvalio krašto renginiu. Tačiau renginio, kurio organizavimui atidavė daugybę jėgų, E. Malinauskas nesulaukė.

Gyvybė ne kartą kabėjo ant plauko

„Kiek kartų Malina žaidė su mirtimi, bet viskas baigdavosi gerai. O dabar – tokia netikėta mirtis“, – negali patikėti, kad pasvaliečio ekstremalo nebėra gyvųjų tarpe, jo draugai.

Iš tiesų, E. Malinauskas, draugų švelniai vadinamas Malina, ne kartą žvelgė mirčiai į akis.

2006 metų rugpjūtį E. Malinauskas Panevėžio aeroklubo teritorijoje, skrisdamas sklandytuvu, krito iš maždaug 50 metrų aukščio ant žemės. Šio įvykio metu pasvaliečiui buvo pažeisti keli stuburo slanksteliai.

2005 metų liepą Kaune vykusi baikerių šventė „Bike Show Millenium 2005“ E. Malinauskui ir panevėžiečiui sklandytuvo pilotui 34 metų Vygintui Kancleriui taip pat vos nebuvo tragiška.

Abu lakūnai pakilo į orą E. Malinausko asmeniniu motorizuotu sklandytuvu „Blanik“.

Atrakcija ore iš pradžių vyko kaip sumanyta – iš sklandytuvo sklido dūmai, o specialiais diržais prie jo sparno prisitvirtinęs E. Malinauskas mojavo didžiule šventės vėliava.

Tačiau triuko baigti sėkmingu nusileidimu nepavyko. Sklandytuvas išjungtu varikliu, nepasiekęs nusileidimui numatytos aikštelės, krito ant geležinkelio bėgių.Vis dėlto nutrūktgalvis politikas ir sklandytuvą valdęs pilotas liko gyvi ir net nesusižeidė.

Liūdniau E. Malinauskui baigėsi panašus skrydis 2001-ųjų liepą. Tada Šiauliuose vykusioje aviacijos šventėje lėktuvui jau nusileidus jis versdamasis per galvą šoko nuo sparno ant pakilimo tako. 

Tokį triuką pasvalietis anksčiau buvo daręs daug kartų, tačiau tąkart pilotas kiek per anksti atidarė kabinos gaubtą, E. Malinauskas už jo užkliuvo, ant betoninio tako krito žemyn galva ir susilaužė alkūnės sąnarį.

Ne kartą pasvalietis yra patyręs traumų ir lėkdamas motociklu.

Vos gyvas E. Malinauskas išliko ir 2011 metais, kai jį užklupo kraujo užkrėtimas, o gydytojų prognozės buvo neguodžiančios. Tačiau kovą su sunkia liga pasvalietis tuomet laimėjo.

„Mąsčiau, kad nesu išskirtinis, nors ir norėjau sulaukti savo penkiasdešimtmečio. Galvoje kirbėjo mintis ir apie testamentą, svarsčiau, ką galėčiau palikti savo trims dukroms, draugams. Troškau, kad mano kūno nelaidotų kapinėse, o sudegintų ir pelenus išbarstytų“, – tuomet pasveikęs žurnalistams sakė E. Malinauskas.

Velionis bus pašarvotas antradienį, 10 val., Kiemelių kaimo kultūros centro salėje. Atsisveikinimas – iki ketvirtadienio, 12 val. Penktadienį, 12 val., urna su mirusiojo pelenais bus laidojama senosiose Pasvalio kapinėse. Trečiadienį, 18 val., už E. Malinauską bus aukojamos mišios Pasvalio Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.