Biržiečius išgąsdino vamzdeliai iprito koncentracijai matuoti

Ant kojų antradienį Biržų specialiąsias tarnybas sukėlusios į rajono savivaldybę atneštos ampulės su rusiškais užrašais „Iprit“ atsidūrė Panevėžio apskrities priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos sandėlyje. Paaiškėjo, kad tai – viso labo specialūs vamzdeliai iprito dujų koncentracijos matavimui, nekeliantys jokio pavojaus.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Apr 24, 2013, 11:59 AM, atnaujinta Mar 7, 2018, 7:42 PM

Kaip jau rašė lrytas.lt, vakar prieš pietus į Biržų rajono savivaldybę atvyko Biržų maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Adolfas Rinkūnas. Vyras norėjo pasitarti su civilinės saugos specialistais dėl rytinio radinio Vabalninko miestelio pakraštyje.

A. Rinkūnui du vabalninkiečiai antradienio rytą pranešė Beržų alėjoje, ant žolės šalia žvyrkelio radę kartoninę dėžutę, o joje – 6 stiklines ampules su rusiškais užrašais „Iprit“.

Ipritas - itin pavojingas cheminis ginklas, žinomas kaip garstyčių dujos. Ši medžiaga dirgina akis, sukelia odos nudegimus. Sąlytis su dideliu kiekiu gali būti mirtinas.

Baimindamasis, kad neaiškios paskirties ampules gali rasti ir sudaužyti vietos vaikai, A. Rinkūnas dėžutę paėmė ir nuvežė į Biržų rajono savivaldybę, norėdamas pasitarti su civilinės saugos specialiste. Tačiau šiai paskambinus kolegoms į Panevėžį, kilo didžiulis sujudimas, ant kojų buvo sukeltos visos specialiosios tarnybos.

Baiminantis, kad ampulėse iš tiesų gali būti mirtinai pavojingų dujų – iprito, iš Savivaldybės pastato ir šalia esančio garažo buvo evakuoti 62 žmonės, uždarytas eismas Vytauto ir Respublikos gatvėmis, budėjo greitosios medicininės pagalbos ekipažas.

Specialiais cheminės apsaugos kostiumais vilkintys ugniagesiai įtartinas kapsules sudėjo į dvigubą sandarų indą.

Vėliau specialistai nustatė, kad Vabalninke rasti stikliniai vamzdeliai jokio pavojaus žmonių sveikatai ir gyvybei nekelia. Paaiškėjo, kad tai inhaliatoriaus vamzdeliai iprito dujų koncentracijos matavimui.

Įprastą Biržų gyvenimą sutrikdęs radinys buvo išvežtas į Panevėžio apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos sandėlį, o artimiausiu metu bus išgabentas į Šiaulius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.