Bostone bėgęs lietuvis: „Tragedijos maratone buvo galima tikėtis“

Bostono maratone bėgęs vilnietis Mindaugas Savickas sprogimo vietą su šeima apleido iki nelaimės likus geram pusvalandžiui. Jis pripažįsta, kad vykdamas į JAV akimirką pagalvojo, jog garsiausias pasaulyje maratonas gali tapti puikiu taikiniu teroristams.

M. Savickas norėtų Bostono maratone bėgti dar kartą.<br>Asmeninė nuotrauka
M. Savickas norėtų Bostono maratone bėgti dar kartą.<br>Asmeninė nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Apr 17, 2013, 1:12 AM, atnaujinta Mar 8, 2018, 4:24 AM

„Lietuvoje daug kas neįvertina šios nelaimės reikšmės. Žinoma, tai nėra Rugsėjo 11-oji, tačiau sprendžiant iš amerikiečių reakcijos, šoko ir chaoso, kuris čia kilo, tai išties didelis smūgis. Įsivaizduokite, jei kas nors panašaus būtų įvykę per Europos krepšinio čempionato finalą“, - pasakojo pirmą kartą Bostono maratone bėgęs vienas iš Vilniaus maratono organizatorių M. Savickas.

Prestižinis Bostono maratonas vyksta jau 117 metų. Jis yra vienas populiariausių pasaulyje. Šis renginys, kuriame dalyvauja šimtai tūkstančių žmonių, sutampa su valstybine švente – Patriotų diena.

M. Savickas nesistebi, kad sprogdintojai pasirinko šią dieną. Esą Amerikai nacionaliniu lygmeniu svarbus įvykis blogų kėslų turintiems žmonėms yra puikus taikinys. Tik pradėjęs bėgti maratone lietuvis atkreipė dėmesį, kad saugumo reikalavimai Amerikoje yra kur kas griežtesni nei analogiškuose maratonuose Europoje. Visur buvo daugybė policijos pareigūnų, buvo pašalintos šiukšlių dėžės, pašaliniai žmonės įleisti ne bet kur.

„Tačiau dabar akivaizdu, kad tų saugumo priemonių nepakako. Jau dabar visi diskutuoja, kaip reikės organizuoti maratoną kitais metais. Matyt, saugumo priemonės bus dar griežtesnės, ir maratonai nebebus tokie, kokie būdavo iki šiol – didelės ir gražios miesto šventės“, - kalbėjo M. Savickas.

Tiesa, sunku įsivaizduoti, kaip galima įvesti griežtą kontrolę maratone, kuriame bėga 27 tūkst. žmonių, o žiūrovų – šimtai tūkstančių.

M. Savickas finišo liniją kirto po 3 valandų ir 9 minučių. Sprogimai nugriaudėjo lygiai po valandos. Iš įvykio vietos M. Savickas su jo laukusia šeima išvyko iki sprogimo likus geram pusvalandžiui.

„Grįžome į viešbutį ir įsijungėme televizorių. Norėjome pažiūrėti, kaip žiniasklaida nušviečia šį renginį. Tada ir sužinojome, kas atsitiko. Buvome šokiruoti“, - sakė M. Savickas.

Jam pasisekė, kad apsistojo ne miesto centre, nes kitas lietuvis, gyvenęs centre, iš viešbučio negalėjo išeiti visą vakarą.

Paklaustas, ar dar kartą norėtų grįžti į Bostoną, M. Savickas neabejojo: „Taip. Norėčiau sugrįžti, bėgti dar kartą ir pasiekti geresnį rezultatą.“

Bostono maratone bėgo šeši lietuviai. Keturi – iš Lietuvos ir po vieną iš Didžiosios Britanijos bei Ispanijos. Atranka į maratoną yra griežta – į jį negali patekti visi norintys.

Vienas iš Vilniaus maratono organizatorių nemano, kad dėl Bostone įvykusios tragedijos reikėtų griežtinti saugumo reikalavimus per Vilniaus maratoną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.