Ši medžiaga yra skirta vyresniems nei 18 metų skaitytojams.
Ar jums jau yra 18 metų?
Ne

Prieš mirtį liepsnose – laiškas lrytas.lt redakcijai (atnaujinta)

Iš gyvenimo pasitraukti nusprendęs vilnietis apie tai paskelbė socialiniame tinkle „Facebook” ir laiške interneto svetainei lrytas.lt. Nors į tai buvo sureaguota, išgelbėti savižudžio nepavyko.

Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė („Lietuvos rytas”)

2013-04-23 23:59, atnaujinta 2018-03-07 20:07

„Labai atsiprašau visų tų, kuriuos per savo užsitęsusį gyvenimą įžeidžiau ar kaip kitaip priveikiau”, – savo atsisveikinimo laiške pirmadienio naktį rašė vilnietis Sergejus T.

Vakar rytą jis susidegino apžvalgos aikštelėje prie sostinės gynybinės sienos.

Niekas nebegalėjo padėti

Prie vadinamojo barbakano fakelu virtusį žmogų pirmadienį apie 6 val. 10 min. pastebėjo šunį vedžiojantis vilnietis. Vyras iškart paskambino bendruoju pagalbos telefonu, bet nei atvykę policijos pareigūnai, nei ugniagesiai niekuo negalėjo padėti savižudžiui – jis buvo miręs.

Smarkiai apdegusio vyriškio krūtinėje styrojo peilis, šalia buvo jo asmeninių daiktų, tarp jų – ir atsisveikinimo raštelis. Manoma, kad vilnietis apsipylė degiuoju skysčiu ir uždegęs degtuką dar smeigė sau peiliu į krūtinę.

Dėl Sergejaus mirties priežasties nustatymo pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Palaužė neištikimybė

Prieš mirtį parašytame laiške Sergejus (vyrui galėjo būti apie 45 metus, policija jo gimimo duomenų vakar neturėjo. – Red.) teigė nematantis prasmės daugiau gyventi. Jis savižudybę pavadino savo kančių pabaiga.

„Jau kurį laiką jaučiuosi tikrai prastai ir dabar, po pastarųjų įvykių, kažką keisti prasmės nerandu, tad mano poelgis yra tik natūrali mano kančia. Aš esu niekam tikęs tėvas, vyras, sūnus, kolega ir panašiai. Viskas, ko aš imuosi, baigiasi prastai, profesine prasme jokio pasitenkinimo, su dukterimi ryšio beveik nėra, su draugais irgi nekas”, – rašė jis.

Vis dėlto kaip pagrindinę savo pasitraukimo iš gyvenimo priežastį jis įvardija žmonos neištikimybę: „Evelina, mano geriausia drauge, mano visas gyvenime, mano žmona, kodėl mane taip išdavei, kodėl šitiek laiko kankinai?”

Aplankė mėgstamas vietas

Prieš pasitraukdamas iš gyvenimo Sergejus aplankė mėgstamiausias Vilniaus vietas. Nufotografavo Belmonto krioklį, Sereikiškių parke esantį tiltelį per Vilnios upę, paskutinį kartą nuotraukoje įsiamžino apžvalgos aikštelėje prie Trijų kryžių.

„Taip gyvena kai kurios šeimos”, – pakomentavo jis nuotrauką su ant tiltelio pakabintomis jaunavedžių spynomis. Nepamiršo jis ir savo mylimųjų. Priskynė joms žibučių.

„Šituos pirmuosius žibukus skiriu savo mylimiausioms mergaitėms”, – parašė Sergejus prie nuotraukos, kurioje jis nufotografuotas su žibučių puokštele rankose. Visas šias nuotraukas sekmadienį apie 21 val. vyras paskelbė socialiniame tinkle „Facebook”.

Duktė pamatė po mirties

Maždaug po keturių valandų „Facebook” Sergejus paskelbė ir savo atsisveikinimo laišką – lygiai tokį patį, koks buvo rastas prie jo kūno. Šį paskutinį tėvo laišką Londone gyvenanti jo vyresnioji duktė Irma pastebėjo tik rytą.

„Tėveli, tu taip negąsdink manęs, tikiuosi, esi sveikas gyvas (na, kiek tai įmanoma)”, – apie 11 val. parašė jam duktė. Atsakymo ji jau nesulaukė. Tuo metu jos tėvo jau nebuvo gyvo.

Žurnalistui išgelbėti nepavyko

Pirmadienio naktį, pusvalandis po vidurnakčio, artimiesiems skirtą laišką Sergejus atsiuntė ir interneto svetainei lrytas.lt. „Savižudybė” – taip jį pavadino vyras. Jis parašė tą patį, kas buvo paskelbta ir „Facebook”, o pabaigoje nurodė savo vardą, pavardę ir telefono numerį.

Redakcijos pašte išvydęs Sergejaus laišką lrytas.lt žurnalistas iškart apie jį pranešė Bendrajam pagalbos centrui (BPC). Jis pacitavo laišką, paaiškino, kokiomis aplinkybėmis jis gautas, pasakė rašiusiojo vardą ir pavardę, telefono numerį, paprašė užkirsti kelią galimai savižudybei ir pasisiūlė persiųsti gautą laišką. Operatorė atsakė, kad atsiųsti jį jai nėra galimybių.

„Nepažįstu žmogaus, nesu psichologijos specialistas ir suprantu, kad kiekvienas žodis apie savižudybę galvojančiam žmogui gali būti svarbus ir lemtingas. Todėl nusprendžiau, kad su juo turėtų susisiekti išmanantys specialistai”, – nakties įvykius vakar prisiminė žurnalistas.

Telefonu neatsiliepė

Po kelių minučių į redakciją paskambinusi BPC darbuotoja paklausė „Lietuvos ryto” adreso. Ji paaiškino, kad to reikia pranešimui užfiksuoti. 48 minutės po vidurnakčio apie planuojamą savižudybę BPC informavo policijos pareigūnus.

Pasak Vilniaus miesto 3-iojo policijos komisariato viršininko Ramūno Šilobrito, vos tik gavę pranešimą apie galimą savižudybę pareigūnai suskubo skambinti Sergejui, tačiau vyras neatsiliepė: „Buvo dedamos visos pastangos, kad jį surastume, tačiau, deja, nespėjome.”

Palūžo ir alpinistas

* Šiandien artimieji į paskutinę kelionę palydi 55 metų vilnietį Sigitą M. Šis vyras, kaip ir Sergejus, gyvenimą nusprendė baigti savižudybe – pasikorė savo namų sandėliuke.

* Sigitas taip pat paliko atsisveikinimo raštelį.

* „Atrodė linksmas žmogus, optimistiškai žiūrėjo į gyvenimą, niekas net negalėjo įtarti, kad taip bus”, – „Lietuvos rytui” vakar sakė buvęs Sigito klasės draugas Algirdas.

* Kartu su Sigitu viename Žemaitijos miestelyje užaugęs Algirdas sakė, kad jo bendraklasis – iš tvarkingos šeimos: mama – vaistinės vedėja, tėvas – vakarinės mokyklos direktorius.

* „Jis buvo gabus, krėsdavo išdaigas, be galo mėgo kalnus. Didžiausias jo pomėgis buvo alpinizmas”, – gerų žodžių buvusiam bendraklasiui negailėjo Algirdas.

* „Tai kažkokia savižudybių epidemija”, – prisimindamas praėjusią savaitę nusižudžiusį Vytautą Šapranauską kalbėjo vilnietis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.